İtalyan komedisinin babası Mario Monicelli intihar etti

Güncelleme Tarihi:

İtalyan komedisinin babası Mario Monicelli intihar etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2010 09:31

İtalyan tarzı komedi film türünün babası olarak bilinen 95 yaşındaki Mario Monicelli, kanser tedavisi gördüğü Roma’daki bir hastanenin 5’inci katından atlayarak intihar etti. Monicelli, yönetmen ve senarist olarak imza attığı 140’a yakın filmi sinemaya miras olarak bıraktı.

Haberin Devamı

ÜNLÜ YÖNETMENDEN GERİYE FİLMLERİ KALDI - Foto Galeri

İtalyan ajanslarının dün akşam saatlerinde flaş haber olarak duyurduğu Mario Monicelli’nin intiharı ülkede büyük üzüntüyle karşılandı. Pazar günü prostat kanseri tedavisi görmek üzere Roma’daki San Giovanni Hastanesi’ne yatırılan Monicelli, yakınlarının verdiği bilgiye göre çok acı çekiyordu. Monicelli de aynen 1946 yılında intihar eden Tiyatro eleştirmeni-Gazeteci babası Tomaso Monicelli gibi ölümüne kendisi karar verdi. 5’inci kattaki odasından kendisini aşağıya bırakan Monicelli’nin cansız bedeni acil servis girişinde bulundu. İtalya’da ‘komedinin babası’ olarak tanınan Mario Monicelli’nin acı ölümü, ‘Muhtemelen yaşamaktan yorulmuştu’ yorumlarına neden oldu.

UZUN BİR FİLM LİSTESİ MİRAS KALDI

Haberin Devamı

Sinema hayatına çektiği kısa metrajlı bir filmle başlayan Monicelli, İtalyan sinemasına miras olarak uzun bir film listesi bıraktı. Toto, Alberto Sordi, Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Monica Vitti ve Vittorio Gassman gibi ünlü simalarla birçok kez çalışan Monicelli, 60’a yakın film yönetti, 80’e yakın filmin senaryosuna adını yazdırdı ve bazı filmlerde de rol aldı. İtalyan basınında ‘filmlerindeki kahramanların yüzlerinde acı bir gülümseme olurdu’ yorumu yapılan ve neredeyse hayatının her yılına bir film sığdıran Monicelli, son filmi Le Rose del Deserto’yu ise 2006 yılında çekmişti.

Monicelli’nin yönettiği, Türkiye’de de gösterime giren en ünlü filmlerinden biri 1966 yapımı Brancaleone Ordusu (L’armata Brancaleone) Cannes Film Festivali’nde aday gösterilmiş, İtalya’da ise 3 ödül almıştı. 1970 yılında da Brancaleone Haçlı Seferinde (Brancaleone alle Crocieta) adıyla devamı çekilen filmde, Orta Çağ’da bir grup ipsiz sapsız ve uyumsuz insanın servet ve toprak peşinde İtalya’nın güneyine doğru yola çıkması ve yolda başlarından geçen tuhaf maceralar anlatılıyor ve militarizm hicvediliyor.

Mario Monicelli’nin filmleri arasında La Grande Guerra (1959’da Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan Ödülü), Soliti Ignoti (Oscar’a aday gösterildi), Amici Miei, Guardie e Ladri (1951 yılında Cannes Film Festivali’nde 2 ödül aldı), La Ragazza Con La Pistola, Toto and the Woman da bulunuyor.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİ YAPILMAYACAK

İtalyan sinema yönetmeni Mario Monicelli için herhangi bir cenaze merasimi yapılmayacağı açıklandı. Aile, ünlü yönetmenin ebedi yolculuğuna resmi törenlerden uzak biçimde uğurlanacağını ve naaşın krematoryumda yakılacağını açıkladı.

Monicelli ailesi, Roma Büyükşehir Belediye Başkanı Gianni Alemanno'nun ünlü yönetmenin naaşının, büyükşehir belediyesinde halkın ve sinemaseverlerin ziyaretine açılması önerisini kabul etmedi.

Aile tarafından yapılan açıklamada, Monicelli'nin naaşının yarın Roma'da kendisi tarafından açılmış bir sinema salonu olan Casa del Cinema'da (Sinema Evi) ziyarete açılacağı, ertesi gün ise sadece aile bireylerinin katılacağı sade bir törenle ebedi yolculuğuna uğurlanacağı belirtildi. Naaşın krematoryumda küle çevrilme işleminin de sadece aile bireylerinin katılımıyla gerçekleştirileceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Ünlü yönetmenin torunu Niccolo Monicelli, “Aile olarak herhangi bir cenaze merasimi düzenlemeye gerek duymuyoruz. Her şey Mario Monicelli'nin ve ailenin istediği doğrultuca yapılacak” dedi.

Niccolo Monicelli, ünlü yönetmenin pencereden atlayarak hayatına son vermesinin “trajik” olarak nitelenemeyeceğini savunarak, “Trajik bir son ifadesini kullanmak doğru değil. O hayatı yaşamış bir insandı. Geriye pek çok mesaj bıraktı. Onu filmleriyle hatırlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!