İtalya'da Kürt mülteci dramı

Güncelleme Tarihi:

İtalyada Kürt mülteci dramı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kuzey Irak'tan kaçarak, her türlü ilkel yolla Avrupa'ya uluşmak isteyen, bu uğurda yüzlercesinin canını verdiği mülteci dramı İtalyan sahillerine kadar ulaştı. Marmara'da bir Lübnan gemisine binen 796 Kürt mülteci aç susuz ulaştıkları İtalya'dan sınırdışı edilmeyi bekliyor. Bu yıl başında patlak veren banker skandalı ve arkasından çıkan şiddet olayları nedeniyle ülkelerinden kaçan Arnavutların akınına uğrayan Güney İtalya, şimdi de Kürt mültecilerin istilasına uğruyor. Türk-Arnavut-Yunan mafya ortaklığına adam başı 7000 mark veren 796 Kürt mülteci ''Hussan'' adlı Lübnan bandıralı bir kosterle İstanbul'dan İtalya'ya hareket etti.

Kürt mülteci grubu büyük sıkıntılar içinde geçirdikleri bir haftalık yolculuktan sonra önceki gün Güney İtalya'nın Puglia bölgesindeki Santa Maria Di Leuca sahil kasabasına çıktı. 115'i kadın, 97'si çocuk olan kafilenin 7 gün boyunca aç ve susuz kaldıkları öğrenildi. Mülteci kafilesinde Kürtlerden başka Hintli, Sri Lankalı, Pakistanlı ve Çinlilerin bulunması şaşkınlık yarattı.

İtalyan yetkililer siyasi sığınma isteyen grubu 15 gün için misafir edeceklerini, ancak ardından Schengen anlaşması uyarınca sınır dışı edeceklerini açıkladı. Bu süre içinde kafiledekilere ilk yardım yapılacak, yatacak yer verilip, kimlikleri saptanacak.

Lübnan bandıralı kosterin 5 kişilik mürettebatı ise tutuklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!