‘İstiklal Marşı hepimizin marşı’

Güncelleme Tarihi:

‘İstiklal Marşı hepimizin marşı’
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 00:00

Ünlü şair Ahmed Arif’in oğlu heykeltıraş Filinta Önal ‘2011 Mehmet Akif Ersoy Yılı’ dolayısıyla bir ‘İstiklal Marşı Anıtı’ yaptı. Önal, “İstiklal Marşı hepimizin marşı. Babamın Kürt, Akif’in Arnavut olması önemli değil. Meseleye politik bakmıyorum” dedi.

Haberin Devamı

KÜRT kökenli ünlü şair Ahmed Arif’in oğlu Filinta Önal, ‘2011 Mehmet Akif Ersoy Yılı’ dolayısıyla bir ‘İstiklal Marşı Anıtı’ yaptı. Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan anıt, 12 Mart’ta Akif’in yaşadığı Tacettin Dergâhı’nın da içinde bulunduğu parka yerleştirilecek. Filinta Önal, Moğolistan’dan Venezuella’ya kadar pek çok önemli devlet adamının heykelini yaptığını, Türkiye’nin muhtelif meydanlarındaki Atatürk heykellerinin altında de kendi imzasının olduğunu belirterek, “İstiklal Marşı hepimizin marşı. Babamın Kürt, Akif’in Arnavut olması önemli değil. Birkaç kuşak öteye gitsek kimin ne olduğu belli bile olmaz zaten. Meseleye politik bakmıyorum. Ben profesyonel sanatçıyım. ‘Eline sağlık’ desinler yeter” dedi.
Bakanlık açıklamasında, beş adet masif traverten kitabeden oluşan, 200 cm yüksekliğinde, 150 cm genişliğinde olan anıtın her bir bloğunun üzerinde İstiklal Marşı’nın ikişer kıtasının kabartma tekniğinde büyük harflerle yazıldığı da belirtildi. İstiklal Marşı Anıtı, İstiklal Marşı’nın yazıldığı Tacettin Dergâhı’nın da bulunduğu Altındağ Mehmet Akif Ersoy Parkı içerisine yerleştirilecek. Anıtın resmi açılışı, İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. yıldönümü olan 12 Mart 2011 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılacak.

Haberin Devamı

‘Çıplak Balzac’ müzeden çalındı

DIŞ HABERLER SERVİSİ
FRANSIZ heykeltıraş Auguste Rodin’e ait ‘Kollarını Kavuşturmuş Çıplak Balzac’ adlı heykel, Kudüs’teki İsrail Müzesi’nden çalındı. Müzeden yapılan açıklamada, heykelin, binada üç ay önce yapılan tadilat sırasında ortadan kaybolduğu belirtildi. 127 santimetre uzunluğunda ve 61 santimetre genişliğindeki heykelin, vinç ya da kamyon yardımı olmadan götürülmesinin mümkün olmadığına inanılıyor. Müze yetkilileri, olayla ilgili olarak kurum içi soruşturma başlattı.
Rodin’in, Fransız roman yazarı Honoré de Balzac anısına yaptığı ve 1892-1893 yıllarında kalıba dökülen heykel, Amerikalı Yahudi koleksiyoncu Billy Rose tarafından İsrail Müzesi’ne bağışlanmıştı. ‘Kollarını Kavuşturmuş Çıplak Balzac’ heykelinin değeri tahmin edilemiyor. Ancak ‘Düşünen Adam’ ile bilinen Rodin’in ‘Öpücük’ heykeli 2009 yılında Sotheby’s müzayedesinde 3,44 milyon dolara, ‘Havva’ heykeli de yaklaşık 19 milyon dolara alıcı bulmuştu.

Haberin Devamı

Örümcek Adam’a 1.1 milyon dolar

ÇİZGİ roman Örümcek Adam serisinin orijinal bir cildi 1.1 milyon dolara alıcı buldu. 1962 yılında yayımlanan Örümcek Adam cildinin ilk baskısı bu fiyata ComicConnect.com adlı internet sitesinde yapılan açık arttırmada ulaştı. Örümcek Adam çizgi romanları o yıllarda ABD’de 12 sente piyasada bulunabiliyordu. Örümcek Adam’ın 1938 tarihli bir başka cildi, geçtiğimiz yıl 1.5 milyon dolara satılmıştı.
DIŞ HABERLER

Sfenkslerin iadesi konusunda umutluyum

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Berlin’de Bergama Müzesi içinde sergilenen Hattuşaş Sfenks’inin iadesi konusunda bu yıl içinde olumlu yanıt alınacağını beklediğini ifade etti. Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı (ITB) için Berlin’e giden Günay, Kültürden Sorumlu Alman Devlet Bakanı Neumann ile Başbakanlık binasında bir saate yakın görüştü. Bakan Günay, “Sfenks konusunda olumlu bakış açımız var. Türkiye’nin haklılığı kabul ediliyor. Nisan ayında Ankara veya İstanbul’da son bir görüşme yapacağız. Sanıyorum nisan sonuna kadar olumlu bir karar alacağız” dedi.
Almanya Kültür Bakanı Neuman da Günay ile yaptığı görüşmenin ardından Hitit döneminden kalma 3500 yıllık sfenksin Türkiye’ye iadesi konusunda bir çözüm bulunabileceğini söyledi. Alman bakan, bu sfenksin durumunun farklı olduğunu, emsal teşkil etmeyeceğini savundu.
? Murat TOSUN/BERLİN

Fransız Türkolog Bazin öldü

Haberin Devamı

FRANSA’nın en tanınmış Türkolog ve dil bilimcisi Prof. Louis Bazin hayatını kaybetti. Fransa’nın Caen kentinde, 20 Aralık 1920’de doğan, 1942 yılında Türkçe araştırmalarına başlayan Bazin’in bu alanda sayısız yayını bulunuyordu. Sorbonne Üniversitesi’nde ve Fransa’nın Doğu Dilleri ve Edebiyatı Enstitüsü’nün (INALCO) Türkçe bölümünde uzun yıllar ders veren Bazin, 1945 ve 1948 yılları arasında 3 yıl Türkiye’de yaşadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!