İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşte son gelişmeler

Güncelleme Tarihi:

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek İşte son gelişmeler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2020 10:45

Bir süredir uygulamada olan işten çıkarma yasağı düzenlemesi, işveren ve işçilerin gündeminde yer alıyor. Corona virüsü nedeniyle, istihdamı koruma amacıyla uygulanan düzenlemenin sürenin uzatılması ile birlikte, vatandaşların bu kapsamdaki araştırmaları hız kazandı. Peki, işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?

Haberin Devamı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, ekonomik etkilerini azaltmak için başlatılan işten çıkarma yasağına ilişkin düzenlemenin süresi uzatılmıştı. Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, söz konusu yasağın ne zaman sona ereceği merak konusu oldu. İşte, konuya dair ayrıntılar...

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağının süresini 2 ay daha uzatan Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında kısa çalışma ödeneğinin verilmesine ve İş Kanunu uyarınca çalışanın iş akdinin feshinin kısıtlanmasına ilişkin düzenlemelerin süresi 2 ay daha uzatıldı.

Söz konusu fıkralarda, her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, faaliyetinin ve işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemeyeceği düzenleniyor.

Haberin Devamı

Fıkralarda ayrıca maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık süreyi geçmemek üzere işverenin işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabileceği, bu kapsamda ücretsiz izne ayrılmanın, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyeceği belirtiliyor.

İş Kanunu'nun geçici 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen süreler de 17 Kasım 2020'den itibaren 2 ay uzatıldı.

16 NİSAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

İş Kanunu'na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.

BAKMADAN GEÇME!