İşte yeni başkanlar

Güncelleme Tarihi:

İşte yeni başkanlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

FAZİLET AĞIRLIĞI

Seçmenin İstanbul'daki genel seçim oyları tüm Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da Refah Partisi'nin mirasına ortak Fazilet Partisi'nin Refah oylarına ulaşamamasıyla sonuçlandı. Ancak ortaya ilginç bir tablo çıktı. Seçmen genel seçim için atmadığı oyları yerel yönetimler için Fazilet Partisi'nden sakınmadı. Bir bakıma Fazilet Partisi yerel yönetimlerde İstanbul'da güven tazeledi.

DSP HEP İKİNCİ

İstanbul'un üç bölgesinde milletvekilliği seçimlerinde yüzde otuzlara varan DSP oyları yerel seçimlere yansımadı. FP oyları iki seçimde birbirinden çok farklı çıktıysa, DSP için de aynı şey yaşandı fakat tam tersi şekilde. DSP yerel yönetim yarışında her ilçede rakibinin hemen arkasından geldi, ya FP'yi ya ANAP'ı zorladı. Sadece dört ilçede ipi göğüsledi.

ANAP CHP'DEN ALDI

ANAP'ın genel seçimlerdeki başarısızlığı İstanbul'da yerel seçimlere olduğu gibi yansımadı. Aksine ANAP elindeki bazı ilçeleri kaybetmesine rağmen, bazı ilçeleri de kazandı. CHP'nin başarısızlığı ANAP'a yaradı. ANAP, Beşiktaş, Çatalca ve Şile'yi bu partinin elinden aldı. Buna karşılık önemli yerleri de kaybetti. Fatih ve Eminönü'nü FP'ye, Şişli'yi DSP'ye kaptırdı.

CHP KALELERİ DÜŞTÜ

İstanbul yerel seçimlerinin genel seçimlere benzeyen tek yönü, CHP'nin uğradığı hezimet oldu. CHP, geçen dönemde yerel yönetimlerde FP ve ANAP'ın arkasından üçüncü parti durumundaydı. Ama bu seçimlerde üç ilçeyi, Beşiktaş'ı, Çatalca'yı ve Şile'yi ANAP'a kaptırdı. Kadıköy'de CHP'li Selami Öztürk son alınan sonuçlara göre ilçedeki yerini korudu. Silivri de CHP'de kaldı.

ADALAR

ANAP Coşkun Özden

Adalar halkı beş yıl daha ANAP'lı bir belediye tarafından yönetilmek iztedi. Eski başkan Can Esen'in göreve devam etmek istemeyişinin ardından Coşkun Özden ile seçime katılan ANAP, seçmen sayısı çok ufak ilçede DSP ile yarıştı. Ancak seçimi, geçen seferki kadar rahat bir sonuçla kazanamadı.

AVCILAR

DSP Mustafa Değirmenci

Son dakikaya kadar kazananı belli olmayan ilçelerden biriydi. DSP adayı Değirmenci, ANAP'lı Hayati Arkaz ile çok çekişmeli bir seçim yaşadı. Göçmen oyları ANAP'ın yeni adayından DSP'ye kayınca da, ANAP İstanbul'da 1994'ke kazandığı belediyelerden birini daha kaybetmiş oldu.

BAĞCILAR

FP Feyzullah Kıyıklı

Tartışmalı ilçelerden biri. FP adayı Feyzullah Kıyıklı ve DSP adayı Oğuz Biberoğlu son ana kadar birbirlerine çok yakın gittiler. Ancak oyların sayımı tamamlandığında muhtemelen Kıyıklı seçimi 3-4 bin oy önde tamamlayacak. Sonuçlara sayımda yapılan bazı usülsüzlükler yüzünden, DSP tarafından itiraz gelmesi bekleniyor.

BAHÇELİEVLER

ANAP Saffet Bulut

ANAP'lı Saffet Bulut Bahçelievleri beş yıl daha yönetecek. Seçimde Bulut'u en zorlayan aday Fazilet adayı Cemal Özdemir oldu. Bulut ve Özdemir'i son dakikaya kadar izleyen CHP'li İlhami Ülger ise gece yarısından sonra yarıştan koptu.

BAKIRKÖY

ANAP Ahmet Bahadırlı

Bakırköy'de ANAP'ın ezici üstünlüğü bu seçimde de sürdü. İlçenin ekonomik düzeyi yüksek seçmen kitlesi ANAP'ı yüzde kırklara varan bir oranda yine seçti. ANAP'ın en yakın takipçisi DSP ile arasında çok büyük bir oy oranı farkı var.

BAYRAMPAŞA

FP Hüseyin Bürge

Fazilet'in oylarını koruduğu ilçelerden biri de Bayrampaşa. Bayrampaşa'da rahat bir seçim kazanan FP adayı Hüseyin Bürge, Bayrampaşa'yı beş yıl daha yönetecek.

BEŞİKTAŞ

ANAP Yusuf Namoğlu

En çekiyşmeli ilçelerden biri oldu. Sabah saatlerine kadar açılan sandıklardan başkanın kim olacağı ile ilgili yeterince ipucu çıkmadı, ancak dün öğlene doğru ANAP adayı Yusuf Namoğlu'nun en yakın takipçisi DSP'li Tankut Dinç'i geçtiği öğrenildi. Bu arada Ayfer Aty'ın yarıştan erken kopması İstanbul'daki en şaşırtıcı sonuçlardan biriydi.

BEYKOZ

DSP Alattin Köseler

İstanbul'da Fazilet Partisi'nin Refah Partisi'nden devraldığı belediyeler arasında kaybettiği tek ilçe Beykoz. Geçen seçimlerde de sorunlyar yaşanan ve seçimlerin tekrar edildiği Beykoz'da FP adayı Yücel Çelikbilek, DSP adayı Alaatin Köseler lehine çıkan sonuçlara itiraz etmeye hazırlanıyor. Beykoz'u alamayan FP, artık Beykoz'un beldesiyle idare edecek.

Çavuşbaşı: FP Osman Şimşek

BEYOĞLU

FP Kadir Topbaş

Beyoğlu'nda Fazilet Partisi ikinci kez belediye başkanlığını kazandı. Ancak belediye başkanı bu ilçede değişti. 1994'te seçimi kazanan Nusret Bayraktar bu seçimde Kadıköy'den aday gösterildi, başarılı olamadı. Beyoğlu'nda FP'li yeni belediye başkanı Kadir Topbaş Tayyip Erdoğan'ın yakınlığıyla biliniyor.

BÜYÜKÇEKMECE

ANAP Hasan Akgün

Büyükşehire bağlı olmayan ve İstanbul'un en fazla beldesine sahip Büyükçekmece, yine Hasan Akgün ve ANAP'ın oldu. Seçimi zorlanmadan alan Akgün'ü DSP izledi. ANAP ilçenin yanı sıra Büyükçekmece'den beş tane de belde kazandı.

Kumburgaz: DYP Hayri Erçağ

Esenyurt: CHP Gürbüz Çapan

Gürpınar: ANAP Veliddin Küçük

Mimar Sinan: CHP Nail Öztürk

Tepecik: CHP Zeki Bora

Kıraç: ANAP Sonnur Yalnızoğlu

Kavaklı: ANAP Orhan Tıraşoğlu

Yakuplu: ANAP Cemal Kahraman

Bahçeşehir: ANAP Kemal Aydın

ÇATALCA

ANAP İsmail İp

Çatalca Belediyesi 1965-1969 arası AP tarafından yönetildi. 1969-1973 arası iktidar CHP'ye geçti. CHP, 1973-1977 döneminde de seçildi. 1977'de AP tekrar başa geçti. 1984'te SODEP'ten Fırat Aykut seçildi. Çatalca'nın efsanevi belediye başkanı Fırat Aykut 1989'da SHP'den seçilerek 1991'e kadar görevde kaldı. Aykut, milletvekilliğine aday olmak için görevden ayrıldığında 1991 ara seçimlerinde DYP'den Gülay Atığ göreve geldi. 1994'te Fırat Aykut SHP'den seçilerek tekrar başkan oldu. Aykut bu dönem aday olmadı ve ANAP adayı İsmail İp seçimi kazandı.

Karacaköy: DYP DYP Nurettin Eldeniz

Binkılıç: ANAP Serdar Lim

Durusu: CHP Ercan Avcı

Hadımköy: DSP Talat Çubuk

Muratbey: DYP Bayram Ali Üner

Çiftlik: ANAP İsmail Sevinç EMİNÖNÜ

FP Lütfi Kibiroğlu

1994 yerel seçimlerinde oyların çoğunluğunu alarak başa geçen ANAP'lı Ahmet Çetinsaya bu dönem adaylığını koymadı. Çetinsaya'nın adaylığını koymamasında en büyük etken, başkanlığını yaptığı Eminönü Hizmet Vakfı hakkında öne sürülen yolsuzluk iddiaları oldu. Çetinsaya, kendi yerine Muammer Gören'i aday gösterdi. ANAP üyelerinin bir kısmı seçimden kısa bir zaman önce istifa ederek FP'ye katıldı ve Fazilet bu ilçidi seçimi aldı.

ESENLER

FP Mehmet Öcalan

Fazilet Partisi'nin geçen seçimlerde kazandığı ilçeler arasında başkanı kamuoyu önüne en az çıkan başkanlardna biri olan Mehmet Öcalan Esenler'de bir kez daha kazandı. DSP Faezilet Partisi'nin zorlasa da, aldığı oylar Fazilet'i geçmeye yetmedi.

EYÜP

FP Ahmet Genç

Eyüp'ün Fazilet Partisi Aadayı Ahmet Genç seçimin kendine en güvenen adaylarından biriydi. Seçimi rahak seyreden Genç bir beş yıl daha Eyüp'ün başında olacak. Bu arada Eyüp'ün merkezi Fazilet'inken beldesi ANAP'ın oldu.

FATİH

FP Eşref Albayrak

Fatih 1984 öncesinde bağımsız bir belediye değil bir şube müdürlüğü durumundaydı. 1984'te belediye olunca yapılan ilk seçimde ANAP'tan Yetkin Gündüz kazandı. 1989'da SHP'den Yusuf Günaydın başa geçti. 27 Mart 1994'teki yerel seçimlerde RP'den Mehmet Ali Şahin kazandı ama İşçi Partisi'nin oy pusulasına yazılmamış olmasından ötürü seçim 10 Temmuz 1994'te yenilendi. ANAP'tan Sadettin Tantan seçimi açık farkla kazandı.

GAZİOSMANPAŞA

FP Recep Koral

İstanbul'un en büyük ikinci ilçesinde DSP adayı Mustafa Hayta ve Fazilet Partisi adaya Recep Koral arasında büyük bir çekiyyme yaşandı. Son ana kadar Mustafa Hayta'nın önde götürdüğü seçimi dün öğleden sonra gelne haberlere göre Fazilet adayının aldığı öğrenildi.

Arnavutköy: DSP Bayram Eminel

Boğazköy: DYP Cemil Seçkin

Bolluca: FP Bahri Kazankaya

Haraççı: DYP Metin Karan

Taşoluk: FP Müfit Taşkın

GÜNGÖREN

FP Yahya Baş

1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak ilçe olan Göngören'de aynı yıl yapılan seçimlerde RP'nin adayı mimar Yahya Baş seçimi kazandı. 1994'te ikinci kez belediye başkanı seçilen Baş, 18 Nisan seçimlerinde de üçüncü yeni sbir başarıya imza attı ve üst üste üç kez seçim kazanan belediye başmanları arasına girdi.

KADIKÖY

CHP Selami Öztürk

Kadıköy beklenildiği gibi İstanbul'un en çekişmeli ilcelerinden biri oldu. 500 binin üzerinde seçmeni bulunan ilçede Selami Öztürk dün akşam üstü alınan rakamlara göre birinci gözüküyordu. Selami Öztürk'ü ANAP adayı Selçuk Maruflu yedibin oyla, Maruflu'yu da ikibin oyla DSP adayı Ahmet Hamdi Doğan takip ediyor.

KAĞITHANE

FP Arif Calban

Kağıthane'de Fazilet Partisi adayı Arif Calban bir kez daha seçildi. En yakın takipçisi DSP adayı Nihat Bulut, Calban'ı yakından izlese de, nefesi yetmedi. İstanbul'un diğer yerlerinde olduğu gibi Calban ve Bulut'un oyları diğer partilerinkiden çok daha yüksek çıktı.

KARTAL

FP Mehmet Sekmen

Kartal'da yarış son ana kadar sürdü. Adeta 1994 seçimlerinin ikinci raundunu yaşayan FP adayı Mehmet Sekmen ve CHP adayı Nurettin Sarıbal dün öğlen saatlerine kadar Kartal'da at başı gittiler. Akşama doğru Sekmen farkı açtı ve Kartal'a beş yıl daha başkan olmaya hak kazandı.

Samandıra: FP Abdullah Bayram

KÜÇÜKÇEKMECE

DSP Halidun Özbatur

Daha önceki seçimlerde DSP'nin İstanbul'da kazandığıç iki belediyeden biri olan Küçükçekmece'nin yine DSP'ye gideceği belliydi. O yüzder aday olka konusunda parti içinde de büyük tartışmalar yaşanmıştı. Geçen seçimi ilçede DSP ile kazanan Nurettin Şen'i daha sonra partiden ihraç etmek zorunda kalan DSP, o yüzden bu sefer adayını titiz davranarak belirledi.

MALTEPE

ANAP Bahtiyar Uyanık

Bahtiyar Uyanık son üç dönemlderi giridiği seçimler arasında en zorlusunu bu seçimde yaşadı. Son gelen rakamlara göre ANAP adayı Uyanık, Maltepe'yi DSP adayı Nuri Erkoç'un önünde 1000 oy farkla kazandı. Diğer partiler ANAP ve DSP'ye yaklaşamadı.

PENDİK

FP Erol Kaya

Erol Kaya Pendik'te yine seçildi. Fazilet Partisi'nin İstanbul'da en çok suçlamalara maruz kalan belediye başkanı Erol Kaya'yı diğer partiler uzaktan izledi. Kaya'nın oyları, Pendik'in yukarı mahallelerindeki sandıklar açılmaya başlandıkça arttı.

SARIYER

FP Yusuf Tülün

Sarıyer, geçen dönemde Fazilet Partisi'nin ilçelerinden biriydi; ancak seçimi ANAP'ın önünde bir puan farkla kazanmıştı. Bu seçimde ise FP'li Belediye Başkanı Yusuf Tülün'ü, DSP adayı Erol Aydın zorladı. Ancak seçimi yine FP kazandı.

Bahçeköy: ANAP Muammer Altınsoy

SİLİVRİ

CHP Selami Değirmenci

CHP'nin bu seçimde İstanbul'da kaybetmediği iki ilçeden biri Silivri oldu. Belediye Başkanı Selami Değirmenci koltuğunu korudu.

Büyükçavuşlu: DYP Mehmet Ali Özer

Celaliye: DYP Erdinç Tabak

Çanta: DYP Saffet Sert

Değirmenköy: CHP Mümin Tuğlu

Gümüşyaka: ANAP Hüseyin Agu

Kavaklı: ANAP Hasan Geyiktepe

Ortaköy: DYP Erdinç Tabak

Selimpaşa: ANAP Eşref Balaban

SULTANBEYLİ

FP Yahya Karakaya

Sultanbeyli'de geçen dönemde Ali Nabi Koçak yüzde 58'le bu yeni ilçenin belediye başkanı olmuştu. Bu seçimed FP onun yerine Yahya Karakaya'yı aday gösterdi. Bu değişikliğin FP'deki olumsuz yankılarına rağmen yeni aday da seçimi kazandı.

ŞİLE

ANAP İhsan Çayıroğlu

12 Eylül 1980 öncesinde Şile Belediyesi'nin yönetimi hep CHP'de oldu. 1984'te yapılan seçimlerde SODEP'ten Şecaattin Güney göreve geldi. 1989 seçimlerinde ANAP'tan seçilen İhsan çayıroğlu kısa bir zaman sonra DYP'ye katıldı. Şecaatin Güney, 1994 yerel seçimlerinde SHP'den seçilerek başa geçti. Bu seçimlerde İhsan Çayıroğlu tekrar ANAP'tan adaylığını koyarak kazandı.

Ağva: ANAP Ali Acar

ŞİŞLİ

DSP Mustafa Sarıgül

1984'te belediye oldu. İlk Belediye Başkanı Mehmet Emin Sungur ANAP'tan seçildi. 1989'da SHP'den Fatma Girik. 1994'te ANAP'tan Gülay Atığ (Aslıtürk), seçildi. 3.5 yıl süren belediyeccilik serüveni yolsuzluktan görevden alınınca sona erdi. Daha sonra 1999'da meclis kararıyla Cüneyt Akgün başkanlığa seçildi. DSP'den sarıgül pazar günü yapılan seçimlerde oyların yüzde 40'ını alarak başkan oldu.

TUZLA

FP İdris Güllüce

Tuzla RP'nin İstanbul'da kazandığı ilk belediyelerden biri. 1992 yılında ilçe oldu. Aynı yıl yapılan ara yerel seçimde Refah adayı İdris Güllüce başkan seçimdi. Güllüce 1994 seçimlerinde de yeniden aday oldu ve başkan seçildi. 18 Nisan eçimlerinde ANAP'la yarışan İdris Güllüce, az bir oy farkıyla Tuzla'da üçüncü kez seçimi kazanan belediye başkanı oldu. Beldeler ise şöyle:

Orhanlı: ANAP Cemil Ekşi

Akfırat: ANAP Tali Kut

ÜMRANİYE

FP Mehmet Bingöl

Geçen seçimlerde Refah Partisi Ümraniye'de seçimi büyük farkla kazanmıştı. Bu seçimde de FP yerini korudu.

Yenidoğan: FP Mahmut Vanlıoğlu

Sarıgazi: CHP Fikret Şahin

Alemdar: ANAP Bahattin Ekşioğlu

Çekme: FP Sıttık Eraslan

Ömerli: ANAP Erdal Yılmaz

Sultançiftliği: ANAP Hüseyin Avni Sipahi

ÜSKÜDAR

FP Yılmaz Bayat

Üsküdar'ı FP geçen seçimde ANAP'ın önünde kazanmıştı. Bu seçimlerde ANAP adayı Muhsin Divan ve DSP adayı İhsan Özkes belediye başkanını zorladı, ama seçimi yine Yılmaz Bayat kazandı.

ZEYTİNBURNU

FP Murat Aydın

Zeytinburnu'nda geçen seçimleri DSP kazanmış, ancak DSP adayı Adil Emecan, belediye başkanı olduktan sonra ANAP'a geçmişti. Bu seçimlerde yine ANAP'ın adayıydı. Fakat seçimi Fazilet Partisi adayı Murat Aydın'a kaptırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!