İşte üğle olyo da olyo

Güncelleme Tarihi:

İşte üğle olyo da olyo
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Yurtsan ATAKAN
Haberin Devamı

Geçen hafta bu köşede yayınlanan oyun çok ilgi çekti. E-posta, telefon, faks ve mektupla gelen cevapların çokluğu karşısında şaşırmadım dersem yalan olur. Ama gönderilen cevapların çoğunluğunun, yaklaşık 50 kadarının e-posta yoluyla gönderilmiş olması, İnternet’in Türkiye’de ne kadar yaygınlaştığının bir göstergesi olması açısından, benim için daha da sevindiriciydi.

Türkiye’deki İnternet kullanıcılarının tahmini sayısı hakkında ortalıkta bir sürü rakam dolaşıyor. Bu sayı kimine göre 50, kimine göre 100, kimine göre 200 bin civarında. ABD’de dergi yayıncılarına yönelik yayın yapan Folio dergisinde, okumuş olduğum bir makaleye göre herhangi bir köşe yazısının okurlardan yazılı ya da sözlü olarak aldığı tepki ortalama binde bir oranında olurmuş. Bu orandan yola çıkarak, okurlarımdan İnternet kullanıcısı olanların sayısının 50 bin olduğunu tahmin ediyorum. Yine aynı makaleye göre, herhangi bir ilgi alanına sahip insanların yaklaşık yüzde onu bu konuyla ilgili bir dergi satın alır, bu konuda yazılan günlük gazete yazılarını okurmuş. 50 bin sayısını onla çarparsak, Türkiye’deki İnternet kullanıcılarının sayısını 500 bin olarak tahmin edebiliriz. Biraz fazla büyük bir rakam gibi mi geldi? Onu da İnternet kullanıcıları arasındaki popülariteme bağlayın (kendini beğenmişlik taslamak biraz da bizim hakkımız olsun :-)), İnternet kullanıcılarının yüzde 10’unun değil yüzde 25’inin yazılarıma ilgi gösterdiğini varsayın. Elde edeceğiniz 200 bin rakamı da, Tükiye’deki İnternet kullanıcılarının sayısı hakkında yapılan tahminlerden kötümser olanlarının değil, iyimser olanlarının daha isabetli olduğunu gösteriyor.

Gelelim geçen haftaki sorumuzun cevabına. Okurlardan gelen cevaplar arasında seçim yapmakta oldukça zorlandım. Sonuçta 16 birbirinden güzel cevap arasında zorlanarak da olsa Tamer Beler’in cevabını yayınlamaya karar verdim. İşte Beler’in cevabı:

1-9 arasıda bir sayı tutulması şart değildir. Bütün pozitif ve negatif sayılar kullanılabilir. Tuttuğunuz sayıdan 5 çıkartmanız da şart değildir. Başka sayılar da çıkartabilirsiniz. Önemli olan 3. ve 4. adımlardır. İlk iki adımdan sonra elde ettiğiniz sayıyı 3 ile çarparak 3’ün katlarını (3,6,9...) elde ediyorsunuz. 3’ün katlarının karelerinin (9,36,81...) rakamları toplamı daima 9’dur! Yani hangi sayıyı tutarsanız tutun 4. adımdan sonra 9’u; 10. adımdan sonra 4’ü elde edersiniz. Bu aşamada 4=D ile başlayan bir ülke ismi bulmalısınız. Dünyada ismi 'D' ile başlayan dört ülke var: Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Dominik, Dibuti. Tabii ki insanların hemen hemen hepsi Danimarka diyecektir, hatta diğer ülkelerin ismini duymamış olanlar bile vardır. Danimarka’nın dördüncü harfi ‘‘İ’’dir. İsmi 'i' harfi ile başlayan tek memeli hayvan inektir. Ve son olarak inekten süt haricinde ürünler de elde edilmesine rağmen süt, ineğin başlıca ürünüdür veya süt demek insan beyninin bir şartlanması da olabilir.

Diğer güzel cevapların sahipleri: Ahmet Ecevit (aecevit@superonline.com), Mehveş Dramur , Emre Özer , Tevfik Başaran (tevfikb@superonline.com), Ulaş Apak , Mehmet Zafer Kasapoğlu , Ali Gürhan Gür , G. Betül Aslan , Gözde Urlu , Mehmet Özkan , S. Amram (SAMRAM@pfizer.com), Cemal Çeşme

yurtsan@ibm.net

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!