İşte Oy ve Ötesi hakkında bilinmeyenler

Güncelleme Tarihi:

İşte Oy ve Ötesi hakkında bilinmeyenler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 11:21

1 Kasım seçimleri öncesinde kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri de sandık güvenliği. Siyasi partilerin kendi müşahitleri dışında, son iki yıldır sandık başında bir de "sivil inisiyatif" görev yapmaya başladı. "Oy ve Ötesi" adıyla örgütlenen bu sivil oluşum, 1 Kasım seçimleri öncesinde yine kamuoyu gündeminde. Peki nedir "Oy ve Ötesi" ? İşte 10 soruda, bu sivil oluşum hakkındaki temel bilgiler

Haberin Devamı

OY VE ÖTESİ NEDİR? 

Oy ve Ötesi, sekiz arkadaş tarafından "şeffaf ve demokratik seçim bilincinin yerleştirilmesi" amacıyla, Mart 2014 yerel seçimlerinden hemen önce oluşturuldu. İstanbul'daki "33 bin sandık için 33 bin gönüllü buluyoruz" sloganıyla başlayan hareket, çok kısa süre içinde tüm Türkiye'ye yayıldı, 30 bin gönüllüye sahip bir platforma dönüştü. Hareket, 24 Nisan 2014'te dernekleşti; İstanbul merkezli "Oy ve Ötesi Derneği" resmen kuruldu.

HANGİ SEÇİMLERDE GÖREV YAPTI ?

Tamamen gönüllülerden oluşan oy ve ötesi, ilk olarak Mart 2014 yerel seçimlerinde sandık başlarında görev yaptı. Ardından Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de sandık başında görev alan Oy ve Ötesi gönüllüleri, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde de yine sandık başındaydı.

Haberin Devamı

OY VE ÖTESİ, 7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE KAÇ İLDE GÖREV YAPTI? OY VE ÖTESİ'NİN GÖREV YAPACAĞI YERLER NEYE GÖRE SEÇİLDİ?

Oy ve Ötesi, 7 Haziran seçimlerinde 45 il ve 162 ilçede görev yaptı. Nerelerde görev yapılacağına ilişkin öncelik ise şöyle belirlendi; Öncelikle "en yüksek nüfusa sahip ilk 100 ilçeyi" hedefledi. Daha sonra ise buna, en çok oy alan ilk iki parti arasındaki oyun birbirine yakın olduğu ilçeler eklendi. Son olarak da, oy ve ötesi hareketinin "lojistik açıdan ulaşılabileceği" ilçeler hedeflendi.

OY VE ÖTESİNİN SİYASİ GÖRÜŞÜ VAR MI? 

Oy ve Ötesi, "şeffaf seçim sonuçları" için, tamamen tarafsız gönüllülerden oluşuyor. Derneğin resmi internet sayfasında bu durum şöyle ifade edililiyor;
"Tarafsız ve bilinçli gönüllülerimizle seçimleri gözlemleme ve herkese eşit mesafede durma ihtiyacını her seçimde tekrar gördük. Demokrasinin tartışmasız ilk ayağı olan şeffaf seçimlerin, tarafsız sivil toplum tarafından sahiplenilmesini sağlamaya devam edeceğiz. Oy ve Ötesi’nin ana odağı sivil seçim gözlemciliğini yaygınlaştırmak için ülke çapında seçim ve sayım sürecine hakim gönüllüler, gönüllü gözlemciler yetiştirmek olarak kalacak"

OY VE ÖTESİ SANDIK BAŞI MÜŞAHİTLERİNİ NASIL SEÇİYOR?

Oy ve Ötesi, tamamen gönüllülük üzerine kurulmuş bir hareket. Seçimlerde sandıklarda oy ve ötesi için çalışmak isteyen gönüllüler, öncelikle derneğe kayıt oluyorlar. Gönüllüler, kayıt işlemi sırasında gözetmenlik yapmak istedikleri ilçe, mahalle ve okulu seçiyor. Ardından da kendileri dernek tarafından aranarak, hangi sandıkta görev yapacakları bildiriliyor. İsteyenler, dernek tarafından düzenlenen "sandık gözetmenliği eğitimine" katılabiliyorlar. Eğitimlere ilişkin ayrıntılar ise, derneğin resmi internet sitesi olan oyveotesi.org adresinden duyuruluyor.

Haberin Devamı


1 KASIM SEÇİMLERİNDE SANDIK BAŞINDA OY VE ÖTESİNDEN KAÇ GÖREVLİ OLACAK?

Oy ve Ötesi, 1 Kasım seçimleri için kayıt almaya devam ediyor. Dernek yetkililerine göre, bugüne kadar kayıt yaptıran gönüllü sayısı 50 bini aştı. Ancak 1 Kasım seçimleri için derneğin hedefi 100 bin sandık görevlisine ulaşabilmek.

OY VE ÖTESİ'NDEN TOPLAM KAÇ GÖNÜLLÜ EĞİTİM ALDI ?

Oy ve Ötesi, görev yaptığı seçimler için toplamda 120 bin gönüllü eğitim aldı. Dernek yetkilileri,1 Kasım seçimleri için hedefin toplamda 250 bin gönüllünün eğitilmesi olduğunu vurguluyorlar. Yüzyüze eğitimler dışında, gönüllere on-line eğitim de veriliyor. Gönüllüre verilen eğitim, seçim mevzuatı, sandık başında ne yapılmalı gibi konuları içeriyor.

Haberin Devamı

OY VE ÖTESİ SANDIK BAŞINDA EN ÇOK NELERE DİKKAT EDİYOR?

Oy ve Ötesi gönüllüleri sandık başında en çok, oy kullanma sırasında usul ve uygulama hatası yapılmamasına dikkat ediyor. Oy ve Ötesi müşahitleri, 7 Haziran seçimleri sırasında görev yapan oy ve ötesi gönüllülerinin yaptığı itirazların yüzde 90'ı kabul edildi. 7 Haziran'da en çok görülen usülsüzlük ise, oy verme kabinine refakatçi eşliğinde girilmesi oldu.

OY VE ÖTESİ MÜŞAHİTLERİ SADECE OY VERME İŞLEMİ SIRASINDA MI GÖREV YAPIYOR?

Müşahitler, oy verme sırasındaki uygulamaların dışında, oy sayım işlemlerine de nezaret ediyorlar. Seçimlerden sonra da ıslak imzalı tutanakları, YSK'nın açıkladığı resmi sonuçlarla karşılaştırıp, bulunan farklılıkları ayrım gözetmeksiniz tüm siyasi partilere gönderiyorlar.

Haberin Devamı

OY VE ÖTESİ'NİN EN ÇOK HANGİ İLLERDE SANDIK BAŞI GÖREVLİSİNE İHTİYAÇ VAR?

Oy ve Ötesi, 1 Kasım seçimleri için özellikle Elazığ, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Sivas, Konya ve Isparta'da gönüllüye ihtiyaç duyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!