İşte iki galip

Güncelleme Tarihi:

İşte iki galip
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bülent Ecevit ve Devlet Bahçeli, seçimin iki galip lideri olarak tarihe geçti. Ecevit, 14.6 olan DSP oyunu yüzde 24'e çıkardı. Bahçeli de, 1995'te 8.1'le baraja takılan MHP'yi yüzde 17'lere taşıdı.

Yüzyılın son seçiminden iki galip çıktı: DSP ve MHP. Tecrübeli politikacı Bülent Ecevit'in önderliğindeki Demokratik Sol Parti ilk parti olurken, en büyük sürprizi baraj tartışmalarının göbeğinde yeralan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yaptı.

ECEVİT'İN EN MUTLU GÜNÜ

DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, 1979'da seçilerek geldiği Başbakanlık görevine 20 yıl sonra yeniden kavuştu. 18 Nisan seçimlerine koalisyonun başbakanı olarak giren Ecevit, halkın seçtiği başbakan olarak çıktı.

Bülent Ecevit dün saat 19.45'de eşi Rahşan Ecevit ile birlikte parti genel merkezine geldi. Halkın ve basının yoğun ilgisi ve seçim sonuçlarının Ecevitler'in keyfini yerine getirdiği görüldü. Ecevitler genel merkezdeki odalarına geçerek seçim sonuçlarını izlediler. Ecevit basının yoğun ilgisine rağmen seçim yasakları bitmeden bir açıklama yapmadı.

İLK SONUÇ İLK TEPKİ

DSP Genel Merkezi'ne ilk ulaşan sonuç Ankara'nın Batıkent ilçesinden geldi. Bu sonuçta CHP'nin kalesi olan ilçede DSP'nin birinci parti olduğu görüldü. Daha sonra Türkiye geneli sonuçları akmaya başladı. Bu sonuçlarda birinci parti olmaya sevinen DSP'liler, MHP'nin oy artışıyla biraz şaşkınlığa uğradılar.

Bir DSP yöneticisi, ‘‘MHP'nin oy artışı dikkat çekici. Eğer iktidar ortağı olmazsa FP ile birlikte muhalefet iki radikal partiye bırakılmış olacak. Ama iktidar ortağı da olurlarsa daha kötü sonuçlar olabilir. Yani aşağı tükürsek sakal, yukarı tükürsek bıyık’’ yorumunu yaptı.

MHP'nin oy oranı DSP'lileri kaygılandırırken İstanbul ve İzmir'den gelen oy oranları partililerin yüzünü güldürdü.

DSP'DE SİGORTALAR ATTI

DSP Genel Merkezi'nde birinci parti olma beklentisi ile ziyaretçiler için de özel yerler hazırlandı. Ancak buralar boş kaldı. Bazı vatandaşlar ise canlı yayın yapan televizyon kameralarının etrafında birikerek, beklemeyi tercih ettiler. DSP'deki yoğunluk medya ordusuyla sınırlı kaldı.

Parti yöneticilerinden ise Genel Sekreter Zeki Sezer ve Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli Genel Merkez'deydi. Çok sayıda televizyonun canlı yayın yapması Genel Merkez'de sigortaların atmasına ve kısa bir süre elektriksiz kalınmasına neden oldu.

DSP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Doğan Taşdelen saat 20.30 sıralarında Genel Merkez'e geldi. Bir hayli keyifsiz olduğu gözlenen Taşdelen Ankara'daki sonuçlara ilişkin soruları ‘‘Haberim yok’’ diyerek geçiştirdi.

MHP'DE BÜYÜK SEVİNÇ

Seçim sonuçlarının gelmesiyle birlikte de MHP'de büyük sevinç yaşandı. MHP Genel Merkezi'ne saat 21.00 sıralarında gelen Genel Başkan Devlet Bahçeli, zafer sarhoşluğu içinde liderlerini bekleyen ülkücüler tarafından, ‘‘Devletin Başına Devlet gelecek’’, ‘‘Başbakan Devlet’’ sloganları ile karşılandı.

Seçim sonuçlarındaki genel trendin belli olmasının ardından, MHP'nin ‘‘Sürpriz başarısı’’ ortaya çıkınca, MHP Genel Merkezi'ndeki partililer, sonuçları, ‘‘Bir önceki seçimlerdeki Refah başarısını şimdi biz yakaladık’’ diye yorumladılar.

Bahçeli'nin, Bakanlıklar semtindeki MHP Genel Merkezi'ne geleceğini öğrenen partililer ve ülkücü gençler, Karanfil Sokak'taki Genel Merkez önünde güvenlik koridoru oluşturdular. Bahçeli de bu koridorun arasında, yoğun slogan ve tezahüratlar altında Genel Merkez binasına girdi.

Parti Genel Merkezi'nde, parti yöneticilerini dahi şaşırtan ve tahminlerin üzerinde çıkan ‘‘Sürpriz başarı’’ya rağmen, taşkınlık olmadı. Bunda, Bahçeli ve diğer MHP yöneticilerinin ‘‘serinkanlı olun’’ telkinleri etkili oldu. Genel Merkez'de MHP'nin hem yerel yönetimlerde, hem de milletvekili seçimlerinde aldığı başarılı sonuçlar, alkışlarla karşılandı.

MHP Basın Sözcüsü Şevket Bülent Yahnici, MHP'nin başarısını da perçinleyen ilk sonuçlar gelince, ‘‘Biz ANAP ve DYP kadar, hatta onlardan çok oy alır ve buna uygun milletvekili çıkarırsak, hükümet pazarlığında da elbette, ağırlığımızı koyarız’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!