İşte 'Gandi Kemal'in yaşam hikayesi

Güncelleme Tarihi:

İşte Gandi Kemalin yaşam hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 16:39

Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli'nin Naımiye İlçesi'nde tapu memuru Kamer Bey ve ev kadını Yemuş Hanım'ın dördüncü çocuğu olarak 17 Aralık 1948'de dünyaya geldi. Kendisinden yarım saat önce ikizi Adil Kılıçdaroğlu doğdu.

Haberin Devamı

 

 

Babası soyadını değiştirmiş

 

Babası 'Karabulut' olan soyadını, yaşadıkları köyde herkesin soyadının aynı olması nedeniyle değiştirmiş. Aile büyük dedesinin lakabı olan 'Kılıçdaroğlu' soyadını almış.    

 

Öğrenim yaşamı

 

Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaptı. Elazığ Ticaret Lisesi'ni birincilikle bitirdikten sonra Eskişehir ve Ankara akademi sınavlarını kazandı ancak Ankara'yı tercih etti. Yükseköğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) 1971'de mezun oldu.

 

Haberin Devamı

68 kuşadğından sol görüşlü bir üniversiteli olarak o dönem kurulan Sosyal Demokrasi Dernekleri Federasyonu Bilim Kurulu'nda görev aldı. Toplumsal ve Kültürel Eylemler Derneği Başkanlığı yaptı. Üniversite öğrencisi iken hemen bütün öğrenci eylemlerine katıldı.

 

Dayak yedi

 

Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nin önünde bir eyleme katıldıktan sonra iki kişi koluna girdi ve 'Bizimle geleceksin' dedi. Numune Hastanesi'nin karşısındaki Ticaret-Turizm Yüksek Öğretmen Okulu'na gittiler. Kimliklerini aldılar, dışarıya çıktılar ve Kültür Bakanlığı'nın arkasında 5-6 kişi tarafından dayak yedi.

 

İş yaşamı

 

Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu, bir yıl Fransa'da kaldı. Hesap uzmanlığını 1983'e kadar sürdürdü ve aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Burada önce daire başkanı olarak görev aldı, daha sonra aynı kurumun genel müdür yardımcılığını yaptı.

 

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağ-Kur'a atandı. Burada genel müdürlük yapan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne geçti. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. 1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından "Yılın Bürokratı" seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999'un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.

 

Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu'na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde de bir süre ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

 

Haberin Devamı

Siyaset yaşamı

 

11 Ocak 1999'da SSK Genel Müdürlüğü'nden ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Demokratik Sol Parti'den 18 Nisan 1999'daki genel ya da yerel seçimlerde aday olmak için istifa ettiği dönemin gazetelerinde belirtildi. Hangi ilden aday gösterileceğinin tercihini partiye bırakacağını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra 18 Nisan 1999 genel ve yerel seçimlerinde Ecevit tarafından aday gösterilmedi.

 

Baykal'ın davetiyle CHP'ye girdi

 

Hacettepe Üniversitesi'nde ders verdiği dönemde CHP'nin Bilim Kültür Platformu'na davet edildi. Sonra Deniz Baykal'ın davetini kabul edip CHP'ye girdi ve önce Parti Meclisi'ne sonra da MYK'ya seçildi. 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem için yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri'yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi.

 

Haberin Devamı

22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de İstanbul'dan 23. dönem milletvekili seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, halen bu görevini sürdürmektedir. CHP Grup Başkanvekilliği görevine 17 Mayıs 2010 tarihine kadar devam etmiştir.

 

AK Partili Dişli'yi görevinden etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'yi, Silivri'de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle suçladı. Bu iddiasını daha sonra Başbakan Erdoğan'a yönelik bir soru önergesiyle meclise taşıdı. Dişli, iddialar karşısında partisindeki görevinden istifa etti.

 

Deniz Feneri davasında belgeler açıkladı

 

Almanya'nın Frankfurt kentinde görülen Deniz Feneri yolsuzluk davasının Türkiye ayağına ilişkin bazı belgeler açıkladı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları davanın seyrini değiştirdi.

Haberin Devamı

Melik Gökçek'le TV'de düello

Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aynı marka doğalgaz sayacını İstanbul’a göre 145 Euro daha pahalıya satın aldığını ve böylece 1994-2003 arasında 12.5 milyon Euro’luk bir fark oluştuğunu iddia etti. Bu iddialar üzerine Kılıçdaroğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TV'de Uğur Dündar yönetimindeki canlı yayında kozlarını paylaştı. Hararetli tartışma sonunda istifa eden olmadı ama bütün çevrelere göre takındığı üslupla bu düellonun da galibi Kılıçdaroğlu oldu.

AK Partili Fırat'la canlı yayında tartıştı

 

Kılıçdaroğlu, 22 Eylül 2008 tarihinde düzenlediği bir basın toplantısında, "Baron" olarak adlandırdığı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat hakkında çeşitli iddialar ortaya attı. Fırat'ın en büyük ortağı olduğu 'Menas' adlı şirketin ürünlerini yurtdışına götüren tırda 89 kilogram eroin yakalandığını ve 'Menas'ın hayali ihracat yaptığını iddia eden Kılıçdaroğlu, bu kez de 25 Eylül günü gazeteci Uğur Dündar tarafından yönetilen tartışmada Dengir Mir Mehmet Fırat ile biraraya geldi. Bu tartışmadan bir süre sonra da Fırat, sağlık durumunu gerekçe göstererek istifa etti.

 

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu

 

İstanbul Milletvekili olan Kemal Kılıçdaroğlu, 2009 yerel seçimlerine CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak katıldı. Seçimi AK Parti'nin adayı Kadir Topbaş kazandı ancak Kemal Kılıçdaroğlu partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı için aldığı oy oranını 2004 yerel seçimlerinin % 25'in üstünde bir oranda artırdı. Seçim kampanyası döneminde medya ve halktan büyük destek alan Kılıçdaroğlu için özgün müzik sanatçısı Onur Akın bir şarkı da hazırlamıştı.

 

'Gandi Kemal' olarak anılmaya başladı

Kılıçdaroğlu, girdiği siyasi düellolarda daima belgeleri ortaya koyarak çalıştı. Sakin yapısıyla siyasetin tansiyonunu hiç yükseltmedi. Sakin ve ikna edici konuşmaları nedeniyle, Hindistan’ın barışçıl, ruhani lideri Gandi ile özdeşleştirildi. “Gandi Kemal” olarak anılan Kılıçdaroğlu, “Hiç sinirlenmem” demişti.

 

CHP genel başkanlığına aday oldu

 

Aynı zamanda CHP grup başkanvekili iken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından yaptığı açıklamada parti olağan kurultayında aday olmayacağını belirtse de daha sonra 17 Mayıs 2010 tarihinde CHP Grup Başkanvekilliği'nden istifa ederek kurultayda aday olacağını açıkladı.

 

Özel yaşamı

 

1974'te Selvi Gündüz ile evlenen Kılıçdaroğlu, üç çocuk babası... İktisat okuduktan sonra evlenen büyük kızı Azime Aslı'dan 'Duru' isminde bir torunu olan Kılıçdaroğlu'nun diğer kızı Zeynep avukat. Bilkent Kamu Yönetimi mezunu olan oğlu Kerem şu anda 5 kişiden oluşan ''Sert Sessiz'' isimli bir rock grubunda bateri çalıyor. Grup, 2003'te Anıl Kaya ve Ozam Kökkaya tarafından kuruldu. Bilkent Üniversitesi Müzik Topluluğu'nda olan Kerem Kılıçdaroğlu da kısa bir süre sonra gruba davulcu olarak katıldı. Barış Çimenoğlu ve Ege Tülek'in de katılımıyla tamamlanan grup, pop funk tarzı müzikleriyle dikkat çekti. Grup 2007'de 'Gece' isimli demolarıyla Sony Ericsson'un düzenlediği Unistar yarışmasında 500 kişi arasından ilk 15'e girdi. Kerem Kılıçdaroğlu'nun grubu 'Sert Sessiz', Roxy Müik Günleri'nde finale kalan 12 müzik grubundan biri. Yarışmanın finali 21 Mayıs'ta...

 

Bir yıl Fransa'da görev yapan Kılıçdaroğlu'nun yabancı dili Fransızca...

 

Asıl adı Selvi ama herkes Sevim biliyor

 

Sevim Kılıçdaroğlu'nun nüfus kağıdında adı 'Selvi' diye yazıyor. Ama eşi Kemal Kılıçdaroğlu ve çocukları dahil herkes ona 'Sevim' diyor.

 

Şefkatli eş, baba

Eşi, Kılıçdaroğlu'nu şu sözlerle anlatıyor:

Şefkatli bir baba Kemal, yoğun iş yaşamı yüzünden çocuklarıyla istediği ölçüde ilgilenemedi. Ama belli etmese de hep gözetledi. Sevgisini çok doğal bir biçimde hissettirir. Çok şefkatli bir eş ve baba. Ben bazen çocuklarıma ‘tatlı-sert’ oldum, ama Kemal hiç olmadı. Kemal, bana karşı da hiç baskıcı ve otoriter olmadı. Hep sevgisi ve bilgisiyle ikna etti.

 

Kemal, iş ve siyaset yaşamında olduğu gibi özel hayatında da çok sakin. Bu sakinliğine tabii ki bazen çok sinirlendiğim oldu. Ama zaman gösterdi ki, sakin, soğukkanlı olmak daha iyi. Onun kadar sakin bir insan değilim. Kemal, kişiliğini siyasette de bir avantaja, hatta bir modele dönüştürdü. Eşim çok yumuşak ve kolay bir insan gibi görünür. Sabırla dinlemesini bilir, eleştirilerden katkı alır. Ama ilkelerinden ödün vermez.

Mal varlığı

 

2003, 2005 ve 2007 yıllarında verdiği mal bildirimlerini kamuoyuna açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Mart 2009 itibarıyla kendi üzerine 2 konut, 3 kooperatif hissesi ve toplam 2.733 TL değerinde 8 tablo kayıtlıdır.

 

Eserleri

 

Kılıçdaroğlu'nun yayımlanmış üç kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

 

Kemal Kılıçdaroğlu, İşsizlik Sigortası Kanunu-Yorum ve Açıklamalar, TÜRMOB, Ocak 1993.

Kemal Kılıçdaroğlu, 1948 Türkiye İktisat Kongresi, 1. baskı DPT, 2. baskı SPK, Eylül 1997.

Kemal Kılıçdaroğlu, Kayıtdışı Ekonomi ve Bürokraside Yeniden Yapılanma Gereği, TÜRMOB, Ekim 1997.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!