İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Encümen kararı kanunun üstünde değil

Hatırlatmaya gerek yok değil mi? Halk arasında Çöp Vergisi diye bilinen Çevre Temizlik vergisi, belediyelere ek kaynak getirmek amacıyla toplanmıyor. Toplanan paranın kesinlikle katı atıklar ve çöpün bertaraf edilmesi ve çevre dışında kullanılamaz. Kullanıldığında Ceza Kanunu'nun 230 ve 240. maddesine göre suç sayılıyor.

Gelelim kimi belediyelerce yapılan yeniden gruplandırma meselesine: Bu gruplandırma konut ya da iş yerlerinin çöp üretme kapasitesine göre yapılıyor. Ve konutlar için bir kereye mahsus yapılması sözkonusu. Ancak belli bir bölgede önceden, sözgelimi 20 çalışanı olan bir iş yeri kapasitesini genişleterek çalışan kişi sayısını 80'e çıkarmışsa yeniden gruplandırma sonucu kategori değiştirebiliyor (ve tutarı artabiliyor). Bu da, zammın dışında ayrıca ele alınması gereken bir konu.

Ne yapmalı?

Çevre Temizlik Vergisi'nde yapılan anormal artışa tepkiler sürüyor. Bir kısım vatandaş imzalı dilekçeler toplayarak ilçe belediyelere başvurmayı düşünüyor. Bir kısmı ise sonuç alamayacağı kanısında ve yargı yolunu tercih ediyor. Her gün dava açmak isteyen okuyucularımızdan pek çok telefon alıyoruz. Ne yapmaları gerektiğini soruyorlar.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Süheyl Donay'a prosedürü sorduk:

Dava açmak isteyen mükellefler çevre temizlik vergisi borçlarını ödemeyecekler. Son ödeme tarihi geçtikten 15 gün sonra belediyenin, borcunu ödemeyen vatandaşlara ödeme emri çıkartması gerekiyor. Ancak ödeme emri elinize geçtikten sonra vergi mahkemesinde dava açabiliyorsunuz.

Donay, yeniden değerleme oranının kanunla 26.05 olarak belirlendiğini, belediyelerin meclis veya encümen kararlarının yasanın üzerinde olamayacağını da belirtti.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Elektrik kesintileri programlı mı?

ANADOLU YAKASI

Son bir haftadır Anadolu Yakası'ndaki okurlarımızdan elektrikle ilgili yoğun şikayet alıyoruz. Göztepeli bir okurumuz, semtlerinde uzun zamandan beri yaşanan elektrik sorununu dile getirdi. Cemil Topuzlu Caddesi'nin bir kısmı ve Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi'nde programsız olarak gece ve gündüz elektrik kesintileri meydana geldiği için hem soğukta kaldıklarını, hem de elektrikli ev aletlerinin bozulduğunu belirten okurumuz defalarca AKTAŞ'ı aradıklarını ama bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

Bostancı (Gürsoylu Sokak) ve Suadiye'den okurlarımız da sürekli kesintinin bir programı varsa kendilerine bildirilmesini istiyor. Ne var ki bu konuda bir türlü doyurucu bir açıklama alamadıklarını bildirdiler.

Kısacası Anadolu Yakası'ndaki okurlarımız yetkililere soruyor: Kesinti programlı mı?

Sokak çöplük oldu

NİŞANTAŞI

Nişantaşı, Melek Sokak sakini bir okurumuz bizi arayarak sokaklarının durumunu anlattı. Hemen karşılarındaki büyük binalardan sokağa çöp ve kömür artıkları boşaltıldığı için ciddi bir kirlilikle karşı karşıya kaldıklarını belirten okurumuz, bir an önce ilgililerin gereken önlemi almalarını istediklerini ifade etti.

Telefon, elektrik, su yok; yollar bataklık

BEYLİKDÜZÜ

Beylikdüzü'nden arayan bir okurumuz, bölgelerindeki sorunlardan söz etti. Üç yıldır ciddi altyapı eksiklikleri yaşadıklarını anlatan okurumuz, telefon bağlanmadığını, şehir suyu olmadığını ve elektriklerin de sürekli kesildiğini ifade etti. Ayrıca Altınyıldız Sitesi, Altınyıldız İlköğretim okulu, Emka Sitesi ve Tezyuva Sitesi civarında yolların bozuk olduğunu yağmurlu havalarda bataklığa dönüştüğünü bildirdi.

Sahil denetim gerektiriyor

PENDİK

Pendik, Güzelyalı Mahallesi sahil şeridindeki apartman sakinleriden bir faks aldık. ‘‘Özel tersanelerin atık çukuru haline getirdiği koyun kuzey kıyısı, bilhassa Doğa-Güneş Oteli'nin hemen önündeki kısım, ne yaptıkları belirsiz teknelerin yasadışı işgali altındadır’’, diyen okurumuz, sahil kesiminin denetimsizlik yüzünden gemi parkı haline getirildiğini ve üç yıl önceki tanker faciasını hatırlatarak tedirgin olduklarını söylüyor. Okurumuz, denizin ve koyun kirlenmesinin yanı sıra geceleri gemilerden gelen gürültüden de şikayetçi olduklarını; bu durumu yazılı olarak yetkililere bildirdiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtiyor.

ALKIŞLAR

Bakırköy Belediyesi kışa hazır

Bakırky Belediyesi ykar yağışının başlamasıyla birlikte olası bir dona karşı ara sokaklar dahil, bütün caddeleri tuzladı.

Ayrıca yaşlı semt sakinleri ziyaret edilerek eksikleri konsunda bilgi alınıp ekmek dağıtıldı.

Başkan yardımcısı Selmin Kutupoğlu, Atölye Müdürü Yunus Alışkan, İktisat Müdürü Yüksel Utkan'la birlikte karın yoğun olduğu Osmaniye bölgesinde yaşlıları evlerinde ziyaret ederek ekmek dağıttı ve isteklerini saptadı. İki yaşlı semt sakininin muayenesi ve tedavisi sağlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!