İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Kötü niyet değil, endişe dönemi

Yaşadığımız şok yavaş yavaş geride kaldıkça bizler için artık aciliyet kazanan konu bina güvenliği. Kısacası binalarında hasar olanlar için hasar tespitinin yapılması ve binanın güvenli olup olmadığının belirlenmesi.

Depremin ertesi günü, binalarında, sokaklarındaki başka binalarda depremin etkilerini bildirmeleri için okurlarımıza çağrı yapmıştık. Bu konuda pek çok telefon alıyoruz. Bu noktada altını çizmek istediğim bir şey var: Çok büyük bir tehlike geçirdik, korku ve endişemiz de o denli büyük. Ne yazık ki deprem kültürümüz olmadığından, bu konuda önceden yeterince bilgi edinmediğimizden depremin gerek maddi, gerek manevi sonuçlarını fazlasıyla yaşadık. Bu nedenle okurlarımızın, depremin belki de önemsiz olabilecek çatlak veya benzeri sonuçları karşısındaki endişelerini anlamak gerekir. İnsanlar, bırakın hasarlı binaları, hasarsız olanlar konusunda bile kendilerini emniyette hissetmiyor. Duvarda bir çatlak, bina sakinleri için etkisini bilmedikleri bir hasar demek. Dolayısıyla bize yapılan hasar bildirimlerinden bazılarının önemsiz, kimi vatandaşların endişelerinin de yersiz olduğu görülebiliyor.

Bu noktada bina sorumlularının kendilerini itham altında hissetmeleri çok doğal, ancak şu acılı dönemde aslolan, insanların işine yarayacak bilgiyi en kısa zamanda vermek. Hepimizin bildiği gibi dönem tartışma dönemi değil, yardımlaşma ve dayanışma dönemi. Unutmamak gerekir ki, çaresiz insanlar yalnızca endişelerini dile getiriyor ve bu konuda rahatlatılmak istiyorlar.

Çağrıbey İlkokulu'nda (Tuzla) tehlike yok

Tuzla, Çağrıbey İlkokulu ile ilgili olarak okurlarımız, okulun boyanması konusunda endişeye kapılmış ve hasar olduğunu düşünmüşlerdi. Çağrıbey İlkokulu bizi bu konuda aydınlattı. Herşeyden önce okurlarımızın içi rahat etsin. Okul, gerekli hasar tespit incelemesinden geçirilmiş ve herhangi bir emniyet sorunun olmadığı anlaşılmış durumda. Yani tehlike yok. Yetkililer zaten boya badana işleminin depremden önce başladığını ifade ettiler. Depremin etkisinin yalnızca dış cephede gözlendiğini, ancak yapılan incelemelerde can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan herhangi bir durumun olmadığına dair uzman görüşüne sahip olduklarını bildirdiler. Yetkililer, doğal olarak kendilerinin haksız yere itham edildiğini söylüyorlar. İçinde bulunduğumuz dönem açısından anlayış göstereceklerinden eminiz, en azından 1500 öğrenci ve velileri sütunlarımızdan herşeyin yolunda olduğuna dair bilgi edinip rahatlayacaklar. Aksi takdirde belki de endişelerini okulun açıldığı güne taşımaları da mümkündü.

KÜÇÜKÇEKMECE

Evler kayıyor

E-5 Yolu üzerinde, Küçükçekmece Gölü ile sahil şeridi arasındaki binalarda sarsıntıdan sonra kaymalar meydana geldiğini söyleyen okurlarımız, binalarında bir tehlike olup olmadığını merak ediyor: Yer; Fatih Mahallesi, Kumsalkent Apartmanı ile A, B, C ve D Bloklar.

AVCILAR

İşçiler çalışmak istemiyor

Firuzköy, Esenyurt Yolu, Bakkal Durağı, 204 numarada faaliyet gösteren Farplas adlı fabrikanın kolon ve kirişlerinde ciddi çatlaklar olduğunu duyuran okurlarımız, fabrikada çalışan işçilerin endişelerine karşın, mesainin sürdüğünü bildirdi. Dışarıdan da çatlakların farkedilebildiğini anlatan okurlarımız, yapının güvensiz olabileceğinden kuşkulanıyor.

MERTER

Sıva yapılıyor

Keresteciler Sitesi, Fatih Caddesi, Cedid Sokak'ta, Dodo Kumaşçılık adlı işyerinde, depremde meydana gelen çatlakların sıvandığını duyuran okurlarımız, yetkililerin dikkatini çekiyor.

ÜMRANİYE

Çarşıda çatlak var

Ümraniye'den bize ulaşan okurlarımız, Ihlamurkuyu Mevkii'nde bulunan Yeni İstanbul Çarşısı'nın kolon ve kirişlerinde ciddi çatlaklar olduğunu haber verdi. Üç ayrı vergi dairesinin bulunduğu çarşıda 500 civarında memurun çalıştığını belirten okurlarımız, güvenliklerinden endişe ediyor.

TEŞVİKİYE

Bir parmak çatlaklar var

Hacı Emin Sokak, 2 no’u apartman sakinleri depremden önce yapılarında var olan çatlakların sarsıntılarla genişlediğini bildirdi. Binanın sağlamlığından endişe eden okurlarımız ilgililerin gerekli incelemeleri yapmasını istiyor.

BAHÇELİEVLER

Başkana uyarı

Saray Caddesi Yeşilova Sokak'tan bize ulaşan okurlarımızın Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut'a önemli bir uyarıları var: İmar planında imar izninin sadece beş kata kadar olduğunu hatırlatan okurlarımız, semtlerinde sekiz katlı binaların bulunduğunu ve durumun tehlike arz ettiğini bildiriyor.

ÇENGELKÖY

Cami inşaatı sürüyor

Kadıköy Belediyesi'nin artçı depremler sürdüğü müddetçe inşaat yapımına izin vermediğini belirten okurlarımız, Üsküdar Belediyesi'nin neden Çengelköy'deki camii inşaatının sürmesine göz yumduğunu merak ediyor.

Bosna Bulvarı, Hayrettin Koryalı İlkokulu'nun yanında inşa edilen caminin malzemesinin de kalitesiz olduğundan kuşkulanan okurlarımız yetkililerin inceleme yapmasını istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!