İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Tam bir hafta önceki o 45 saniyelik dehşet sonrası İstanbullular ortak bir kaygıyı yaşıyorlar: Evlerimiz emniyetli mi? Geçen haftanın büyük bir bölümünü sokaklarda geçirdik. Evleri yıkılan ya da ciddi hasar görenler dışındaki kentliler de endişeli. Çünkü en küçük bir çatlak bile büyük bir kaygı nedeni. Bırakın küçük bir çatlağı, gözle görülür bir hasarın olmadığı binalarda oturanlar bile haklı olarak, evlerinin bir daha şiddetli bir depreme dayanıp dayanmayacağı konusunda endişeye kapılıyor.

Bize gelen telefonların büyük bir bölümü, okurlarımızın evlerindeki hasarın evi oturulamaz kılıp kılmadığı ile ilgiliydi.

Deprem felaketiyle birlikte bu konuyla ilgili bilgi dağarcığımız da zenginleşti. Sözgelimi binanın taşıyıcı kolonlarındaki hasar, hiç bir şekilde o binada oturulamayacağı anlamına geliyor. Uzmanlar duvardaki çatlakların önemli olmayabileceğini söylüyorlar. Ama elbette içeriye girebilmek için herşeyden önce bir uzman raporunda binanın sağlam olduğunu görmek gerekiyor.

Bir de hasarlı binaların, sözgelimi dış duvarlarındaki hasarın sıvayla kapatıldığı yolunda ihbarlar alıyoruz.

Bir de kimi iş yerlerindeki çalışanların kaygıları var. Çalıştıkları binada hasar olduğu halde hala çalışmaya devam edenlerin kaygıları.

Yalnızca bina kontrolü bakımından İstanbul'da yapılacak çok iş var. Şu sırada binanın oturulablir olup olmadığına dair kontrol sürecinde aksamalar yaşanıyor olabilir. Çünkü ekiplerin büyük bir bölümü afet bölgelerine kaydırılmış durumda. Bu bakımdan kimi bina sakinlerinin bir raporla kesin bilgi edininceye dek sabırlı olmaları ve tedbiri elden bırakmamaları gerekiyor.

Evimiz oturulabilir durumda mı?

AVCILAR

Eve girilemiyor

Üniversite Mahallesi, Komiser sokak, 15 numaralı binanın ciddi hasar gördüğünü söyleyen okurlarımız çöker korkusuyla evlerine giremediklerini söylüyor.

KADIKÖY

Çatlaklar dışarıdan belli

Sayrayı Cedid, Mümindere Caddesi Zafer Sokak'tan bize ulaşan okurlarımız, 5 numaradaki Gümüşçü Apartmanı'nda meydana gelen hasarı bildirdi. İçeride oluşan büyük çatlakların dış çıkmalardarn da farkedildiğini söyleyen okurlarımız, yetkililerin ilgisini bekliyor.

BAYRAMPAŞA

Önceden varmış

Numunebağ Caddesi Ay Sokak 15 numaralı binada yoğun hasar olduğunu söyleyen okurlarımız, durumu müteahite bildirdiklerinde yarıkların önceden var olduğu yanıtını almışlar.

Çökmeler sürüyor

Kocatepe, 19. Sokak'taki 107 nolu binada depremde oluşan çatlaklardan sonra merdiven ve balkonlardaki çökmelerin çevrede endişe yarattığını söyleyen okurlarımız binada önlem alınmasını istiyor.

KÜÇÜKÇEKMECE

Bina ikiye ayrıldı

Aşık Veysel Caddesi, 2 numaralı bina sakinlerinden aldığımız bir telefon bitişiklerindeki kaçka binanın deprem sırasında ikiye ayrıldığını duyurdu. hasar gören yapının kendi binalarına yaslanan kısmı da hasarsız yapıya zarar vermiş.

Yeni binada hasar var

Yeni Mahalle, Sarıkaya Sokak'ta inşaası yeni biten boş Şentürk Apartmanı'nda çatlaklar meydana geldiğini gören semt sakinleri, belediyenin binayı incelemesini istiyor.

SULTANBEYLİ

'Allah alır, Allah verir'

Abdurrahman Gazi Mahallesi, Hayat Caddesi 67 numaralı binada yarılmalar olduğunu söyleyen okurlarımız, mal sahibinin binayla ilgilenmek yerine 'Allah alır allah verir' dediğini duyurdu.

LEVENT

Çizgi çatlağa dönüştü

Nispetiye Caddesi Birlik Sokak Kent Apartmanı'nın duvarında zeten var olan çizginin depremden sonra çatlağa dönüştüğünü bildiren okurlarımız, Beltaş'ın arkasındaki bu binanın tehlike yarattığını söylüyor.

TUZLA

Bütün site tehlikede

İstasyon mahallesi, İstasyon Caddesi, Meltem Sitesi'nden arayan bir okurumuz, öncelikle D Blok'ta olmak üzere, sitedeki geriye meyilli bütün bloklarda kirişlerin çatladığını bildirdi.

KARTAL

Kooperatifte çatlaklar var

Soğanlık Mevkii, Gümüşpınar Mahallesi, Lale Sokak'ta bulunan Yeni Yuva Kooperatifi'nde çatlaklar bulunduğunu bildiren okurlarımız yaphıların güvenliğinden endişe duyduklarını söylüyor.

Acı bir duyuru

Bu köşede İstanbulluların sorunlarına yer veriyor ve yetkililerin dikkatlerini bu sorunlara çekip çözüm üretmeye çalışıyoruz. Sorunları duyurduğumuz kuruluşlar arasında iletişimimizin güçlü olduğu ve sorunların çözümünde kısa sürede başarıya ulaştıklarımız var. Bunları da zaman zaman 'Alkışlar' bölümümüzde sizlere duyurduk.

Şimdiye dek en olumlu ve işbirliği içinde davranan kuruluşlardan bir tanesi de Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. oldu. Bu iletişimi de kuruluşun Halkla İlişkiler Müdürü Vural Özdemir'in yoğun ve titiz çalışmalarına borçlu olduğumuzu düşünüyoruz.

Vural Özdemir deprem afeti sırasında yaşamını kaybetti. Kendisini daima başarılı ve özverili çalışmalarıyla anacağız. Yakınlarına ve mesai arkadaşlarına kuruluşun genel müdürü Mustafa Kavlu'ya başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!