İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Gecikmeden önlem şart

Yıldız Parkı

‘‘Piknik yapmayı bilmiyoruz’’ başlığı ile yayınladığımız yazıdan sonra İstanbul'un çeşitli semtlerindeki piknik manzaralarına dair şikayetler yoğunlaştı.

Tümü de piknik sırasında tüpgaz ve mangal yakılmasıyla ilgili olarak yeşil alanlarda yangın tehlikesi ve piknik sonrası piknik alanlarında meydana gelen çöp kirlenmesiyle ilgili.

Ama bir de tarihsel değeri olan, Emirgan Korusu ve Yıldız Parkı'yla ilgili şikayetler var ki, durum, sözcüğün gerçek anlamıyla vahim.

Sözgelimi, Yıldız Parkı ile ilgili Pazar günü izlenimlerine dair aldığımız, faks, telefon ve e-maillerde tanımlananlar, yalnızca piknik yapmaya gidenlerin tutumu değil, parkın bakım ve yönetimindeki boşluk ile ilgili bir sorun olduğunu da ortaya koyuyor.

Araç trafiği

Yıldız Parkı sadece yeşil bir alan değil, aynı zamanda tarihi bir mekan. Piknikçilerin mangal ve tüpgaz kullanmalarının yarattığı tehlike karşısında ciddi bir denetim eksikliği olduğu anlaşılıyor. Okurlarımızın tümü de ‘‘iş işten geçmeden’’ bir an önce önlem alınmasının gereğini vurguluyor.

Öte yandan parktaki araç trafiği de konu ediliyor. Özellikle Yıldız Parkı'nın Balmumcu ile Çırağan arasında kestirme yol olarak kullanımasından söz ediliyor. Ayrıca piknikçilerin araçlarını yeşil alanlara park etmelerinden, kimi acemi sürücülerin park yollarında talim yapmalarından da şikayet var.

Gürültü kirliliği, piknikten geriye kalan çöpler ayrı bir konu.

Okurlarımızın tümü de, gördükleri manzara karşısında bir görevli arayıp, uyarma gereksinimi duyduklarını, ancak ya görevliye rastlamadıklarını, ya da çaresiz kaldıklarını belirtiyor.

İş işten geçmeden

İnsanın aklına kötü bir olasılık geliyor ister istemez: Bir gün bir kaza olup, ciddi kayıplar yaşanacak, ardından sıkı önlemler alınacak. Çoğu zaman böyle olmuyor mu?

Bu, okurlarımızın da, bizim de endişemiz.

Tulumbaya haciz geldi

SİLİVRİ

Maviyelken Orkide Sokak'a ve civarına su sağlayan tulumbaya elektirk borcu yüzünden haciz gelince, bütün semtte sular kesilmiş. Su Birliği'nin yaklaşık 70 milyar borcu yüzünden susuz kaldıklarını söyleyen semt sakinleri, beldenin nüfusunun yazın daha da artacağına dikkat çekiyor. Yaptıkları başvurulardan sonuç alamayan okurlarımız, belediyenin kendilerine yardımcı olmasını bekliyor.

Telefonlarımız bağlanmıyor

ÇAMLICA

Dumankaya Çamlıca Evleri'nde oturduklarını ve taşındıkları bir buçuk yıl öncesinden bu yana bütün başvurularına karşın telefonlarının bağlanmadığını anlatan okurlarımız Telekom'un kendilerini cep telefonu mahkumiyetinden kurtarmasını bekliyor.

Sahil otopark oldu

İSTİNYE

İstinye sahili boyunca parkeden otobüs ve minibüslerden şikayetçi olan semt sakinleri özellikle iskele durağının tam yanına sürekli parkeden iki özel otobüsün sorun olduğunu söylüyor. Toplu taşım araçlarını görebilmek için caddeye çıkmak zorunda kaldıklarını anlatan okurlarımızın başvuruları da sonuçsuz kalmış.

Sokakta park köşekapmacası

ŞİŞLİ

16 yıldır Şişli, İskenderoğlu Sokak'ta oturduğunu belirten bir okurumuz, sokak sakinlernin bir sorunundan söz ediyor.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce kaldırımlar yenilenerek genişletilmiş. ‘‘Gerçekten çok güzel oldu, buna söyleyecek sözümüz ve itirazımız yok.’’ diyen okurumuz, kaldırımların genişlemesiyle birlikte sokaklarında ciddi bir park yeri sorununun başgösterdiğini anlatıyor.

İskenderoğlu Sokak'la birlikte, paralel üç sokağın da (Kocamansur Sokak, Hanımefendi Sokak ve Perihan Sokak) kaldırımları genişletilince, sokak sakinleri araçlarını yolun ancak bir tarafına park edebilir hale gelmişler.

Sonuçta akşamları evlerine gelen semt sakinleri, araçlarını park edebilmek için üç sokakta köşekapmaca oynar duruma düşmüşler.

Çekici alıp götürüyor

Okurumuz bir ay önce, sokağın bir tarafına park yapılmaz tabelası konduğunu, araçlarını park ettiklerinde çekicinin alıp götürdüğünü belirtiyor. Ve haklı olarak soruyor: Kaldırım genişletmesi, park sorunu yaratıyorsa, bir park yeri ayarlanması gerekmez mi (ya da ille genişletmek mi gerekiyor)? Sokak'ta itfaiye veya ambulans geçişine engel oluşturacak bir durum meydana gelmiyorsa, sokak sakinlerinin araç park etmesi neden yasaklanıyor? Park yeri sıkıntısı, aidati 30 milyon olan özel otoparkların, artan talep karşısında fiyat arttırımına gitmelerine neden olmaz mı?

Yönetenlerin dikkatine...

Yasağa tepki

DOLAPDERE

Valiliğin koyduğu park yasağının kendilerini mağdur ettiğini bildiren Dolapdere Caddesi esnafı, getirilen durma-duraklama yasağının, işlerini de durma aşamasına getirdiğini söylüyor. 'Biz şimdi ne yapalım? Bize müşteri gelmeyecek mi? Bize mal gelmeyecek mi?' diyen esnaf trafik polisleriyle hergün kovalamaca oynadıklarını anlatıyor.

Kasımpaşa ile Pangaltı arasındaki bu caddede trafik sorunu da olmadığını söyleyen okurlarımız, valiliğin yasağı kaldırmasını ve mağduriyetlerinin gidermesini istiyor.

Yönetenlerin dikkatine...

Sular akmıyor

BEYLERBEYİ

Bize Beylerbeyi'nden imzalı fakslarıyla ulaşan Küplüce Mahallesi, Dereboyu Sokak sakinleri semtlerinde 12 saate varan su kesintileri olduğunu söylüyor. İSKİ'ye yapılan başvurular sonucunda, herhangibir arızanın tesbit edilemediği yanıtını almışlar.

Yollar yenilensin

ZEYTİNBURNU

Çırpıcı Mahallesi, Çınar Sokak sakinleri yollarının bakımsızlığından ve yol kenarlarında biriken çöplerden şikayet ediyor. 'Biz de belediyemizi alkışlamak istiyoruz' diyen semt sakinleri, yol kenarlarının temizlenmesini ve asfaltlarının yenilenmesini bekliyor.

Karanlıkta vukuat

ÜSKÜDAR

Üsküdar Fatih Mahallesi, Kahyaoğlu Sitesi'nin Ünaydın Sokak'a bakan bloklarının sokak lambası olmadığı için karanlıkta kaldığı bildirildi. Zifiri karanlıkta oto hırsızılığı, çanta kapkaççılığı, saldırı gibi olaylar olduğu için semt sakinleri Ünaydın Sokak'tan geçmeye, bakkala gitmekten korkar hale gelmişler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!