İstanbul'u dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Önce musluk kayboldu, sonra çeşme

Ümraniye'de 115 yıllık Cafer Ağa Çeşmesi göz göre göre bir inşaata kurban gitti. Üstelik çok önceden ‘‘gidiyorum’’ dedi.

ÜMRANİYE

Bütün İstanbullular biliyor: Seçimlerden önce propoganda kadar hız kazanmış ne vardı dense, hep bir ağızdan yanıt gelir: İnşaatlar. İstatistiksel saptamalar yapılsa dudak uçuklatacak rakamlar çıkacağına eminim. Yangından mal kaçırır gibi onca zaman boş duran arsaların çevresi kapatıldı, temeller atıldı, hızla inşaatlar yükselmeye başladı. Sözcüğün tam anlamıyla yangından mal kaçırır gibi gerçekleşti büyük bir kısmı. Seçimler öncesinde bu denli hız kazanmış tek şey bir de seçim propagandalarıydı. Sayısız okur şikayeti aldık bu konuda. İnşaatların hemen tümü de nedense şikayet konusu oluyordu. Ya kaçaktı, ya mahkemeli bir durum sözkonusuydu ya da üç katı geçmeyen konutların bulunduğu bir alanda çok katlı iş merkezi yapımı sözkonusuydu. İnşaatlar tatil günlerinde, geceleri hız kazanıyordu. Ama seçim öncesi gerçek bir furya oldu. İşin tuhafı başlamış olan inşaatlar durdurulamıyordu, yasa dışı bile olsa. Mühür işe yaramıyordu. Okurlarımız yine arıyorlardı: ‘‘Gece geldiler’’, ‘‘Bir kat daha çıktılar’’. Bu ısrar inşaat sahipleri dışında herkesi isyan ettirdi. Ama inşaatler seferberlik halinde sürdü, sürdü.

Kim bunlar?

Seçimlerden hemen sonra bir okurumuzdan üzücü bir haber aldık. Ümraniye Alemdağ Caddesi'ndeki tarihi Cafer Ağa Çeşmesi ‘‘tarih olmuştu’’. Yanlış okumadınız. 115 yıllık bu tarihi çeşme, Vahdettin'in birinci veznedarı Cafer Ağa tarafından yaptırılmış. Çeşme Şubat ayından beri tehdit altındaymış.

Yok, öyle tarihi yapıların karşı karşıya kaldığı tehditlerden değil. Yani doğal afet, bakımsızlık, yangın filan değil onu tehdit eden. Çeşmeyi yok olma akıbetiyle karşı karşıya bırakan şey, inşaat. Önce suyu, sonra musluğu kaybolan Cafer Ağa Çeşmesigöz göre göre bir inşaata ne yazık ki kurban gitmiş.

Ümraniye Camiileri Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Kukul'un bu konuda başvurmadığı makam kalmamış, ama bir sonuç alınamamış. Kukul, bir yayın organında kaygısını da dile getirmiş: ‘‘İnşallah inşaata kurban gitmez’’. Ama görünen o ki olan olmuş. Bize ulaşan okurlar şikayetlerini şöyle dile getirdiler; bunlar, onların sözleri: ‘‘Çeşme yıkıldı, seçimlerden üç gün önce’’.

Söylenecek çok şey var.

Ama nereden başlamalı, nasıl anlatmalı?..

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Meşhur '99 basamaklar' yıkıldı

EMİRGAN

Emirgan'dan bizi arayan bir okurumuz kendisinin de ikamet ettiği yerde bulunan ve Emirganlılar tarafından '99 Basamaklar' olarak anılan sokağın yıkıldığını bildirdi. Sokağın hemen yanındaki arazide Ziraat Bankası Emeklileri Derneği tarafından yaptırılan lokal inşaatı yüzünden çöken merdiven-sokağın girişinde şimdi bir 'Dikkat Göçük Tehlikesi' tabelası duruyor.

SİT alanı

Okurumuz sokağın yıkılmasında inşaat sırasında arazideki kayaları parçalama çalışmalarının etkili olduğunu söylüyor ve soruyor: ‘‘Burası SİT alanı. Biz çivi bile çakamazken bu insanlar koca bir sokağı yıktı. Evlerimize girip çıkamıyoruz. Boğaziçi İmar'a ve belediyeye bildirdik bir sonuç alamadık. Bu duruma artık birinin bir son vermesi gerekiyor!’’

Etiketler toz oldu

BOSTANCI

Seçimlerden bir hafta önce Bostancı'dan arayan okurumuz, iskele yanındaki balıkçıların etiket yazmadığını, balıkları tutturabildikleri fiyata sattıklarını söylemişti. Biz de şikayeti duyurup yetkilileri harekete geçmeye çağırmıştık.

Dün bir başka okuyucumuzdan faks aldık. Şikayeti yayımladıktan sonra balıkçıların tezgahlarına etiket koymaya başladığını yazan okuyucumuz, daha sonra tezgahlara yerleştirilen etiketlerde sadece balıkların adının belirtildiğini görmüş. Önceki gün balık almaya gittiğinde ise, dört balıkçıdan hiçbirinde etiket olmadığını farketmiş.

Durumu bir kez daha ilgililerin dikkatine sunuyoruz.

Yaman'ı görürseniz bildirin

Yaman dört yaşında, kirli beyaz bir kurt kırması. Üç haftadır kayıp ve Ihlamur, Dikilitaş civarında olduğu tahmin ediliyor. Bulanlar ya da görenler 260 91 84' nolu telefona haber verirlerse ödüllendirilecek.

Bu da bir devletkondu

CAĞALOĞLU

Cağaloğlu'ndan arayan bir okurumuz, İl Sağlık Müdürlüğü'nün kaçak bir yapı yaptığı ihbarında bulundu. Müdürlüğün arka tarafında yemekhane olacağını tahmin ettiği kaçak yapı inşaatını sürdüğünü söyleyen okurumuz, ilgili makamlara suç duyurusunda bulunmasına karşın henüz bir haber çıkmadığını belirterek yetkililerin duruma elkoymasını istiyor. Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu'nun dikkatine...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!