İstanbullular davetli

Güncelleme Tarihi:

İstanbullular davetli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna: Bu katılıma bir çağrıdır

Ali Müfit Gürtuna 1. İstanbul Şurası'na ‘‘söyleyecek sözü olan herkesi ve her kurumu’’ davet etti. Başkan Lütfi Kırdar Spor ve Sergi Sarayı'nda yapılan tanıtım toplantısında bunun bir ‘‘katılımcı demokrasi’’ müjdesi olduğunu söyledi. Şura'nın Ekim ayının son haftası yapılması planlanıyor.

Birinci İstanbul Şurası önceki akşam Lütfi Kırdar Spor ve Sergi Sarayı'nın önünde bir toplantıyla İstanbullulara duyuruldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna yaptığı konuşmada ‘‘Bu, katılıma bir çağrıdır. İstanbul'la ilgili söyleyecek sözü olan herkese ve her kuruma bir çağrıdır’’ diyerek İstanbulluları Şura'ya davet etti.

Gürtuna Büyükşehir Belediyesi'nin bu Şura'ya bakışını şöyle anlattı:

‘‘Biz yönetim olarak başlatmış olduğumuz sivil katılım hareketini yönetim süremiz boyunca kurumsal bir yapıya çevirmek için çalışmaya söz veriyoruz. İstanbul'un yönetiminde çoğunluk değil, çoğulculuk ilkesini benimsiyoruz. İcraatımızda sivil toplum kuruluşları, semt girişimleri, mahalle halkıyla işbirliğinin zaruretine inanıyoruz.’’

Belediye Başkanı böylece bir yerel yönetim modeli olarak ‘‘katılımcı demokrasi’’yi uygulayacağı müjdesini verdiğini söyledi ve İstanbullulara şöyle seslendi:

‘‘Elele verelim. Sen ben kavgasına girmeden artık İstanbul için topyekun bir seferberliğe girelim. Ayrıldığımız noktaları değil, birleştiğimiz yerleri arayalım. Barışın ve kardeşliğin beyaz flamasını çekelim. Uzlaşma ve dialogun aydınlığında İstanbul için ne yapabileceğimizi ortaya koyalım.’’

Ekimde toplanacak

1. İstanbul Şurası, kentin çeşitli sorunları konusunda İstanbul'daki tüm sivil toplum kuruluşlarının, semt derneklerinin, yerel yöneticilerin, meslek odalarının, akademisyenlerin ve bilim adamlarının bir araya gelmesini sağlayacak.

Ancak sadece katılımcılar arasında bir görüş alışverişi zemini yaratmakla kalmayacak, bir ‘‘İstanbul Raporu ve Yerel Eylem Planı’’ hazırlamayı da hedefleyecek.

Bunun için ilk iş olarak genişbir Hazırlık Komitesi oluşturulacak. Bu komite ilk toplantısını Ağustos 1999'da, ikinci toplantısını Eylül 1999'da yapacak. Şura'nın kendisi Ekim 1999'un son haftasında toplanacak ve bütün hazırlıkların interaktif bir yolla topluca değerlendirileceği tepe noktası olacak.

Katılım formu doldurulacak

Şura sona erdikten sonra da katılımcılar hazırlanan İstanbul Raporu ve Yerel Eylem Planı'nını izleyecekler. Bu amaçla Ocak 2000'de bir İzleme Komitesi Toplantısı yapılması planlanıyor.

Şura, çeşitli alanlarda komite toplantıları şeklinde yapılacak.

Bu nedenle Şura'ya katılmak isteyen İstanbulluların (gerek kişi, gerek kuruluşların) Büyükşehir Belediyesi'nden bir katılım formu elde ederek doldurması ve 212 241 30 01 nolu telefona fakslamaları gerekiyor.

ALİ MÜFİT GÜRTUNA

İlin üçte ikisi bize bağlı değil

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gürtuna, 1. İstanbul Şurası'nın tanıtım toplantısında bazı sorunları dile getirdi ve bazı projeleri vurguladı:

SORUNLAR

Alanımız dar: Büyükşehir Belediyesi olarak Metropoliten Alan Nazım Planı'nı hazırladık. Ancak İstanbul'un il olarak 5343 kilometrekarelik alanı içinde Büyükşehir'in yetki alanı 1830 kilometrekare. 17 beldenin yetki alanı da 305 kilometrekare; buralar da yetki alanımız dışında.

Bölge planları: Üstelik, yeni bir kent kopseptinin gerçekleşmesi için il dışına da taşmamız ve bölgesel projeler hazırlamalıyız. Edirne-Bolu aksını planlamadan İstanbul'un vizyon projelerini uygulamaya imkan yok.

Koruma Kurulları yavaş: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları çok ağır çalışıyor. Projelerimiz yollarca oralarda bekliyor. Basının gündeme getirdiği bir örneği zikretmek isterim. Süleymaniye projemiz 4 yıldır bu kuruldan çıkmadığı halde, 15 adet tarihi ev yıkılmak ve yakılmak suretiyle, yasa yönetmelik tanımaz kişilerce yerine büyük bir otopark inşaatı başlatılmıştır.

Tersaneler kalkmalı: Haliç'te tersaneler sorunu vardır. İstanbul aydını ve halkının desteğiyle tersanelerin nakli programlanmalı ve bu iş hızlandırılmalıdır.

PROJELER

Ulaşım: Karayollarıyla 3-5'e raylı sistem kurulması için görüşmelerimiz başladı. Dudullu'dan da bir hattı buraya da indireceğiz. Otogar-Mahmutbey-İkitelli-Yenibosna-Havaalanı raylı sistem projeleri teklif alma aşamasında. Yıl sonunda Taksim-Levent metrosu hizmete girecek. Taksim-Yenikapı metrosu inşaatı sürüyor.

Haliç'in temizliği: Kuzey Haliç Kollektörlerinden sonra Güney Haliç Kollektörlerinin de temelini attık. Böylece 2001'den itibaren İstanbul'un hiçbir denizine arıtılmamış kanal akmayacak.

Haliç projeleri: Haliç'i bir tarih ve kültür körfezi olarak İstanbul'a kazandırmak üzereyiz. Feshane'yi açtık. Sütlüce Kültür Merkezi inşaatı devam ediyor. Pierre Loti Kompleksi 3-4 ay sonra açılacak. Perşembepazarı, bir kültür-sanat şeridi olarak projelendirildi.

Projemiz bekliyor otopark yapılıyor

Şura'nın tanıtım toplantısında konuşan Belediye Başkanı, ilin 5343 km2 olduğunu, ama Büyükşehir'in yetki alanının 1830 km2 ile sınırlı kaldığını söyledi. Gazetemizin duyurduğu Süleymaniye'de tarihi binaları yutan otoparkı örnek olarak gösteren Gürtuna Koruma Kurulları'nın yavaş çalışmasından yakındı.

Gürtuna ‘‘Tek tek kişileri suçlamıyorum. Ama projelerimiz yıllarca orada beklemektedir. Süleymaniye projemiz 4 yıldır bu kuruldan çıkmadığı halde, tarihi evler yıkılmak suretiyle, yasa yönetmelik tanımaz kişilerce yerine büyük bir otopark inşaat buşlatılmıştır’’ dedi.

ŞURA’YA ÇAĞRI

Bütün İstanbullular şehrin sorunlarının tartışılacağı toplantıya davet edildi

NASIL KATILACAKSINIZ?

1. İstanbul Şurası'na katılmak isteyen kişiler ve kuruluşlar için bir katılım formu düzenlendi. Herkes bu formları doldurarak başvuruda bulunabilir. Form fotokopiyle çoğaltılarak da başvuru yapılabilir.

Adres: Cumhuriyet Cad. Hava Palas Apt. No. 155/3 Elmadağ.

Tel: 0212-231 86 89-

234 00 94

Faks: 0212-241 30 01

E-mail:

istanbulsurasi@ibb.gov.tr

EKİM 1999'DA YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna, 1. İstanbul Şurası için İstanbulluları seferber olmaya çağırdı. Lütfi Kırdar Spor ve Sergi Sarayı'ndaki toplantıda Gürtuna ‘‘Bu katılıma bir çağrıdır. İstanbul'la ilgili söyleyecek sözü olan herkese ve her kuruma bir çağrıdır. Sorunlarımızı masaya yatıralım ve çözüm yollarını birlikte arayalım’’ dedi.

YEREL EYLEM PLANI

İstanbul Şurası'nın sivil toplum kuruluşlarının, yerel yöneticilerin, bilim adamlarının katılımıyla kentin sorunlarının komitelerde tartışılacağı bir platform olması hedefleniyor. Şura sonunda hazırlanacak İstanbul Programı ve Yerel Eylem Planı kamuoyuna açıklanacak. l Haberi sayfa 6'da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!