İstanbul'daki Tac Mahal

Güncelleme Tarihi:

İstanbuldaki Tac Mahal
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında yer alan Geleneksel Müzik Konserleri’nin son konuğu, Kudsi Erguner'in yeni projesi olan ‘‘Tac Mahal’’, bugün 19.30'da Aya İrini Müzesi'nde.

Tac Mahal projesi, birbirinden uzak ancak tarihsel ve kültürel açıdan birbirleriyle ortak yönleri olan Türk ve Hint müziklerini bir konser çerçevesinde ilk kez bir araya getiriyor. Konserde Hint ve Türk müziklerinin zengin ritmik yapısı üzerine doğaçlamalar ve özgün melodiler yer alacak.

Kudsi Erguner'in yönettiği ve ney çaldığı projede yer alan diğer isimler şöyle: Derya Türkan (kemençe), Hakan Güngör (kanun), Ken Zuckerman (sarod), Renaud Garcia-Fons (kontrbas), Sultan Khan (sarangi), Bruno Caillat (zarb) ve Fazal Qureshi (tabla). İsterseniz topluluk üyelerini biraz daha yakından tanıyalım. Paris'te mimarlık ve müzikoloji eğitimi gören ve her iki dalda da doktora yapan Kudsi Erguner, neyi ve Türk tasavvuf müziğini, kurduğu çeşitli topluluklarla verdiği konserler ve yaptığı kayıtlarla dünyaya tanıttı. Peter Brook, Marco Ferreri, Scorsese gibi yönetmenlerin filmlerine müziğiyle katkıda bulunan Erguner, Peter Gabriel'in iki albümünde de çaldı.

İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı mezunu Derya Türkan, Kudsi Erguner Topluluğu, Necdet Yaşar Topluluğu ve Anotolia Topluluğu ile yurtiçinde ve ABD, Avrupa ve İsrail'de konserler verdi. Kudsi Erguner Topluluğu'na 1994'te katılan Hakan Güngör, İsrail, Sudan, ABD ve Avrupa’da Erguner ile birlikte konserler verdi. TRT İstanbul Radyosu'nda kanun sanatçısı olan Güngör, Asiaminör grubuyla da çalışmalarını sürdürüyor. Günümüzün sarod ustalarıdan olan Ken Zuckerman, 25 yıl boyunca Üstad Ali Akbar Han'ın sert ve disiplinli eğitiminden geçti. Zuckerman, Basel Müzik Konservatuvarı'nda Kuzey Hindistan ve ortaçağ müziği üzerine çalışmaları yönetiyor. Belgesel programları ve dans toplulukları için besteler yapan Renaud Garcia-Fons, caz, çağdaş müzik ve geleneksel müzik alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınıyor.

Bir sarangi solisti olarak dünyayı dolaşan Sultan Khan, Hindistan'daki ses sanatçılarına eşlik eden müzisyenlerin başında geliyor. Cemşid Şemirani ile İran müziği eğitimi gören Bruno Caillat, tabla gibi Hint çalgılarının yanı sıra Azerbaycan, Özbekistan ve Arap ülkelerinde kullanılan vurma stilleriyle de ilgilendi. Caillat, on yıldır Kudsi Erguner'in birçok projesine katıldı. 25 yıl Ravi Shankar'a eşlik eden Fazal Qureshi, ünlü tabla ustası Alla Rakha'nın oğlu. Hindistan'da birçok kaset ve film müziğinde yer alan Qureshi'nin Avrupa'da da birçok CD'si yayınlandı.

Tac Mahal topluluğunun bugünkü konserdeki repertuvarı ‘‘Amir Khusru’’, ‘‘Raga Bhairava-Çargah’’, ‘‘Mümtaz Mahal’’, ‘‘Raga Bilaval-Rast’’, ‘‘Raga Vibhasa-Hümayun’’ ve ‘‘Bhairavi-Zemzeme’’ isimli eserlerden oluşuyor.

Bilet fiyatları: 8 milyon, 6 milyon ve 4 milyon TL. Öğrenciler ve 65 yaş üstü müzikseverler için % 25 indirim uygulanacak.

Biletler AKM gişeleri , Uzelli (Şaşkınbakkal), Carousel (Bakırköy), Capitol (Altunizade) alışveriş merkezlerinden temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!