İstanbul'da tarihi eser operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda tarihi eser operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2007 14:12

İstanbul'da 2 kişi, 18. yüzyıla ait el yazması Kur'an-ı Kerim, Roma dönemine ait som altın bilezik ve Zeus heykelciği ile gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Malatya'dan otobüsle İstanbul'a gelen bir kişinin elindeki tarihi eserleri piyasaya sürmeye çalıştığı belirlendi.

Esenler'deki otogarda uygulama yapan polis, gözaltına aldığı İrfan M'nin yanında taşıdığı bilgisayar kutusunda, Roma dönemine ait olduğu belirlenen ve Yunan mitolojisinde “Tanrıların Tanrısı” olarak bilinen Zeus'u simgeleyen heykelcik ile 2 ucunda aslan başı figürü bulunan bir adet altın bilezik ele geçirdi.

Arkeoloji Müzesi'ne götürülen tarihi eserlerin yapılan ön incelemesinde, her ikisinin de som altından yapıldıkları, paha biçilemez değerde ve milattan önceki döneme ait oldukları bildirildi. Eserlerin, ait oldukları dönem dikkate alındığında, Türkiye'de ilk defa böyle değerli eserlerin ele geçirilmiş olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Ayrıca, söz konusu eserlerin Tarihi Eserler Envanteri'nde kayıtlı olmadığı ve herhangi bir müzeden çalınmadığının anlaşıldığı, eserlerin nereden temin edildiğine ilişkin çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Şüpheli İrfan M, polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

DİĞER OPERASYON

Bu arada, Tekirdağ'dan Ürdün'e gönderilmek üzere kargoya verildiği bildirilen 18. yüzyıla ait el yazması ve altın varaklı Kur'an-ı Kerim de Bahçelievler'de kargo şirketine düzenlenen operasyonda ele geçirildi.

Olayla ilgili gözaltına alınan bir kişi, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Olayla ilgili bir kişinin de arandığı bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!