İstanbul'da tarihi eser operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda tarihi eser operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2006 13:08

İstanbul'da düzenlenen bir operasyonda, yurtdışına pazarlanmak üzere Eminönü'ndeki bir işyerinde tutulan ve aralarında cami alemleri, çini ve şamdanların da yer aldığı 95 adet tarihi eser ele geçirildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Eminönü'ndeki bir işyerinde vakıflara ait camilerden, tekke ve çeşmelerden çalınan çok miktarda tarihi değeri yüksek eserin gizlenerek yurtdışına pazarlanmaya çalışıldığı belirlendi. Bunun üzerine söz konusu işyerine düzenlenen operasyonda, 22 adet çini, 17 adet çanak çömlek, 11 adet şamdan, 10 adet musluk, 8 adet mermer parça, 7 adet cami alemi, 6 adet değişik ebatlarda çerçeveli hat levha, 6 adet pişmiş toprak kandil, 3 adet bronz Bizans sikke, 1 adet yuvarlak seramik obje, 1 adet sıralı kolye, 1 adet bronz küpe, 1 adet metal pota ve 1 adet bronz vazo ele geçirildi.

Olayla ilgili gözaltına alınan bir kişi, “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet” ile “hırsızlık malını bilerek satın almak ve satmak” suçlarından hakkında işlem yapılmak üzere İstanbul Adliyesine sevk edildi. Bu kişi daha sonra serbest bırakıldı.

YANIK CAMİ'NİN ŞAMDANLARI

Polis yetkilileri, ele geçirilen tarihi eserler arasında, üzerlerinde Osmanlıca olarak, Mevlana'nın gelini Fatma Hatun tarafından Konya'daki Yanık Cami'ye vakfedildiğine dair “Fatma Hatun'un Yanık Cami'ye vakfettiği eserdir” yazısı bulunan 4 adet şamdanın da yer aldığını ifade ettiler. Bulunan cami alemleri ile çinilerin İstanbul'daki hangi camilerden çalındığının da araştırıldığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!