İstanbul'da şiddetli lodos uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda şiddetli lodos uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu gece beklenen şiddetli lodosun baca tepmelerine yol açarak zehirlenmelere neden olabileceğini belirterek, vatandaşları yatmadan önce soba ve kombileri söndürmeleri konusunda uyardı.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nca yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’da bu gece sert rüzgar ve fırtınalı hava beklendiği bildirildi.

Açıklamada, kış aylarında ve özellikle rüzgarlı havalarda artan soba zehirlenmelerine dikkat çekilerek, alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

  • Yatmadan önce kömürlü, odunlu, gazyağlı, kerosenli, doğalgazlı, veya LPG’li sobalarınızı, doğalgaz kombilerinizi, LPG’Li veya doğalgazlı şofbenlerinizi mutlaka kapatınız. Sobanın, kombinin kurulu olduğu odada mümkünse yatmayınız. Bacasız sobaların bulunduğu odada, çocuklar ve yaşlıları tek başına yatırmayınız.

  • Sobanın olduğu odada yatmak zorundaysanız sobanızı mutlaka yatmadan önce söndürünüz.

  • Kömürlü ve odunlu sobanıza, kömürü ve odunu yatacağınız zaman bitecek kadar koyunuz. Şayet yatarken kömür sobanız hala sönmemişse yanan kömürün üzerine su dökerek söndürmeyiniz.

  • Yatarken kömürlü ve odunlu sobanızda hala yanmamış kömür veya odun varsa, yanma devam ediyorsa ve bu odada yatmak zorundaysanız odanızın kapısı hafifçe aralık olmalı ve başınız, sobadan en az 1.5-2 metre uzaklıkta olmalıdır. Uykudayken odaya yeterli hava girmelidir.

  • Sobalı odada uyurken yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi hissettiğinizde derhal pencereyi veya kapıyı açınız, dışarı çıkınız ve taze hava alınız. Odaya taze hava girmesini sağlayınız.

  • Yanıcı ve parlayıcı maddeleri sobadan en az 1 metre uzaklıkta tutunuz.

    İstenmeyen durumların oluşmaması için vatandaşların bu uyarılara mutlaka uyması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, geniş bilgi almak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın (0 212 512 28 91) numaralı telefonunun aranılabileceği kaydedildi. (a.a.)

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!