İstanbul'da kentsel dönüşüm ilk Zeytinburnu'ndan başlayacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda kentsel dönüşüm ilk Zeytinburnundan başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 10:54

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Türkiye'deki görüntü kirliliği, kaçak, depreme dayanıksız ve kötü yapılaşmadan herkesin muzdarip olduğunu vurgularken, bunun önüne geçmek amacıyla Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı hazırladıklarını bildirdi.

Özak, taslağın son halini aldığını ve önümüzdeki günlerde Başbakanlığa sunulacağını söyledi.
Özak, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalarla, hem şehirlerin güzelleştirileceğini, hem binaların imar planına uyarak, depreme dayanıklı hale getirileceğini belirtti.
Vatandaşları daha güvenli, daha sosyal donatısı, yeşilliği olan alanlarda oturtmayı istediklerini ifade eden Özak, bu kapsamda çalışmanın ister küçük ölçekli, ister büyük ölçekli olsun tüm belediyeleri ilgilendirdiğini anlattı.
Taslağa ilişkin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte çalıştığını hatırlatan Özak, Kentsel Dönüşüm konusunda özellikle İstanbul'un çok istekli olduğuna dikkati çekti.

-İSTANBUL ZEYTİNBURNU VE ANKARA PURSAKLAR

Kentsel dönüşümün İstanbul'da Zeytinburnu'ndan başlayacağını bildiren Özak, Ankara Pursaklar'daki çalışmaların da çok başarılı olduğunu, 5 bin gecekondu sahibiyle anlaşma yapıldığını kaydetti.
Ankara'daki çalışmanın önemli bir gelişme olduğunu, bu kapsamda TOKİ ile birlikte yeni yerleşim yapılacağını anlatan Özak, şunları kaydetti:
“Tabii bu şans her yerde yok. Her yerde Toplu Konut İdaresi yok, her yer Ankara Belediyesi, İstanbul Belediyesi değil. Ama çok çabuk yapılması gereken yerler var. Deprem bölgelerine öncelik verilmesi lazım, öncelikle İstanbul, İzmit, Sakarya, Yalova, Bolu, oralarda kentsel dönüşümü hızlandıracağız ki, bir an evvel oradaki belediyelere yetki verelim, onların önünü açalım.”

-FİNANSMAN MODELLERİ-

Kentsel dönüşüm çalışmasına ilişkin finansman modelleri hakkında da bilgi veren Özak, sorun olan yerlerde ne yapılacağı konusunda önce konut sahipleriyle konuşulacağını, ona göre karar verileceğini söyledi. Bakan Özak, şöyle devam etti:
“Konut sahipleriyle konuşulacak, onlara (biz burayı alalım size daha iyi yer vereceğiz) denilecek, bu bir yerden bir yere gitmek şeklinde olabilir, aynı yere kentsel dönüşümü yapmak olabilir, hatta bir yer, iki üç ayrı yere gidebilir. Finansman modelleri yap-sat grupları, gayrimenkula yatırım yapan gruplar tarafından yapılabilir o yerde bir rant oluşturulabilir, belediye o rantı alabilir veya dünya çapında gayrimenkul yatırım kurulları var bu dönüşümü yapabilirler.
Belediyeler kendileri de yapabilirler, bunun için yurtdışından finansman olabilir ama belli yerlerde bu imkanlar bulunmayabilir rant oluşmaz, talep oluşmaz o zaman genel bütçeden desteklenir ya da yurtdışından kredi bulunabilir.”

-“BÖYLE GELMİŞ, BÖYLE GİDER” ANLAYIŞINA SON-

Kentsel dönüşümün yanı sıra kat mülkiyeti yasasının da değiştirildiğini anlatan Bakan Özak, mevcut sistemde binalarda güçlendirmenin, apartmanda yaşayan bir kişinin karşı çıkması durumunda bile yapılamadığını hatırlattı ve yapılan değişiklikle, teknik kurulun karar vermesi durumunda güçlendirme çalışmalarının zorunlu olacağını söyledi.
Özak, kentsel dönüşümü “yeniden doğruyu bulma” çalışması olarak nitelerken, “böyle gelmiş, böyle gider” anlayışının artık değişeceğini, yasalara uygun koşulda bir değişimin yaşanacağını ve vatandaşın güvenliğinin sağlanacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!