Ä°stanbul'da fırınlar iki tip ekmek üretecek

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda fırınlar iki tip ekmek üretecek
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 16, 2002 15:04

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, İstanbul'da bugüne kadar tüketicileri ekmekte gramaj oyunuyla aldatanların bulunduğunu belirterek, ''Bundan böyle fırınların, 200 gram tekli, 400 gram çiftli ekmek dışında ekmek üretmeleri yasaklanmıştır'' dedi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Mehmet Sevim ilebirlikte İstanbul Fırıncılar Odası merkezinde basın toplantısı düzenleyen Özer, ''Bugüne kadar tüketicileri ekmekte gramaj oyunuyla aldatanlar vardı'' dedi.

Özer, Gıda Kodeksi'ne göre ekmeklerin 200'den başlayıp 50'şer gram artırılarak üretildiğini kaydederek, kötü niyetli esnafın 150-180 gram ekmeği tekli, 250-300 gram ekmeği çiftli ekmek olarak sattığını vurguladı.

Gramajları tüccar fırıncılar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, esnaf fırıncılar için ise Oda ve Esnaf Odaları Birliği'nin tespit ettiğini hatırlatan Özer, belediyenin görevini bugüne kadar ihmal ettiğini öne sürdü.

Özer, Fırın İşverenler Sendikası ve TÜKODER'le girişimleri sonucu,Büyükşehir Belediyesi'nin 4 Temmuz tarihli encümen kararıyla İstanbul İl sınırları içinde ekmek gramajlarını sabitlediğini belirterek, şöylekonuştu:

''Bundan böyle fırınların, 200 gram tekli, 400 gram çiftli ekmek dışında ekmek üretmeleri yasaklanmıştır. Tüm il ve ilçe belediyelerinin derhal denetime başlayarak, bu gramajlar dışında üretim yapanlara gerekli cezaları vermelerini istiyoruz.''

Fahri Özer, bir soru üzerine, ekmek fiyatlarının serbest bırakıldığını ve bunun serbest rekabeti getireceÄŸini kaydetti.Â

KATKI MADDELERÄ°

''Una katılan bazı maddelerin kanserojen etkisi olduğu iddialarıyla ilgili bir çalışmalarının bulunup bulunmadığı'' yolundaki soru üzerine de Özer, bu konuda Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Hububat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezgin Ünal'a danıştıklarını söyledi.

Prof. Dr. Ünal'ın kendilerine bir yazı gönderdiğini ifade eden Özer, şöyle dedi:

''Burada şöyle bir açıklama var; unda beyazlatma veya unun tazeliÄŸini alma açısından kullanılan benzoil peroksit maddesinin Tarım Bakanlığı'nın yasaklar listesinde olmadığı, Avrupa BirliÄŸi'nde yasak olduÄŸu söyleniyor. Yasaklar listesinde yok, ama kullanılabilecek olanlar listesinde de yok. Bu kullanılabilir olduÄŸu anlamına gelmez.  Belediyeleri, SaÄŸlık ve Tarım Bakanlıkları'nı vazifeye davet ediyoruz.'' Â

TÜKODER Genel Başkanı Sevim de, ekmeğin tüketicinin en temel tüketim maddesi olduğunu ifade ederek, ekmekteki iki temel sorunun ''hijyen ve gramaj'' olduğunu söyledi.

Sevim, belediyelerin yanı sıra Tarım ve Sağlık Bakanlıkları'nın da fırınları denetim yetkisine sahip olduğunu belirterek, etkin bir denetimin sağlanmasını istedi.

Ruhsatsız üretim yapan fırınların da olduğunu vurgulayan Sevim,  tüketicilere dikkatli ve bilinçli hareket etmeleri çağrısında bulundu.

Bu arada, toplantının ardından yakındaki bir markette ekmekleri tartmak isteyen Özer ile Sevim, işyeri sahibi ve görevlilerince engellendi. Görüntü almak amacıyla markete giren basın mensupları ile işyeri görevlileri arasında da tartışma yaşandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!