Ä°stanbul'da 8 çocuktan 1'i astımlı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda 8 çocuktan 1i astımlı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 13, 2002 13:22

İstanbul'da dört ilköğretim okulunda 5-15 yaş arası 3578 öğrenci üzerinde yapılan anket sonucuna göre her sekiz çocuktan biri astımlı, her 13 çocuktan birinde de alerjik nezle var.

Haberin Devamı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, İstanbul'da ilköğretim çağındaki çocuklar arasında astım vealerjik hastalıkların her geçen gün arttığını belirtti.

Prof. Dr. Küçükusta, Ä°stanbul'da GaziosmanpaÅŸa, Küçükçekmece, Kartal ve Göztepe'deki 4 ilköğretim okulunda 5-15 yaÅŸ arası 3578 öğrenciyi kapsayan bir anket çalışması yaptıklarını kaydetti.Â

Anket sonuçlarına göre, çocukların yüzde 13.3'ünün yani her 8 çocuktan birinin ''astımlı'' olduğunu belirten Prof. Dr. Küçükusta, çocukların yüzde 7.8'inin de yani her 13 çocuktan birinin de ''alerjiknezleli'' olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Solunum sıkıntısı, öksürük nedeniyle uykusuz geçen geceler ve bunların yarattığı yorgunluk, baş ağrısı, moral bozukluğu ile  ilaçların çarpıntı, titreme, huzursuzluk, uyuklama gibi yan etkilerinin, çocukların ders dinlemelerini, konsantre olmalarını önleyen başlıca faktörler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Küçükusta, ''İyi tedavi edilmeyen astım ve alerjisi olan çocuklarda psikolojik sorunlar, okul başarısızlığı ve okula devamsızlık çok sık karşılaşılandurumlardır'' dedi.

KORUMA ÖNLEMLERİ

Prof. Dr. Küçükusta, astım ve alerjik hastalıkları olan çocukları korumak için okullarda çeşitli önlemler alınabileceğine işaret etti.

Okullardaki tamir, tadilat, boya gibi işlemlerin yaz tatillerinde yapılması gerektiğini ifade eden Küçükusta, bodrum katlarının alerjik ve astımlı çocuklar için son derece sakıncalı olduğunu, bu nedenle astımlı çocukların güneş gören, rutubeti az olan sınıflarda okutulması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Küçükusta, sınıfların her gün havalandırılması ve her gün çocuklar gittikten sonra temizlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Sınıfların zeminleri marley, parke veya benzeri plastik madde ile kaplanmalıdır. Alerjik çocuk tahtaya, tebeşir tozuna ve kalorifer radyatörlerine uzak bir yere oturmalıdır. Hem tahtaya, hem defterlere yazı yazmak amacıyla kullanılan keskin koku saçan kalemler astımlı çocuklar için zararlıdır. Öğretmen ve öğrenciler de keskin kokulu parfüm ve deodorant kullanmaktan kaçınmalıdır. Besin alerjisi olan çocuklar yiyeceklerini evden getirmelidir. Bütün öğrencilere grip aşısı yapılmalıdır.'' 

Spor yapan astımlı çocuğun mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğine ifade eden Prof. Dr. Küçükusta, astımlı çocukların spordan15 dakika önce koruyucu ilaçlarını almaları gerektiğini bildirdi.

Efora bağlı astımı olan çocukların beden eğitimi derslerine girmemeleri gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Küçükusta, spor sırasında öksürük, hırıltı, nefes darlığı şikayetlerinin başlaması durumunda sporun derhal kesilmesini istedi.

Prof. Dr. Küçüsta, öğretmenlerin astım ve alerjik hastalıklar konularında bilgilendirilmeleri ve hasta çocuğun ailesi ve doktoruyla iletişim halinde olmalarının çok önemli  olduğuna işaret ederek, öğretmenlerin  astım ve alerji tedavisinde kullanılan ilaçları ve yan etkilerini tanımaları gerektiğini kaydetti.

Her okulda bir hemşire ve revir bulunması, hasta çocukların anne-babalarının ve doktorlarının telefon numaralarının bilinmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Küçükusta, okulun acil durumlarda en yakın sağlık kuruluşu ile iletişim kurması gerektiğine sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!