Ä°stanbul'da 4 ilçede çayır tırtılı alarmı: 25 bin dekarlık alanda etkili oldu

Güncelleme Tarihi:

OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 12:40

İstanbul'da 4 ilçede çayır tırtılı görüldüğünü belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca açıklama yaptı. Karaca, "2022 yılında ayçiçeği ekilmiş olan alanımız 204 bin dekar, 25 bin dekarlık alanda bu tırtılı gördük" dedi.

Haberin Devamı

Çayır tırtılı İstanbul'da da ayçiçeği tarlalarına zarar verdi. İstanbul Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Çatalca'da yapılan ilaçlama çalışmasına katıldı. Drone ile havadan Çatalca'daki ayçiçeği tarlalarına ilaçlama yapıldı. 

"30 YIL SONRA İLK DEFA BÖYLE BİR YOĞUNLUK YAŞANDI"

Karaca, "Burada 'çayır tırtılı' dediÄŸimiz türle mücadele ediyoruz. Nemli bir havadan sonra, Kurban Bayramı'ndan sonra, biz kelebek çıkışlarını görmüştük. Kelebek uçuÅŸlarından sonra çiftçilerimizi uyarmıştık. Bu seviyede, 30 yıl önce de olmuÅŸtu. 30 yıl sonra ilk defa böyle bir yoÄŸunluk oldu. YaÄŸmur yağınca, çiftçiler de biz de sevinmiÅŸtik verim artışı olacak diye. Normalde nem ve yağıştan sonra ayçiçeÄŸinde yüzde 30 civarında verim artışı görürüz. Kelebeklerde de artış oldu, yoÄŸun bir tırtıl çıkışı meydana geldi" dedi.Â

İstanbulda 4 ilçede çayır tırtılı alarmı: 25 bin dekarlık alanda etkili oldu

Haberin Devamı

"ÅžU ANDA BÄ°Z BU ZARARLIYI DURDURDUK"

Ahmet Yavuz Karaca, "4 ilçemizde ÅŸu anda tırtıl yoÄŸunluÄŸu var. Büyükçekmece, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy'de görünüyor. AyçiçeÄŸinde görüyoruz sadece, diÄŸer ürünlerimizde bir zarar tespit edilmedi ÅŸu an. Biz öncelikle yer araçlarıyla ilaçlama yaptık, merkeze doÄŸru drone ile ilaçlama yapıldı. Åžu anda biz zararlıyı durdurduk, stabil durumda. 4 ilçemizde de drone ile ilaçlama devam ediyor. Ekip arkadaÅŸlarımız sahadaki çalışmalarını sürdürüyor" diye konuÅŸtu.Â

İstanbulda 4 ilçede çayır tırtılı alarmı: 25 bin dekarlık alanda etkili oldu

"25 BİN DEKARLIK AYÇİÇEK TARLASINDA BU TIRTILI GÖRDÜK"

Karaca, "Bu olay bugünkü bir olay değil. Zaman zaman oluyordu ama bu yoğunlukta 30 yıl önce olmuştu. İklimsel mevsimsel, yağışla ilgili bütün faktörler bir araya geldiğinde bu tür vakalarla karşılaşıyoruz. Zarar olarak bakarsak, zarar tırtılların bulunduğu yerlerde yüzde 7-8 civarında. Neminde yüzde 20-30 oranında kârı olduğunu düşünürsek, biraz kârdan zarar ettik o kadar. İstanbul'da 2022 yılında ayçiçeği ekiliş alanımız 204 bin dekar, 25 bin dekarlık alanda bu tırtılı gördük" dedi.

İstanbulda 4 ilçede çayır tırtılı alarmı: 25 bin dekarlık alanda etkili oldu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!