İstanbul ve Kocaeli dışındaki büyükşehirlerde belde ve köy muhtarlıkları kapandı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul ve Kocaeli dışındaki büyükşehirlerde belde ve köy muhtarlıkları kapandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2012 10:30

İçişleri Bakanlığı, İstanbul ve Kocaeli dışındaki büyükşehirlerin belde belediyeleri ve 28 kentin köy muhtarlıklarının tüm yetkilerini valiliklere devretti. Karara gerekçe olarak “Büyükşehir olacak illerdeki bazı belde belediyelerinin taşınmazlarını elden çıkarma ve belediyeyi borçlandırma yoluna gittikleri duyumları” gösterildi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sedat Kurt'un haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan’da hazırlanan genelge, belde belediye başkanları ve muhtarlıklara tebliğ edilmeye başlandı. Buna göre, yeni büyükşehir olacak 13 ilin yanı sıra, İstanbul ve Kocaeli dışındaki tüm büyükşehirlerin belde belediyeleri ve 28 kentin köy muhtarlıklarının yetkileri valiliklere devredildi. Genelge, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Şanlıurfa valiliklerine gönderildi.

 

Haberin Devamı

Genelgenin önsözünde, uygulamaya gerekçe olarak, “Büyükşehir olacak illerdeki bazı belde belediyelerinin taşınmazlarını elden çıkarma ve belediyeyi borçlandırma yoluna gittikleri duyumları üzerine, idarede bütünlük, hizmetlerde sürekliliğin sağlanması ve kamu menfaatinin korunması amacıyla tedbir alınması zorunluluğu” gösterildi. 4 maddelik genelgede, söz konusu belde belediyelerinin imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri dışındaki hemen hemen tüm işlemlerde, 5393 sayılı Belediye Yasası’nın 68. maddesindeki hükümlerin saklı kalması kaydıyla valilik onayı zorunlu kılındı.

 

'HALKA SORULMADI'

 

Genelgeye tepki gösteren CHP Denizli Merkez İlçe Başkanı Ömer Yurtseven, kararların halka sorulmadan alındığını belirterek, “Genelgeyle Denizli’de 68 belde belediyesi işlevsiz hale getirildi. Ancak buralarda yaşayanlara hiçbir şey sorulmadı. AKP ikidarı, önümüzdeki süreçte gündeme gelecek anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin üniter yapısını değiştirmeye yönelik zemini hazırlamayı hedeflerken, eyalet sistemine de göz kırpıyor” dedi.

 

CHP'DEN TEPKİ: AKP DEVLET BAŞKANLIĞI SİSTEMİNİ GETİRMEYE ÇALIŞIYOR

 

Haberin Devamı

Genelgenin anayasaya aykırı olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, “AKP devlet başkanlığını sistemini getirmeye çalışıyor. Başkanlık sisteminin en önemli koşulu eyalet sistemidir. Bütünşehir uygulaması da bunun gereğidir. Daha Bütünşehir Yasası TBMM gündemine gelmeden, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yayınladığı bu genelgeyle yürütme yasama organının iradesine ipotek koymuştur. Türkiye bu genelgeyle ayağa kalkmalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!