İstanbul suyunda kirlilik alarmı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul suyunda kirlilik alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Orman Mühendisleri Odası Marmara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, İstanbul'da su havzalarında aşırı derecede yapılaşma olduğunu belirterek, ''Havzaları insanlar gözü gibi korumalıdır'' dedi.

Toplam 29 meslek odası ve dernekten oluşan İstanbul Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu'nca, Beyoğlu'ndaki Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde, ''Su Havzalarında Yapılaşma'' konulu basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Erdin, İstanbul'da su havzalarında aşırı derecede yapılaşma olduğunu ve bunun kirliliğe yol açtığını ifade ederek, ''Evinizdeki musluklardan acaba su mu akıyor? Evinizdeki musluklardan bu kente ve bu kentin değerlerine karşı işlenen suç akmaktadır. Su havzaları talan ediliyor'' dedi.

İstanbul Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Dr. Murat Fırat da, 1980'den 1997'ye kadar olan 17 yıllık dönemde, Türkiye nüfusunun yüzde 41, İstanbul nüfusunun yüzde 124, Ömerli havzasının nüfusunun ise yüzde 1170 oranında arttığını vurgulayarak, ''İstanbul su havzalarındaki yaklaşık 750 bin kişilik nüfus, suyun kalitesinin bozulması için yeterli olmuş ve İstanbul'un su kalitesi 3-4. sınıf su konumuna gelmiştir. Dünya sağlık örgütü, 4. sınıf suyu içilemez, 3. sınıf suyun ise dikkatle kullanılması gereken su olduğunu vurgulamaktadır'' dedi.

Dr. Fırat, su kalitesinin korunabilmesi için öncelikle su havzalarının korunması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi: ''Su havzalarındaki yapılaşmanın derhal durdurulması ve kaçak olarak yapılanların ortadan kaldırılması gerekir. Yerüstü ve yeraltı sularının atıklarla kirlenmesinin önlenmesi için katı, kimyevi ve radyoaktif atıkların kontrollü olarak depolanması sağlanmalıdır. İçme suyu arıtma tesislerinde, daha ileri arıtma sistemlerine geçilerek sağlık korunmalıdır. İçme suyu şebekesi iyileştirilerek, klorlama ile arıtım zorunluluk olmaktan çıkarılmalıdır.''

İSKİ'nin 1995 yılında çıkardığı ve 1998 yılında revize ettiği yönetmelikle su havzalarındaki yapılaşmanın yasallaştırıldığını savunan Dr. Fırat, ''Ömerli, Alibeyköy, Elmalı, Büyükçekmece, Terkos, Sazlıdere ve Darlık su havzalarına toplam 7 milyon yeni kişinin taşınması olanağı, bu yönetmelik ile yaratılmıştır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!