İstanbul’dan korkuyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’dan korkuyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Antalya Emniyet Müdürü Natık Canca'ya göre, dünyanın en güzel kentinde görev yapanın Allah yardımcısı olsun

Antalya Emniyet Müdürü Natık Canca, bir polis için İstanbul'da görev yapmanın çok zor olduğunun bilincinde. Canca'ya göre İstanbul, emniyet açısından ‘‘özel yönetim’’ isteyen bir büyükkent... Yalova Emniyet Müdürü olan eşiyle ancak kırk günde bir görüşebilen Natık Canca,

2000'li yıllarda uyuşturucu bağlantılı ve bireysel terörün yaygınlaşacağı görüşünde.

Canca'nın aile yaşamı çok parçalı. Dile kolay, Yalova neresi, Antalya neresi? Neyse ki spor tutkuları var.

- Benim hayatım bir üçgen: İşim, evim ve spor salonu. Antalya'dan yüzlerke kilometre uzakta Yalova'da görev yapan eşim Nurdan'la görüşmemiz genellikle 40 günde bir oluyor. Ya ben Yalova'ya gidiyorum, ya o Antalya'ya geliyor, şimdi sıra bende. Genellikle hafta sonuna denk getiriyoruz ve 2.5 gün kalarak dönüyoruz. Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü toplantıları çok hoşumuza gidiyor, çünkü izin kullanmadan buluşmuş oluyoruz.

İSTANBUL’A ÖZEL YÖNETİM

34 yıldır Emniyet'in içinde olan Canca hiç İstanbul'da görev yapmamış. Böyle bir insanın gönlünde İstanbul mutlaka yatıyordur bana göre.

- Yener bey, aman Allah korusun. Orada görev yapan güzel kardeşimin Allah yardımcısı olsun. Daha önce iki defa İstanbul'a tayinim çıktı, ikisini de durdurttum. İstanbul beş altı gün gezilmesi, görülmesi, tatil yapılması için dünyanın en güzel ili. Ama orada emniyet müdürü olarak görev yapmak çok zor. Bana göre İstanbul'a has bir yönetim tarzının çizilmesi lazım. Emniyet Genel Müdürlüğü Terör Dairesi Başkanı'yken böyle bir çalışma yapmıştım.

TRAFİK BELEDİYEYE

İstanbul'u beşe bölüp yetki ve sorumlulukları eşit müdürler olacak, bilgisayar ağıyla da birbirlerine bağlı olacaklardı. Ayrıca bir koordinatör emniyet müdürü de ortak çalışmayı sağlayacaktı. Bu reorganizasyon yalnız emniyet için değil, İstanbul'un tümü için düşünülmeli aslında. Mesela ben şehir içi trafiğin yerel yönetime verilmesi taraftarıyım. Bizi vatandaşa karşı kötü gösteren en büyük yönümüz trafik polisi, bundan kurtulmuş oluruz.

MAAŞI 433 MİLYON

Natık Canca, 1977 yılında Taha Carım'ın Ermeniler tarafından katledilmesinden hemen sonra Roma Büyükelçiliği'ne atanmış ve orada 2,5 yıl görev yapmış. İtalyancayı mükemmel konuşuyor, İtalyan mutfağından mütihş iyi anlıyor. Öteki yabancı dili ise iyi derecede ingilizce. ya maaşı?

- Son artışla beraber maaşım 433 milyon lira oldu. Allaha bin şükür diyorum. Ben maaşıma hiçbir zaman az demedim, yine de demiyorum. Beğenmiyorsam başka bir iş yaparım.

Ama devletim daha fazla verirse de memnun olurum, bir itirazım olmaz. Bizim meslek, anneler kızlarını polislere vermeyi düşündükleri zaman cazip hale gelecek. Benim kayınpederim de, kayınvalidem de emniyet müdürüydü. Ben komiser muaviniyken hanımı istediğimiz zaman kayınpeder, yarı şaka, yarı ciddi ‘‘Ben polise kız vermem’’ demiş, ama kayınvalidem kendini örnek gösterip ona karşı çıkmış. Türk polisinin dünya polisinden eksiği yok, hele terör konusunda çok da fazlası var. Vatandaş kötümüzü söylediği gibi iyimizi de söylemeli ki, güzeli beraber yakalayalım.

Nurdan Canca, eşini anlatıyor Çocuklara hiç hayır demez

Natık iyi bir polis, iyi bir sporcudur. Sporcu ruhu hem işine, hem ailesine yansır. Onunla çalışmak çok güzeldir, çok tutarlıdır, verdiği sözden asla geri dönmez. Çocuklarımızın eğitimi ve büyümesinde en büyük desteğimdir. Biz oturup her şeye birlikte karar veren demokratik bir aileyiz. Özel yaşamında toleranslıdır ama, iş hayatında çok disiplinlidir. Natık ayrıca halkla ilişkilere çok değer verir, meslektaşlarını sever, korur. Eleştirdiğim tek yönü herşeye evet demesidir, mesela çocuklarımıza hiç hayır demez. Zaman çabuk geçsin diye onunla görüşmediğimiz günleri hiç hesaplamıyorum. Neredeyse bütün Yalova halkı da onun buraya geleceği günü bekliyor.

Natık Canca, 40 günde bir görüşebildiği eşini anlatıyor

Galatasaray gol yiyince karım hatırımı sorar

Hanım, önceleri benim yanıma müdür muavini olarak tayin oldu. Bu benim için çok güzel, çok keyifli olmuştu. Hanıma evde hükmedemiyorduk, hiç olmazsa dairede bunu yapalım dedik. Şaka bir yana, 28 yıllık evli bir çift olarak birbirimize çok saygılıyızdır. Bugüne kadar her konuda birbirimize devamlı destek olduk. O da benim gibi judocu, birbirimizin antrenörlüğünü yaptık. Ben 5. dan siyah kuşağım, hanım da 4. siyah kuşak. Ayrıca Türkiye'nin uluslararası beş judo hakeminden ikisi biziz. Judonun yanı sıra, aikido ve karate de yaptık, yakın dövüş hocasıyız aynı zamanda. Yeniden dünyaya gelsem olimpiyat şampiyonu bir sporcu olmak isterim, çünkü bu benim içimdeki tek ukte. Bunun yanı sıra haftada en az iki gün halı sahada top oynuyorum. Ben Galatasaray'ın kongre üyesiyim, eşim ise koyu bir Fenerbahçeli. Bu yüzden zaman zaman birbirimize küsüyoruz. Galatasaray gol yerse on saniye sonra hatırımı sormak için beni arar. Kızmasın diye yanında sevinç gösterisinde bulunmuyorum artık. Ayrıca Hagi'nin de hayranıyım, doğrusu büyük zeká.

Narko-terör başlayacak

Bence 2000 yılından itibaren bütün dünya, özellikle Avrupa ‘‘narko-terör’’le uğraşacak, yani narkotik bağlantılı terörle. Bunun yanı sıra bireysel terör gündeme gelecek. Bakın Amerika'da Atlanta'da bir adam 12 kişiyi öldürdü, daha önce de dürbünlü tüfekle öğrenciler öldürüldü. Büyük ekonomik gelişme ve refah, beraberinde suçu da getiriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!