İstanbul’daki binaların yüzde 85’i ruhsatsız

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’daki binaların yüzde 85’i ruhsatsız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2009 00:00

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Türkiye’de 14 kurumun imar planı yapma yetkisinin kargaşa yarattığını söyledi. Yapı denetimiyle ilgili yasal düzenleme hazırlığı içinde olduklarını belirten Erbakan, İstanbul’da deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapılarda bile güçlendirme gerektiğini tespit ettiklerini açıkladı.

YAPI Denetim Kuruluşları Birliği Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, büyük kentlerde depreme karşı yapılan hazırlıklarla ilgili ilginç açıklamalar yaptı. Türkiye’de imarla ilgili planlama kargaşası olduğuna dikkat çeken Erbakan, "Avrupa’dan Türkiye’ye geldiğimizde kentlerin bu hale nasıl geldiği nasıl bu hale getirildiğini, kendi kendimize soruyoruz. Bugün Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı dahil olmak üzere 14 kurum plan yapıyor. Böyle şey olmaz" dedi.

Erbakan, deprem ülkesi Türkiye’de yapı denetiminin çok önemli olduğunu belirterek yasa ve uygulamadaki aksaklıkları düzeltmek için çalıştıklarını söyledi. İstanbul’daki binaların yüzde 85’inin ruhsatsız olduğunu, bu oranın İzmir’de yüzde 65, Ankara’da ise yüzde 45 olarak tespit edildiğini belirten Erbakan, yurt dışında kaçak yapı, üstelik de iki-üç katlı kaçak yapı gibi bir rezaletin hiçbir zaman görülmediğini söyledi.

İstanbul’da yeni bitmiş binaların bile güçlendirilmesi gerektiğine dair raporların ellerinde bulunduğunu belirten Erbakan, şöyle devam etti:

"Marmara Denizi’nde inceleme yapan Japon uzman bana İstanbul depreminin ne zaman olacağını bilmediğini, ancak bir saniye, bir yıl veya on yıl sonra da olsa mutlaka 7 veya üzerinde büyüklükte bir depremin gerçekleşeceğini söyledi. Japon uzman böyle bir depremde binaların yüzde 65’nin yıkılacağını da söyledi. Bu nedenle köprüler ve kamu binalarında güçlendirme çalışmaları başlattık."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!