İstanbul’da çağdaş dans zirvesi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da çağdaş dans zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 00:00

Haberin Devamı

BU sene 30 Eylül - 23 Ekim tarihleri arasında beşincisi düzenlenecek iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali, çağdaş dansın dünyaca ünlü koreografı Belçikalı Anne Teresa De Keersmaeker’in onu bir anda dünya çapında üne ulaştıran eseri ‘Fase’ ile açılıyor. Bimeras tarafından düzenlenen festivalde Türkiye’de ilk kez sahnelenecek Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich ile, 30 Eylül akşamı saat 20.30’da Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi’ndeki gösteriyle başlıyor. Bu yıl 51’inci yaşını kutlayan Anne Teresa De Keersmaeker’in kendisi de koreografide dans edecek.
Bu yılki temel kavramsal çerçevesi ‘İşte’ olarak belirlenen ve İstanbul’un çeşitli mekânlarında gerçekleşecek olan iDANS, çağdaş gösteri sanatları çalışmalarının her bir aşamasının nasıl bir ‘iş’ teşkil ettiğini; sanatsal ‘iş’lerin ‘yaratıcılık’ odaklı ekonomik ve sembolik üretime nasıl katkıda bulunduğunu tartışan araştırmalara, gösterimlere, kamusal alan yerleştirmelerine, sunumlara ve panellere yer verecek.
Ayrıca iDANS, 30 Eylül - 10 Ekim tarihleri arasında, yetişmekte olan koreograflar için düzenlenen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen uluslararası gezici gelişim programı ‘Europe In Motion’a ev sahipliği yapacak. Katılımcılar iDANS 05’in kaygıları ve sorularıyla ilgili ilk önermelerini ve yapım aşamasındaki çalışmalarını geliştirme şansına sahip olacaklar ve bunları 9 Ekim Pazar günü izleyiciyle paylaşacaklar.
Gelecek sezon Berlin’de
iDANS, bu yıldan başlayarak festivalin bir bölümünü her yıl bir başka dünya kentine taşıyacak. Birinci durağı ise, Berlin. Önümüzdeki sezon Türkiyelilerin Almanya’da ‘Misafir İşçi’ olarak göçmenliklerinin 50’nci yılı vesilesiyle özel bir uluslararası programla Berlin’de misafir olacak. Program hakkında ayrıntılı bilgi için: www.idans.info

Oxford Fazıl Say dinleyecek

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü ‘Oxford Chamber Music Festival’, bu yıl Fazıl Say’ı devamlı - besteci (composer in residence) olarak sunuyor. 28 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Oxford Üniversitesi’nde gerçekleşecek festival kapsamında, sanatçının tüm oda müziği eserleri çalınacak. Fazıl Say’ın, piyano konçertosu ‘İpek Yolu’nu kendi solistliği ve şefliğinde gerçekleştireceği orkestralı açılış konserinde, festivalin genel sanat yönetmeni dünyaca ünlü keman virtüözü Priya Mitchell de Say’ın keman konçertosu ‘Haremde 1001 Gece’ yi seslendirecek.

Haberin Devamı

Öpücük, festivali gölgede bıraktı
DIŞ HABERLER SERVİSİ

İSPANYA’da bu yıl 59’uncusu düzenlenen Uluslararası San Sebastian Film Festivali’ne ‘lezbiyen öpüşme’ damgasını vurdu. Çinli aktris ve jüri üyesi Bai Ling, İspanyol meslektaşı Maria Leon’a ‘Gümüş İstiridye’ ödülünü takdim ederken dudaklarından öptü. Ling, ödülü alırken gözyaşlarını tutamayan Leon’a bu yolla ‘moral vermiş’ oldu.
Önceki günkü kapanış seremonisinde gerçekleşen olay uluslararası magazin medyasının gündemini meşgul etti. İspanya’nın Bask bölgesinde yer alan San Sebastian’daki festival sinema dünyası için prestijli ödüllerden biri. Bai Ling 2004’te bir filmde birlikte rol aldıkları ünlü oyuncu Angelina Jolie’ye karşı ‘dayanılmaz bir cinsel arzu’ duyduğunu söylemişti.

Ahmet Ertegün Bodrum’da anıldı

Haberin Devamı

BODRUM’un dünyadaki önemli tanıtım elçilerinden Ahmet Ertegün, geçtiğimiz cuma akşamı Bodrum İskele Meydanı’nda gerçekleşen dijital konserle anıldı. Konser Bodrum Belediyesi adına Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un, Mika Ertegün ile Montrö Caz Festivali’nin sahibi Claude Nobs’un işbirliğiyle gerçekleştirildi. İki saat süren konserin açılışında sahneye çıkan Claude Nobs, konuşmasının sonunda kısa bir ağız mızıkası dinletisi sundu. Gecede, Montrö Caz Festivali’nin 2006 yılında, Ahmet Ertegün’ün vefatından birkaç ay önce düzenlenen saygı gecesi konseri dijital olarak yayınlandı.

Kılıçdaroğlu ‘Bir Zamanlar
Anadolu’da’yı izledi

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Sevim Kılıçdaroğlu ile birlikte Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği; başrollerini Yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan, Fırat Tanış, Taner Birsel, Cansu Demirci ve Kubilay Tunçer’in paylaştığı ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ isimli filmi izledi. Kılıçdaroğlu çiftine bazı CHP milletvekilleri ve eşleri de eşlik etti. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Bosna Hersek ve Türkiye’de geçen hikâyesi bu yıl yapılan Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.
ANKA

Yeni kampusta yine sanat

Haberin Devamı

MİMAR Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Yerleşkesi, 27 ve 28 Eylül tarihlerinde özel gösteriler ve karma sergiler eşliğinde yeni öğretim yılına renkli ve sanat dolu bir şenlikle açılıyor. Açılış Günleri’nde öğrencilerin yaratıcı eserlerini paylaşacağı yenilikçi sunumlar da yer alacak. Birbirinden bağımsız ama her biri birbirini tamamlayan, Heykel Bölümü ‘Karma Öğrenci Sergisi’, Fotoğraf Bölümü’nün ‘İğne Deliğinden Dünya’ başlıklı sergisi, Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü’nün ‘Hayal Yolculu’ğu’ adlı yerleştirmeleri, Resim Bölümü’nün ise diploma çalışmalarından örneklerin yer alacağı serginin yanı sıra; 27 Eylül Salı günü saat 14.30 - 17.00 ve 28 Eylül Çarşamba günü saat 18.30 - 20.00 saatleri arasında, Modern Dans Anasanat Dalı’nın dans performanslarının yer alacağı hareketli etkinlik, Garanti Bankası katkılarıyla gerçekleşen Şebnem Selışık Aksan Sahnesi özel gösterimi ile son bulacak. Açılış Günleri, tüm sanatseverlere açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!