İsrail'den Türkiye'ye sert uyarı

Güncelleme Tarihi:

İsrailden Türkiyeye sert uyarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 13:09

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Türk hava sahasını İsrail'in askeri uçaklarına kapatması, İsrail'de tepkiyle karşılandı. İsrailli diplomatlar, aynı yasağın sivil uçaklara uygulanmasının savaş ilanına eşit olduğunu belirtti.

HAARETZ: Türk hava sahası sivil uçaklara açık

İsrail askeri uçaklarının Tük hava sahasını kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen, İsrail sivil uçaklarının Türkiye üzerindeki uçuşları hiçbir değişiklik olmadan devam ediyor. İsrail Sivil Havacılık Dairesi yetkilileri, Türk meslektaşlarından uçuşlara yönelik herhangi bir yasak veya güzergâh değişikliğine yönelik bir bildirim gelmediğini açıkladı.

 

BBC’ye konuşan Türk yetkililer ise, İsrail’in askeri uçuşlarına duruma göre onay verilebileceğini belirtti. İsrail’in önde gelen havayolu şirketi El Al, seferlerinde hiçbir değişiklik olmadığını belirtti. İsrail'den uçak kaldıran yabancı şirketler de Tel Aviv'den kalkan uçaklarının Türk semalarında istenmediği yönünde kendilerine bir bilgi ulaşmadığını söyledi.

 

JERUSALEM POST: Erdoğan’ın sivil uçakları yasaklaması savaş ilanı olabilir

İsrailli diplomatlar, Tel Aviv'in Ankara ile ilişkilerin düzeltilmesi adına girişimlerini cesaretlendirmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kesinlikle hiçbir teşvikte bulunmadığını belirtti. Diplomatlar İsrail’in tüm çabalarına rağmen Erdoğan’ın Tel Aviv’e yüklenmek için yeni neden arayışlarına gireceği düşüncesinin başkentte benimsenmiş olduğuna dikkat çekti.

 

Yetkililerin açıklamaları, G20 zirvesi için Toronto’da bulunan Erdoğan’ın Türk hava sahasının İsrail uçaklarına kapatıldığı yönündeki açıklamasının ardından geldi. Erdoğan yasağın ayrıntılarına girmezken, Türk yetkililer yasağın askeri uçakları kapsadığını belirtti. Yetkililer yasağın bütün uçuşlar için geçerli olmadığını ve her talebin duruma göre değerlendirileceğini belirtti.

 

İsrailli yetkililer sivil uçuşlar üzerindeki yasağın savaş ilanına eşit olduğunu ve Erdoğan’ın böyle bir şeye niyetli olmadığını düşündüklerini söyledi.   

Haberin Devamı

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Türkiye, İsrail askeri uçaklarına hava sahasını kapattı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay yaşanan ve dokuz Türk aktivistin ölümüyle sonuçlanan Gazze filo baskını sonrasında İsrail’e ait bir savaş uçağının Türk hava sahasına girmesini engelledi. Basın kaynakları ikinci bir uçağın da hava sahasına girişinin önlendiğini belirtti.

 

G20 zirvesi için Toronto’da bulunan Erdoğan, Gazze filo baskınının birkaç gün sonrasında İsrail’den Polonya’ya gidecek bir uçağın Türk hava sahasını kullanmak için izin istediğini, ancak reddedildiğini belirtti.

 

Erdoğan, ileride İsrail’in benzer taleplerine nasıl cevap vereceklerine yönelik bilgi vermedi. Bir Türk diplomat, İsrail’in askeri uçaklarının Türk hava sahasını kullanabilmeleri için her uçuş için ayrı izin alması gerektiğini ve bu konuda kendilerine gelecek taleplerin duruma göre değerlendirileceğini belirtti.

 

Yetkili, bir askeri uçağın filo baskınının ardından mevcut durumun neden olduğu şartlar dolayısıyla hava sahalarına giriş izninin reddedildiğini, sivil uçuşlarda ise bir değişiklik olmadığını söyledi.

 

REUTERS: Türkiye Polonya’ya giden İsrail uçağını engelledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yaşanan Gazze filo baskınından bu yana İsrail askeri uçaklarının Türk hava sahasını kullanmalarını engelleyen bir yasak uygulandığını belirtti.

 

Erdoğan, Polonya’nın Auschwitz kentine İsrailli yetkilileri taşıyan uçağın Türk hava sahasına girişinin yasaklanması üzerine yeni bir rota çizmek zorunda kalması haberlerine karşılık, olayın yaşandığı dönemde yasağın yürürlülükte olduğunu belirtti.

 

Erdoğan’ın, Pazar günü Toronto’ya gitmeden önce yasağın yakın dönemdeki olayların öncesinde hayata geçirildiğini ve duyurulduğunu söylediği öne sürüldü. İsrail basını Pazartesi günü Erdoğan’ın hava sahasını İsrail’in askeri uçaklarına kapattığını ve Gazze filo baskınının ardından diplomatını geri çeken Ankara’nın İsrail’e karşı ikinci kez önemli bir hamle yaptığını belirtti.

 

GUARDIAN: Türkiye’nin hava sahası yasağı İsrail ilişkilerini iyice dondurdu

Türkiye’nin İsrail hava kuvvetlerine ait uçaklara hava sahasını kapatması, Gazze filo baskınından bu yana İsrail ile yaşanan gerginliği iyice artırdı. Ankara, İsrail askeri uçaklarının sadece “duruma” göre değerlendirme ile hava sahalarına girişine izin verilebileceğini belirtti.

 

İsrail basını ise Türkiye’nin Polonya’da düzenlenecek Holokost anma törenine askeri personel taşıyan bir uçağın hava sahasına girişine izin vermediğini belirtti. 100’den fazla yolcusu olan uçağın yeni bir rota izlemek zorunda kaldığı belirtilirken, İsrail bu konuda açıklama yapmadı.

 

Türkiye’nin uyguladığı yasak, iki ülke arasındaki gerginliğin arttığının bir işareti. Bir zamanlar yakın müttefik olan İsrail ve Türkiye’nin arasındaki ilişki, Tel Aviv’in Hizbullah ve Hamas ile yaptığı savaşlar ve Türkiye’nin doğu ülkelerine yaklaşması nedeniyle bozulmaya başlamıştı.

 

CNN: Türkiye İsrail’in hava sahasını kullanımını kısıtladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye İsrail’in hava sahasını kullanımına sınırlama getirdi. Başbakan Erdoğan Pazartesi günü Türk hava sahasının İsrail uçaklarına kapatıldığını belirtti.

 

Bir hükümet yetkisi, CNN’e Türk hava sahasının Tel Aviv’e tam olarak kapatılmadığını ifade etti.

 

Yetkili, İsrail’in askeri uçaklarının Türk hava sahasını kullanmak için izin alması gerektiğini ve bir İsrail uçağının Türk hava sahasına girişinin engellendiğinin doğru olduğunu söyledi.

 

ASSOCIATED PRESS: Türkiye hava sahasını İsrail’in bazı uçuşlarına kapadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kanlı Gazze filo baskınının ardından hava sahasını bazı İsrail askeri uçuşlarına kapatıldığını duyurdu. G20 zirvesi için Toronto’da bulunan Erdoğan konu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

 

İsmini vermek istemeyen bir Türk yetkili, yasağın sadece askeri uçaklar için geçerli olduğunu, sivil uçakları kapsamadığını belirtti.

 

Pazar günü, İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi Türkiye’nin Polonya’nın Auschwitz kentine gitmekte olan bir İsrail uçağının hava sahasına girişini engellediğini belirtti. Gazete, 100’den fazla yolcusu olan uçağın yeni bir rota izlemek zorundak kaldığı bilgisini verdi.

 

Gazete, İsrailli askeri yetkililerin Ankara ile yaşanan mevcut gerginliğin daha da artmaması için cevap vermekten kaçındıklarını öne sürdü. İsrail hükümeti yetkilileri ise Erdoğan’ın açıklamalarına yönelik yorum yapmadı.

 

WALL STREET JOURNAL: Türkiye İsrail’in askeri uçuşlarına hava sahasını kapadı

Türkiye Pazartesi günü hava sahasını İsrail’in askeri uçaklarına kapadığını duyurdu. Analistler, bu kararın Ankara’dan çok Tel Aviv’in faydasına olan askeri ittifakı iyice söndürdüğünü belirtti.

 

31 Mayıs tarihinde yaşanan Gazze filo baskının dört hafta sonrasına rastlayan karar Türkiye-İsrail ilişkilerine zarar vermesine rağmen, Ankara Tel Aviv ile askeri bağlarını tamamen koparmaya temkinli bakıyor.

 

Gazze filo baskını olayının ardından Türkiye İsrail ile tarihi belirlenmiş üç askeri tatbikatını iptal etmişti. O tarihten bu yana, Ankara Tel Aviv’in özür dilememesi halinde iki ülke arasındaki bağların daha da bozulabileceği uyarısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!