İsrail’in korktuğu başına gelecek mi

Güncelleme Tarihi:

İsrail’in korktuğu başına gelecek mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2012 00:00

BM Genel Kurulu’nda ‘gözlemci devlet’ statüsü kazanan Filistin’in İsrail’i Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne şikâyet edip etmeyeceği merak konusu.

Haberin Devamı

BM Genel Kurul’unda önceki gün yapılan oylamada Türkiye’nin de aralarında olduğu 138 ülkenin “evet” demesiyle “üye olmayan gözlemci devlet statüsü” başvurusu kabul edilen Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurup başvurmayacağı konuşuluyor. BM’deki tarihi oylamada ABD, İsrail, Kanada, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Panama olmak üzere 9 karşı oy çıktı. 41 BM üyesi çekimser kaldı. Avrupa Birliği’nin 14 üyesi kabul oyu verdi, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere 12 üye çekimser oy atmayı tercih etti.

Filistin, “Gözlemci kuruluş” statüsünden “üye olmayan gözlemci devlete” yükselen yeni statüsüyle BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkına kavuşmuş oldu. Filistin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) başvurarak İsrail’in sivil ölümlere neden olan saldırılarını, işgalini, yasadışı yerleşimlerini mahkemeye taşıyabilir.
ABD ve Avrupalı ülkeler, özellikle de İngiltere oylama öncesi Filistin Yönetimi’nden ICC’ye başvurmaması konusunda güvence istemişti. Davutoğlu, Filistin’in ICC’ye başvurmaması için bazı ülkelere garanti verip vermediği sorusuyla ilgili yaptığı açıklamada “Garanti verilmedi. Verilmesi de doğru değildir. Mahkemeye başvururlar mı? Bun onların vereceği karar” dedi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün “İsrail  saldırgan tavından uzak durduğu sürece böyle bir girişimde bulunmak istemeyiz” diyerek açık kapı bıraktı.  ICC ise Filistin’in yeni statüsünü inceleyeceklerini açıkladı. Nisan ayında savcılar, Filistin’in 2008’de İsrail’in Gazze’ye saldırısıyla ilgili savaş suçu işlendiğine dair soruşturma açılma başvurusunu reddetmişti. İsrail ise BM’deki oylamanın “barışa zarar verdiğini”
ileri sürdü.

Haberin Devamı

Türkiye’nin adı Kudüs’e yazılacak

Ahmet Davutoğlu, oylama sonrası Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sarılarak kutladı. Türkevinde önceki akşam tebriklerin kabul edildiği resepsiyon verildi. Filistin yönetiminin BM’deki Başmüzakerecisi Saib Ureykat, Ankara’nın verdiği desteğe teşekkür ederek “Teşekkürler Türkiye, Filistin’in yanında sergilediğiniz bu ‘duruş’, Kudüs’te mabedlere altın harflerle yazılacak” diye konuştu. Dün Türkiye dönüşünde Filistinli gençler tarafından çiçeklerle  karşılanan Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu sonucun barış sürecini olumsuz etkileyecek şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine “ Maalesef ABD bizi üzmüştür” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İsrail’den misilleme

Filistin’in önceki gün BM’de büyük bir zafer kazanmasının ardından İsrail’den “hemen” misilleme geldi. İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki 3 bin yeni yerleşim inşaa edeceği açıklandı.  Filistin lideri Abbas, bunun üzerine İsrail yönetimini yeni yerleşim kararından vazgeçip barış masasına oturmaya çağırdı.  Beyaz Saray ise ABD’nin kararı kınadığını açıkladığı gibi bunun barış sürecinde “ters tepecek bir adım” olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!