İsrail ikinci parti F-35'leri alıyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail ikinci parti F-35leri alıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2012 13:27

İsrail ordusu, Oz programı kapsamında, ikinci parti F-35 müşterek taarruz uçaklarının (JSF) alımını bu ay içinde yapılacak bir genelkurmay toplantısında onaylayacak.

Haberin Devamı

İbranice “güç” anlamına gelen Oz kelimesiyle isimlendirilen çok yıllık programın bu yılın sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Jerusalem Post'un haberine göre Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, önümüzdeki haftalarda programla ilgili görüşmeleri yürütecek ve planı onay için hükümete sunacak.

 

Oz planının en kritik unsurlarından birini, ikinci parti F-35’lerin alımı oluşturuyor. Daha önce F-35’lerle ilgili olası gecikme ve maliyet artışı söylentileri çıkmıştı.

 

ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin, Salı günü yayımladığı raporda Lockheed Martin’in ürettiği uçakların elektronik kapasitesiyle ilgili “ciddi bir mesele” olabileceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Komitenin 2013 yılı savunma bütçesiyle birlikte sunulan raporunda, “Komite uçakların üretim kalitesi ve JSF’lerin ABD’ye ve müttefiklerine uygun bir fiyattan tesliminin sağlanması için yeterli olup olmadığı konusunda kaygılıdır” denildi.

 

TÜRKİYE DE F-35 ALACAK

İsrail ilk olarak Ekim 2010’da F-35’ler için sipariş vermişti. O dönemde 20 uçak için 2.75 milyar dolarlık fatura çıkarılmış ancak uçak başına maliyetlerin yükselmesi durumunda sayının düşebileceği belirtilmişti. F-35’lerin 2017 itibarıyla İsrail’e ulaşması bekleniyor.

 

Türkiye de bir süre önce Lockheed Martin’e F-35 siparişi verdi.

 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şubat ayında yaptığı açıklamada iki tanesi 2015’te teslim edilmek üzere 100 adet F-35 siparişi verildiğini ve toplam 16 milyar dolar ödeme yapılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!