İsrail Başbakanı'ndan, Atatürk sözü

Güncelleme Tarihi:

İsrail Başbakanından, Atatürk sözü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk öğün çalış güven

Sakarya'da yaptırılan 320 konutluk İsrail Köyü'nün teslim töreninde konuşan Ehud Barak, ‘‘Türkiye'nin büyük önderi, tarihi lider’’ olarak niteledi ve depremzedelere, ‘‘Türk, öğün, çalış, güven’’ diye seslendi. Musevi ABD Derneği yöneticisi David Harris'in, ‘‘Biz sadece iyi gün dostu değiliz, kara günde de yanınızdayız’’ sözleri büyük alkış aldı

Başbakan Bülent Ecevit, 41 yıl aradan sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsrail Başbakanı olan Ehud Barak ile birlikte, İsrail Hükümeti'nin ve halkının bağışlarıyla Adapazarı'na yapılan 320 konutluk İsrail Köyü'nü depremzedelerin hizmetine açtı. Barak, İbranice yaptığı konuşmasını, Atatürk'ün, ‘‘Türk, öğün, çalış, güven’’ sözleriyle, Türkçe tamamladı. Adapazarı merkeze yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta, Hanlıköy yakınındaki Organize Sanayi Sitesi'nde yaptırılan İsrail Köyü, dün Türk ve İsrail başbakanları tarafından hizmete açıldı. Tören öncesinde köydeki sağlık ocağı, okul ve alışveriş merkezini inceleyen Ecevit ve Barak alkışlandı. Tören, İsrail ve Türk milli marşlarının çalınması ve depremde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Zeynep Zengin isimli bir depremzede çocuğun şiir okumasının ardından, Türk Musevi Cemaati Başkanı Rıfat Saban konuştu. Saban'dan sonra kürsüye çıkan Musevi ABD Derneği yöneticisi David Harris'in ‘‘Biz sadece iyi gün dostu değiliz, kara günde de yanınızdayız’’ sözleri büyük alkış aldı. Telaviv ve Kudüs arasındaki bir köyden törene gelen bir Musevi çocuğu da depremzedeler için ‘Gecenin Meleği’ şiirini İbranice okudu.

ATATÜRK'E ÖVGÜ

İsrail Başbakanı Barak edebi bir dil kullandığı konuşmasında 17 Ağustos depreminin İsrail'de nasıl hissedildiğini anlattı. İsrail Hükümeti'nin binlerce insan enkaz altındayken yardıma koştuğunu dikkat çeken Barak, İsrail vatandaşlarının da hiçbir yönlendirme gerekmeksizin dost ülkeye yardıma başladığını söyledi. Bu arada İsrail Savunma Bakanlığı'nda deprem bölgesine kurulacak İsrail Köyü'yle ilgili proje geliştirildiğini bildiren Barak, ‘‘Sevinç ve üzüntünün içiçe karıştığı bu törende bu köyü Türk halkına teslim ediyoruz’’ dedi. Projeye katkısı olanlara teşekkür eden Barak, ‘‘Bu kadar büyük bir faciadan sonra geleceğe iyimserlikle bakan Türk halkını burada görmek beni mutlu etmektedir’’ dedi. Barak, İbranice yaptığı konuşmasını ‘‘Türkiye'nin büyük önderi, tarihi lider’’ olarak nitelediği Atatürk'ün ‘‘Türk öğün, çalış, güven’’ sözlerini Türkçe söyleyerek noktaladı. Tören alanından çiçeklerle uğurlanan Ecevit ve Barak, daha sonra köyün girişinde yaptırılan, üzerinde ‘İsrail-Türk Köyü. Adapazarı Halkına İsrail halkı ve Türk hükümeti tarafından bağışlanmıştır’ cümlelerinin yazılı olduğu anıtın açılışını yaptılar. Törenin ardından Sakarya Valiliği'nin belirlemiş olduğu hak sahibi depremzedelere, konteynır tipi prefabrik evlerinin anahtarları İsrailli yetkililer ile Kızılay'ın görevlileri tarafından verildi.

HÜKÜMETE TEPKİ

Ecevit ve Barak'ın köyden ayrılışının ardından köyün girişinde toplanan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 100 kişilik depremzede grubu alkışlı protestoda bulunarak hükümeti istifaya çağırdı.

Ecevit’ten barış mesajı

Törende konuşan ve tarih boyunca Museviler'in derin acı çektiğini, ancak Türkler'in hep onların yanında bulunduğunu söyleyen Ecevit, Türkler'in de 17 Ağustos'ta büyük acı içinde kıvranırken, İsrail'in büyük desteğini yanlarında bulduğunu bildirdi. Son yıllarda Türkiye ile İsrail arasında çok yakın ve sıcak ilişkiler doğduğuna dikkat çeken Ecevit, bundan bazı ülkelerin kaygıya kapıldığını belirterek, ‘‘Ama kısa sürede anladılar ki, Türk-İsrail işbirliğinin amacı savaş değil barıştır. Aramızdaki barışın tüm bölgeye barış getireceğine inanıyorum’’ dedi.

Çamurkenti yağmur vurdu

Marmara depreminde büyük hasara uğrayan Gölyaka İlçesi'ne kurulan Kavaklı Çadırkenti'nde yaşayan 90 depremzede aile, yağmur ve çamur nedeniyle zor günler geçiriyor. Yaşadıkları yerin ‘Çamurkent’e dönüştüğünü söyleyen depremzedeler, 2 gün yağan yağmur sonucu her tarafın çamur olduğunu, çocukların da buralarda oynamak zorunda kaldığını belirtiyorlar.

Evleri teslim etti

Yaptırdıkları evlerin anahtarları teslim eden İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın dünkü Adapazarı gezisi çok sıcak bir havada geçti. Kendisine gösterilen sıcak ilgi ve sevgiden çok mutlu olan konuk başbakan da aynı şekilde gerek katılanlara, gerek kendisini karşılayan Ecevit çiftine sıcak ilgi gösterdi. Barak, Rahşan Ecevit'in elini iki elinin arasına alıp sıcak bir şekilde sıkarken, Başbakan Bülent Ecevit, kendilerini tebesüm ederek izledi.

Telefonlu köy

İsrail Hükümeti'nden sağlanan 4.4 milyon dolar ile halkın topladığı 1 milyon doların bir araya gelmesiyle yaptırılan 312'si konut, 8'i de okul, alışveriş merkezi, sağlık ocağı, temizlik merkezi gibi birimlerden oluşan İsrail Köyü'ndeki evler İsrail'den getirtilip, Türkiye'de kuruldu. 2800 kişinin barınabileceği köyde her konut iki oda, Amerikan mutfaklı salon, duş ve tuvaletten oluşuyor. Her evde toplam ranza tipi 8 yatak, şofben ve yemek pişirmek için ocak bulunuyor. Evler ısınması katalitik sobalarla sağlanacak. Köyde telefon olanağı da bulunuyor.

Sıkı güvenlik

Barak ile Ecevit'in geçeceği İzmit Hanlıköy arasında ve İsrail Köyü'nde yoğun güvenlik önlemleri alındı. İsrailli yetkililer ülkelerinden getirdikleri güvenlik görevlilerin sayısını açıklamaktan kaçındı. Köye geldiklerinde, basın mensuplarının yoğun ilgisi nedeniyle iki başbakanın otomobilden inmeleri 10 dakika gecikti. İsrailli koruma görevlileri, köyün girişinde didik didik aradıkları basın mensuplarına, kordonun gerisine çekilmeden Başbakan'ı otomobilden indirmeyeceklerini söylediler.

Teslim oldu

Yalova'da 13 yıl önce yaptırdığı binalardan birinin depremde yıkılarak 8 kişinin ölmesi nedeniyle, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan Yalova Belediye Başkanı ANAP'lı Yakup Koçal teslim oldu. Hakkındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilen Koçal, müteahhit Veli Göçer'in de konduğu Bursa E Tipi Cezaevi'ne sıkı güvenlik önlemleri altında götürüldü. Belediye Başkanı'nın yakınları, gazetecilerin fotoğraf ve görüntü çekmesini engellemeye çalıştı. Hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılmadan hemen önce bir ay yıllık izne ayrılan ve 30 Ekim'de izin süresi dolacak olan Başkan Yakup Koçal'a savcılıkta kimliğiyle ilgili bilgilerinin sorulduğu öğrenildi. Koçal'ın bazı yakınlarına, ‘‘Ben 1986 yılında bu konutları o zamanki deprem yönetmeliğine göre yaptırdım. Bu konutlar 5.6 şidetindeki depreme göre yapılmıştı’’ dediği belirtildi. İsmetpaşa Mahallesi Elmalık Yolu üzerinde belediye başkanlığı döneminden önce yaptırdığı 5 bloktan biri çöken ve 3'ü polis, 8 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacağı bildirildi. Yakup Koçal'la birlikte Yalova Savcılığı'na teslim olan ve hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan DYP'li Meclis Üyesi Rıdvan Baş da aynı cezaevine konuldu. Baş'ın Hacı Mehmet Ovası'nda yapılan bazı binalarda teknik uygulama sorumlusu olarak gözüktüğü kaydedildi. Bu binalarda da 3 kişinin öldüğü bildirildi. Bilindiği gibi hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Yalova Belediye Başkanı Yardımcısı Birol Aslan da bir süre önce teslim olmuş ve cezaevine konulmuştu.

Açıköğretim lisesi için deprem uzatması

Açıköğretim Lisesi'ne kayıt kabul başvuruları, deprem nedeniyle 5 Kasım Cuma gününe kadar uzatıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Açıköğretim Lisesi 1999-2000 eğitim-öğretim yılı kayıt kabul, kayıt yenileme ve alan değişikliği işlemlerinin daha önce 8 Ekim tarihinde sona erdiği, deprem nedeniyle başvuru süresinin uzatıldığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: ‘‘Resmi ve özel genel lise, yabancı dil ağırlıklı lise, bazı derslerin öğrenimini yabancı dille yapan liseler ve Anadolu Öğretmen Lisesi gibi 'Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile İmam-Hatip Liseleri hariç' alanı bulunan liselerden mezunu olup, 27 Eylül-8 Ekim 1999 tarihleri arasında alan değişikliği için başvuruda bulunamayanlar ile Açıköğretim Lisesi'ne ilk kez kayıt yaptıracak öğrencilerden, mazeretlerini yazılı olarak beyan edenlerin İl Eğitim Araçları ve Donatım Merkez Müdürlüklerine başvurmaları halinde, kayıt kabul başvuruları, 5 Kasım 1999 tarihine kadar kabul edilecektir.’’

Hasarlı bina çöktü: 1 ölü

Adapazarı'nın Arifiye Beldesi Neviye Mahallesi Yavuz Selim Caddesi'nde dün saat 14.00'de depremden hasar gören 2 katlı boş bir evin yan duvarı büyük bir gürültüyle çöktü. Bu sırada hasarlı bina önünden geçen 2 çocuk annesi 58 yaşındaki Emine Bulut, enkaz altında kalarak öldü. Bulut'un cesedi enkaz altından çıkarılırken, soruşturma başlatıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!