İsrail, 200 Boşnak'ı katleden eski Cvetkoviç'i iade edecek

Güncelleme Tarihi:

İsrail, 200 Boşnakı katleden eski Cvetkoviçi iade edecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 19:53

Bosna-Hersek Savcılığı sözcüsü Boris Grubeşiç, İsrail'de yaşayan ve bu ülkenin vatandaşlığını kazanan ancak Bosna'da 1995 yılında işlediği savaş suçlarından aranan eski Sırp asker Aleksandar Cvetkoviç'in, İsrail tarafından Bosna-Hersek'e iade edileceğini açıkladı.

Sözcü Grubeşiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail medyasında yer alan haberlerde, Cvetkoviç'in Bosna savaşının ardından (1992-1995) kaçtığı İsrail'de evlendiği ve vatandaşlık hakkı kazandığının yazıldığını hatırlattı. Cvetkoviç'in Bosna-Hersek ve uluslararası toplumda savaş suçlusu olarak arandığını belirten sözcü, bu kişinin Bosna Hersek'e iade edileceğini bildirdi.
Sözcü Grubeşiç, Cvetkoviç'in, 16 Temmuz 1995'te doğu Bosna'daki Zvornik kenti yakınlarında bulunan Branyevo fabrikasında esir olarak tutulan yaklaşık 200 Srebrenitsalı Boşnak erkeğin kurşuna dizilerek idam edilmesine doğrudan karışmaktan arandığını vurguladı.
Bosna-Hersek'in talebi üzerine Cvetkoviç'in 2011 yılında İsrail'de göz altına alındığına işaret eden Grubeşiç, savaştan sonra İsrail'e kaçan ve Sırp Ordusu'nun 10. Tugay mensubu olan savaş suçlusunun ait olduğu birliğin, Bosnalı Sırpların eski askeri lideri ve "Bosna kasabı" olarak bilinen Ratko Mladiç tarafından doğrudan yönetildiğine dikkati çekti.
Grubeşiç, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin bugün açıkladığı kararla, Cvetkoviç'in Bosna-Hersek'e iade edilmesini kararlaştırdığını belirtti.

"Cvetkoviç çok daha önce iade edilmeliydi"

Srebrenitsalı soykırım kurbanlarının yakınlarını bir araya getiren Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatica Mehmedoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük oğlu Almir Mehmedoviç'in 16 Temmuz 1995'te Branyevo fabrikasında öldürüldüğünü hatırlattı.
Mehmedoviç, "İsrail'in bu kararı olumludur ancak Cvetkoviç'in çok daha önceden Bosna-Hersek'e iade edilmesi gerekiyordu. Savaş suçluların iade eilmesi süreçleri çok uzun sürüyor. Biz anneler her gün savaş suçlularına rastlıyoruz fakat onlara Allah'ın cezasının ulaşacağı ve bu cezadan dünyanın hiçbir köşesinde saklanamayacağından eminim" diye konuştu.
Sırp Ordusu'nun 10. Tugayı, Bosna savaşı sırasında Ratko Mladiç'in doğrudan komutanlığı altında bulunuyordu. Bu tugayda yer alan Drajen Erdemoviç, Marko Boşkiç, Franc Kos, Stanko Koyiç ve Vlastimir Golijan daha önce toplam 157 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!