Isparta da hazır Ispartalı da

Güncelleme Tarihi:

Isparta da hazır Ispartalı da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2004 11:50

Gülü, halısı, turizmi, altyapısı ve tarihsel zenginlikleriyle Ispartalılar tüm dünyaya çağrı yapıyor:"Haydi gelin..."

Haberin Devamı

EN ünlü Ispartalı 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel. Ama biz bugün Sayın Demirel'den değil, onun doğduğu yer Isparta'dan bahsedeceğiz. Toroslar'ın siperine kurulmuş Akdeniz'in bu güzel kenti, potansiyeli ile kendi geleceğini çizmeye hazırlanıyor. Gülü, halısı, kültür ve yayla turizimiyle kent, büyük ekonomik güce sahip. Denize 110 kilometre mesafesi, uluslararası havalanı ve tamamlanma aşamasındaki sanayi alt yapısıyla Isparta, bir dünya kenti olmaya aday.

TOROSLAR'IN ULUDAĞ'I
ISPARTA, gölleri, tarihi ve doğal zenginlikleriyle turizmde patlamaya aday.
Kente 26 kilometre, Antalya'ya ise 1.5 saat mesafedeki Davras Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi, kayak sporları için ideal özelliklere sahip.
Bölgede Kuzel Disiplini, Alp Disiplini gibi dallar başta olmak üzere tüm kar sporları yapılıyor. Toroslar'ın Uludağı'nda saatte bin kişi taşıma kapasiteli 1211 metrelik telesiyej ve T-Bar hizmet veriyor. Şimdilik 60 yataklı bir tesis ve restoranın bulunduğu bölgede yeni tesislerin inşaatı sürüyor.

Haberin Devamı

Amblemi bile gül

150 bin nüfuslu kentte, 60 bin kişi geçimini gül yetiştiriciliğinden sağlıyor. Gül, Isparta'ya hayat veren çiçek. Tarımdaki takenolojik gelişmeler ve tabiat şartlarının uygunluğu, sanayi gülünde Isparta'yı dünyanın önemli merkezlerinden biri haline getirmiş. Isparta, yıllık 15 milyon dolar civarındaki girdisiyle, dünya yağ çiçeği pazarında önemli yer edinmiş. İhracatın büyük bölümü, başta Fransa olmak üzere, Avrupa ülkelerine yapılıyor. Bulgaristan'la sanayi gülü konusunda zirve yarışı yapan Ispartalı üreticiler, ekili alan ve kalite konusunda sürekli hamle içinde. Kent gülle o kadar bütünleşmiş ki, amlemi bile gül.

Batı Akdeniz Vakfı

NAZMİYE HANIM AMELİYAT İÇİN GELECEK
1992 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi'nin eğitime başlaması, kent ekonomisine büyük canlılık getirmiş. Yaklaşık 45 bin nüfusuyla üniversite, Isparta'da kültür turizminin doğmasına yol açmış. Üniversite'nin Tıp Fükültesi Hastanesi, 5 yıldızlı bir otel gibi. 3'üncü yılını dolduran hastanede 1200 personel, 160 öğretim görevlisi ve 250 asistan görev yapıyor.
Her türlü ameliyatın yapılabildiği hastane Isparta ve çevresinin tedavi merkezi halinde. Fakülte Dekanı Başhekim Prof. Dr. Metin L. Baydar, hastenelerinin ününün her geçen gün arttığını anlatırken şöyle diyor: "Eski bakanlardan İsmet Sezgin'in eşinin diz ameliyatını burada gerçekleştirdik.
Ardından Nazmiye Demirel de dizindeki problem için bize başvurdu. Ameliyat için hazırlıklarımız tamam. Tercih edilmemiz bizi gururlandırıyor."

Haberin Devamı

Bir fuar kenti olma projesi, son krizle birlikte sekteye uğrasa da durmamış.
750 dönümlük (80 dönümü kapalı) fuar alanında çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Antalya-Isparta ve Burdur üçgeninden oluşan Batı Akdeniz Projesi hayata geçirilmiş. Batı Akdeniz Geliştirme Vakfı (BAGEV), bölgesel fuarın birincisini 2004 bahar aylarında Antalya'da düzenleyecek. Fuarda bölgesel ürünler pazarlanacak, yabancı sermaye bağlantıları araştırılacak. Dünya firmalarını Isparta'ya getirebilmek için, alt yapı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Süleyman Demirel Uluslararası Havalimanı, 110 kilometre mesafedeki liman ve altyapı avantajlarıyla kent, önümüzdeki yıllarda büyük bir ekonomik patlama beklentisi içinde.

Haberin Devamı

Geleceğe damga
 
İzmir-Isparta raylı sistem projesi de, bu ekonomik canlanmada önemli bir avantaj sağlayacak. Projeyle ilgili çalışmalar halen sürüyor. Süleyman Demirel Organize Sanayi Sitesi, yerli ve yabancı yatırımcılar için, hazırlıklarını tamamlamış durumda. Sitede halen 500'e yakın irili ufaklı sanayi tesisi faaliyet gösteriyor. Kentin geleceğine damga vuracak bu projeler için çalışmaları koordineli olarak sürdüren Vali İsa Parlak, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Avcılar, bu heyecanı şimdiden yüreklerinde hissediyor.

Turizmde heyecan

GURUR TABLOSU GÖKÇAY
İKİ yılda gerçekleşitirilen Gökçay Projesi'yle, hem Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, hem de Ispartalılar gurur duyuyor. 650 dönümlük park, restoran, kafeterya, konser alanı, göletlere ve kayıklarla gezilebilen kanallarıyla kentin akciğeri durumunda. Gökçay, Ispartalılar'a bahar ve yaz aylarında önemli etkinliklerle dolu olacağını müjdeliyor. Park içinde yer alan Selçuklu kağanları, Osmanlı padişahları ile Türk büyüklerinin büstlerinin çevrelediği Kral Yolu görülmeye değer...

Haberin Devamı

Doğa ve tarihi zenginlikler, Isparta'ya bir pencere de turizm alanında açıyor. Yeterince değerlendirilemeyen potansiyelin, yerli ve yabancı turistlere tanıtılması çalışmaları başlatılmış. Yayla turizmi bunun önemli bir parçası. Kentin ekonomisinde halıcılık ve dericilik de önemli bir kaplıyor. Özellikle ayakkabı dericiliğinde, ekonomik krizle birlikte yaşanan durgunluğun etkileri atılmaya çalışılıyor. Bu sektörün öncü isimlerinden Ahmet Demirkazık, organize arıtma tesisinin hayata geçirilmesiyle önemli mesafe alacaklarını ve eski görkemli günlere dönüleceğini söylüyor.

Halı dünyaya açılıyor

Ispartalı, ünlü el dokuması halısına son yıllarda sahip çıkamamanın acısını yaşıyor. Yoğun bir çalışmayla, kaybedilen yıllar kazanılmaya çalışılıyor.
Bunun ilk göstergesi de Sümer Halı Genel Müdürlüğü'nün Isparta'ya taşınması.
Bireysel bazda kalan üretim, artık kooperatifler kanalıyla dünya pazarına açılıyor. Yörenin ipliği, farklı kenttlerde dokunduktan sonra Isparta'ya getirilecek, son işlemlerinin ardından yurt içi ve dışına pazarlanacak.
Özellikle Hindistan, Pakistan, Çin ve Nepal halılarıyla girişilen rekabette Isparta halısı yeniden bir silkinme dönemine giriyor. Renk, desen ve kalite konusunda Batı pazarlarının beklentileri yönündeki gelişmelerle, halıda Isparta markası tüm dünyada hak ettiği yeri kısa sürede alacak.

Haberin Devamı

40 bin üniversiteli

1992 yılında eğitime başlayan Süleyman Demirel Üniversitesi, 12 fakültesi, 40 bin öğrencisi ve 3 bine yakın öğretim görevlisiyle kent ekonomisinin bir diğer lokomotifi. İlk yıllarda ortalama 20-21 olan öğrenci başlama yaşı, kalite arttıkça 17-18'e yükselmiş. Ülkenin diğer önemli üniversiteleriyle yapılan ortak çalışmalar, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin şöhretini daha da artırmış. Ekonomiye büyük canlılık kazandıran üniversiteyle birlikte kentin çehresi de değişmiş. Bunu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı'nın projelerini anlatırken yaşadığı heyecadan anlıyorsunuz.
Fotoğraflar: Cüneyt OKTAY

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!