İspanyol öğrenciye tecavüz davasında karar

Güncelleme Tarihi:

İspanyol öğrenciye tecavüz davasında karar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2022 07:00

Ankara’da bir üniversitenin ekonometri bölümünde öğrenci değişim programı Erasmus ile eğitim gören İspanyol öğrenci Andrea G.R. (22) 4 Mayıs 2019 tarihinde bir grup arkadaşı ile bir bara giderek eğlendi.

Haberin Devamı

Erasmus programı ile Ankara’da okuyan İspanyol kadın öğrencinin tecavüze uğradığı iddiasıyla açılan davada, mahkeme iki sanığa cinsel saldırı suçundan 15’er yıl hapis cezası verdi. Mahkemenin kararında, sanıkların “rızası vardı” savunmasına itibar edilmediği anlatıldı.

Dava dosyasına göre Ankara’da bir üniversitenin ekonometri bölümünde öğrenci değişim programı Erasmus ile eğitim gören İspanyol öğrenci Andrea G.R, (22) 4 Mayıs 2019 tarihinde bir grup arkadaşı ile bir bara giderek eğlendi. Gecenin ilerleyen saatlerinde barda yan masada bulunan erkek grubu, kendileriyle “İngilizce pratik yapmak” istedikleri gerekçesiyle iletişim kurmaya çalıştı. İspanyol öğrenci, içtiği biranın etkisi ile kendisini kaybetti. Genç kız sabahın ilk saatlerinde Taner Binici tarafından eve götürüldü. İddiaya göre, genç kız burada, önce Taner Binici sonra da Halil İbrahim Kılınç’ın tecavüzüne uğradı.

Haberin Devamı

TUTUKSUZ YARGILANDILAR

Genç kızın şikayeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Taner Binici ve Halil İbrahim Kılınç, tutuklanma talebiyle Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. İki şüpheli “genç kızın rızasının bulunduğu” yönünde savunma yaptı. Hakimlik de iki şüpheliyi serbest bıraktı.

‘O SATTE BARA GİDERSE ..’

Soruşturmayı sürdüren kadın savcı jet hızıyla Haziran 2019 tarihinde, “şüphelilerin, mağdur şikayetçinin rızası ile cinsel ilişkide bulundukları” gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararı veren kadın savcının söylediği iddia edilen, “O saatte bara gidip içki içenin başına her şey gelir” sözleri kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Şikayet edilen savcı için HSK, “şikayeti işleme koymama” kararı verdi. Genç kızın avukatı Kemal Ulusoy’un itirazı üzerine “eksik soruşturma yapıldığı” gerekçesiyle verilen takipsizlik kararı kaldırıldı. Dosyada görevlendirilen bir başka savcı, bu sefer iki şüpheli hakkında dava açtı.

İSPANYA’DAN ADLİ YARDIM

Yargılama sırasında istinabe yoluyla mağdur öğrencinin ifadesi alındı. Genç kız ifadesinde uğradığı tecavüzü bütün ayrıntıları anlatarak, her iki sanıktan şikayetçi olduğunu yineledi. Davaya bakan Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Nisan tarihinde dosyaya ilişkin kararını verdi. Mahkeme her iki sanığa “cinsel saldırı” suçundan, iyi hal indirimi yaparak 15’er yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmedilen ceza miktarı ve kaçma şüpheleri bulunduğu gerekçesiyle her iki sanığın da tutuklanmasına karar verdi. Duruşmaya katılan sanık Halil İbrahim Kılınç’ın tutuklanırken, sanık Taner Binici için yakalama kararı çıkarıldı.

Haberin Devamı

AVRUPA KÜLTÜRÜYLE YETİŞMİŞ

Gerekçeli kararda, “Avrupa kültürü ile yetişmiş, yaş ve eğitim düzeyi itibariyle belirli bir yetişkinliğe ulaşmış katılanın sanıklar hakkında kendi şeref ve onurunu ilgilendiren bir hususla ilgili cinsel içerikli isnatta bulunmayı gerektirir iftira atması için bir sebep” bulunmadığı belirtildi. Kararda olay gecesi sanıkların rahatsız edici bir şekilde “beni dinle beni dinle İspanyol kızlara bayırım, İspanyol kızları çok severim” şeklinde sözler ifade ettiklerine dikkat çekildi.

RIZASI YOKTU

Mahkeme kararında sanıkların “rızası vardı” şeklindeki savunmasına ilişkin olarak da “Her ne kadar sanıklar aşamalarda alınan savunmalarında katılanın kendileriyle rızası dahilinde cinsel birliktelik yaşadığını iddia etmişler ise de Erasmus ile Türkiye’ye gelen eğitim gören katılanın hiç tanımadığı, dilini dahi anlayamadığı iki Türk erkek ile sıra ile rızası dahilinde korunmasız bir şekilde cinsel birliktelik yaşamasının hayatın olağan akışı çerçevesinde açıklanmadığı...” değerlendirilmesi yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!