İspanya'da Türk çeliği tartışması

Güncelleme Tarihi:

İspanyada Türk çeliği tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2005 16:28

İspanya'nın güneyindeki Akdeniz otoyolunun Adra-Albunol kesiminde yapılan yol inşaatında kullanılan ve Türkiye'den gelen çeliğin üretiminde noksanlık olduğu iddia edildi.

İspanya'daki bazı gazetelerde son haftalarda ortaya atılan, Adra-Albunol hattında yapılan yol inşaatında kullanılan ve Türkiye'den gelen çeliğin üretiminde hata veya kalitesizlik olduğu iddiaları, Granada kenti yakınlarındaki yol yapımı sırasında dün meydana gelen ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazadan sonra yeniden alevlendi.

İspanya'nın başkenti Madrid'i güneydeki Endülüs bölgesine bağlayan Akdeniz Otoyolu'nun Almunecar kesiminde dünkü kazada, viyadük inşaatı sırasında 60 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 20 ton ağırlığında destekleyici 3 metal platform iskelesinin çökmesi sonucu 5'i Portekiz, 1'i İspanyol olmak üzere 6 işçi hayatını kaybetmişti.

İspanyol basını kazanın neden kaynaklandığının net olarak bilinmediği belirtirken, farklı iddialar öne sürüldü. İspanyol hükümeti, kazaya sebep olan en büyük faktörün “kullanılan malzeme” olduğunun sanıldığını açıkladı.
El Mundo gazetesi geçtiğimiz haftalarda verdiği bir haberde, Akdeniz otoyolunun inşaatında kullanılan malzemeler hakkında bazı iddialar ortaya atmış, bunların arasında Türkiye'den alınan çeliği de göstermişti. Gazete, son verdiği haberde, Akdeniz otoyolu inşaatının gözden geçirilmesi gerektiğini, çünkü aralarında Türkiye'den gelen çeliğin üretiminde noksanlık olduğu iddialarında bulunduğu bazı şüpheli unsurların bulunduğunu yazdı.
Gazete, Türkiye'den gelen çeliğin dünkü viyadük kazasıyla bir bağlantısı olmadığını da vurguladı.
Öte yandan Türkiye'den çeliği alan İspanyol Ferrovial Agroman şirketi, iddialar üzerine 4 Kasım tarihinde yaptığı açıklamada, çeliği denediklerini ve “sağlam-güvenli olduğunu” garanti etmişti. Bu arada viyadükteki kazadan sonra, Türkiye ziyaretini bir gün erteleyerek olay yerine giden Bayındırlık Bakanı Magdalena Alvarez, kaza üzerine araştırma komisyonu kurulacağını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!