İsmim Bond... Dijital Bond...

Güncelleme Tarihi:

İsmim Bond... Dijital Bond...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

ABD caddelerini elektronik casus aleti satan dükkanlar sardı
Haberin Devamı

Merak ve kuşku insan doğasının, yüzyıllardır değişmeyen temel dürtülerinden. Ancak insanların bu güdülerini doyurma şekli teknolojiyle birlikte sürekli değişiyor. Matbaa örneğin, Reform çağında İncil’in sıradan insanın bile evine girmesini sağlayarak herkesin kendi rahibi olabilmesini sağlamıştı. Kur’an’ı Arapça tekelinde tutarak müslümanlara kendi reformlarını yapma fırsatı vermeyenler, 8 yıllık eğitimin insanların dinlerini öğrenmeye engel olacağı geyiğini yaparak dini sömüre dursunlar, resmi kurumları dikizlemek için dijital teknolojinin her türlü nimetinden yararlanmaktan geri durmadıkları da geçtiğimiz haftalarda ortaya atılan iddialar arasındaydı. Ancak herkesi kendi papazı yapan matbaa gibi, dijital teknoloji de herkesi kendi casusu yapma yolunda.

Sinema filmlerinin efsanevi casusu James Bond, kadınları tavlama, şeytani planları suya düşürme konusundaki becerilerini belki daha uzun süre sürdürmeye devam edecek ama teknoloji harikası casusluk aletleri artık kendi tekelinde değil. Sanki, Bond’un her filmde kullandığı afili ajan aletlerinin mucidi gizli servis mühendisi Bay Q, 007’ye çalışmaktan bıkmış da, ana caddede casus aletleri satan bir dükkan açmaya karar vermiş gibi...

Casusluk aletlerinin en önemli üreticisi ve toptancısı Quark International isimli bir şirket. Şirketin sayısız çeşitlikteki ürünlerinden Camo-Voice, telefon konuşmalarında sesin tanınmasını olanaksız kılan dijital bir ses maskeleyicisi. Phone Safe isimli ürün ise en profesyonel dinleme cihazlarını bile tespit edip, etkisiz kılan bir mühendislik şahaseri. Shadow’a gelince; bu ufak alet araç takibi için biçilmiş kaftan. Kravata yerleştirilmiş gizli kamera, kurşun geçirmez şık elbiseler, göz yaşartıcı gaz emiciler, zırhlı evrak çantaları gibi aletler, Quark International’ın ürünlerinden yalnızca birkaçı.

İş yolculuğuna çıkarken, şirket sırlarınızın bulunduğu dizüstü bilgisayarınızın, endüstri casusları tarafından çalınmasından mı korkuyorsunuz. Kendine uzanan yabancı ellere elektrik şoku veren çantanızın içine koyun. Fiyatı 895 dolar... Telefon görüşmelerinizin dinlendiği, faks mesajlarınızın okunduğundan mı kuşkulanıyorsunuz. Gönlünüzü rahat tutmanızın bedeli 300’le 60 bin dolar arasında. Dilediğiniz her türlü aksesuarın içine gizlenebilen video kameraların fiyatı ise 4 bin 500 dolara kadar çıkabilse de, eve yerleştirebileceğiniz gizli kameranın maliyeti 400 dolar.

Bugünlerde yolunuz yurtdışına düşmüyorsa üzülmeyin. Bu aletleri İnternet üzerinden de sipariş edebilirsiniz. Herhangi bir arama makinasına bağlanıp, anahtar kelimeler olarak ‘‘Quark International’’ ve ‘‘spy tech’’ yazın yeter.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!