Ismarlama karalama raporu

Güncelleme Tarihi:

Ismarlama karalama raporu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Eski CHP'li Belediye Başkanı Doğan Taşdelen için hazırlanan ve DGM dosyalarına giren bir rapor, İstihbarat birimlerinin ‘‘ısmarlama raporlar’’ da hazırladığını ortaya koydu. Raporu kimin ısmarladığı belli değil. Kayıtlarda böyle bir raporla ilgili bilgi de yok. NOT başlıklı ‘‘izleme’’de, karalamanın her çeşidi bulunuyor.

Telekulak skandalı nedeniyle büyük bir erozyona uğrayan Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nin, CHP'li eski Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen hakkında ‘çok gizli’ bir rapor hazırladığı ortaya çıktı. 18 Nisan seçimleri öncesinde hazırlanan ve Taşdelen hakkında şok iddialara yer verilen raporun kimin siparişi üzerine hazırlandığı merak konusu oldu.

Hürriyet'in ele geçirdiği esrarengiz raporun istihbarat arşivine de kaydedilmediği anlaşıldı.

DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'e gönderilen raporda, DSP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan, ancak seçilemeyen Taşdelen'in ‘‘mezhepçilik-ayrımcılık yaptığı’’,‘‘Sağcı personele yıldırma harekatı uyguladığı’’, ‘‘Yasadışı örgütlere kadro verdiği’’öne sürüldü.

İstihbaratçıların, polisin görev alanına girmemesine karşın, Taşdelen'in seçimlerde yeniden başkan adayı olup olmayacağını, hatta seçilme şansını bile inceden inceye araştırdığı ortaya çıktı. Raporda ‘‘sağ adayların durumuna göre Taşdelen'in seçilme şansının yükseldiği’’ bile vurgulandı.

ARŞİVDE YOK Soruşturma başlatan DGM Savcısı Yüksel, Ankara İstihbaratı'nın hazırladığı bu raporun istihbarat arşivinde bile bulunmadığını saptadı. Yüksel raporun içeriğinin yanı sıra, Taşdelen'in tüm aile ve akrabalarının mercek altına alınarak, telefonları izlenerek hazırlanan resmi istihbarat raporunun, Şube'nin arşivinde ‘‘niçin bulunmadığını’’ da soruşturuyor.

DGM'ce soruşturma başlatılan rapordaki çarpıcı başlıklar ve şok iddialar şöyle:

SANKİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİ

Doğan Taşdelen isimli şahsın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanması durumunda, örgütlenme çalışmalarını burada daha rahat sürdürebileceği, halihazırda FP'den Melih Gökçek'in yeniden adaylığının kesinlik kazanmadığı, MHP'nin ise Turgut Altınok'u aday göstereceği, sağ partilerin adaylarının durumuna göre Doğan Taşdelen'in belediye başkanlığını kazanma şansının yükseldiği, CHP ve diğer partilerin adaylarını açıklamasından sonra Taşdelen'in adaylığının kesinleşeceği değerlendirilmektedir.

CHP İLE ARASI AÇIK

Seçimler öncesi CHP tarafından bu kişinin aday gösterilmeyeceği yolunda söylentiler çıkmasına rağmen adı geçen şahsın 1 Aralık 1998 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olduğunu kamuoyuna açıkladığı, ancak CHP'nin bu şahsın başkan adaylığını kesinleştirmediği değerlendirildi.

SAĞCILARA YILDIRMA

Taşdelen, göreve başladığı 1989 yılından itibaren belediyede görev yapan sağ tandanslı kişilerin kadrolarını boşaltabilmek maksadıyla, sağ görüşlüleri yıldırma hareketi başlattığı.. sağcıları, temizlik işleri, park bahçeler, gibi yerlerde değerlendirdiği...

SAĞCIYA GECEKONDU YOK

Sağ tandanslı kişilere ait gecekondulara da yapı izni vermeyerek zorluk çıkardığı...

YASADIŞI ÖRGÜTLERE KADRO

Sağ tandanslı kişilerden boşalan kadrolara ve yeni açılan işçi ve memur kadrolarına, daha önceden illegal örgütler içerisinde faaliyet gösteren kişiler arasından seçtiği...

MEZHEPÇİLİK İDDİASI

1994 yılında 2. kez belediye başkanlığına seçildiğinde ise göreve aldığı illegal örgüt mensupları bölücülük ve bölgecilik yaptığından dolayı ters düştüğü, bazı görevlilerin belediye başkanının bu tutumundan sonra görevlerinden ayrıldıkları, bunların yerine genellikle Kürt kökenli ve Alevi olan (Tunceli-Sıvas-Elazığ gibi yörelerin) kişileri işe almaya başladığı...

ALEVİ-KÜRTLER EL ÜSTÜNDE

Hatta daha geçtiğimiz yıl bile CHP Genel Merkezi ve il teşkilatlarından referans getirmesine rağmen Alevi-kürt kökenli olmayanlara belediyede görev vermediği...

KANALİZASYON TUNCELİLİLER'DE

Çankaya Belediyesi'nce yaptırılan park ve kaldırımların genellikle Çankaya Belediyesi Fen İşleri'nce yürütüldüğü, hatta kanalizasyon işlerini ise Tuncelili olan Kürt ve Alevi kökenli olan ve daha önceden Çankaya Belediyesi'nde çalışıp ayrılan ve şirket kuran şahıslara verdiği. Taşdelen'in belediye ihalelerini genellikle yine Kürt ve Alevi kökenli müteahhit ve şirketlere verdiği.

BÖLÜCÜLÜK İDDİASI

Taşdelen'in bölcülük ve bölgecilik yapmasına bazı partililer tarafından da hoş karşılanmadığı...

ŞEHİT İSMİNİ ÇOK GÖRDÜ

Çankaya Belediye Meclis Üyesi emekli bir Albay'ın Çankaya Bölgesi'ndeki bir parka şehit isminin verilmesinin talep etmesine Taşdelen'in karşı çıkması ve bu parka şehit ismini vermemesi üzerine CHP merkezi ile de ters düştüğü...

BANKAMATİK MEMURLAR

1997-98 yılında Çankaya Belediyesi'nde görev alan yaklaşık 500-600 işçi ve memurdan bir çoğunun göreve gelmeden bankamatikten parasını aldığının söylendiği. Hatta bu kişilerin kendisine oy verebilmelerini sağlamak maksadıyla genellikle Çankayada ikamet ettirdiği...

İHALELERDE USULSÜZLÜK

Yapılan ihalelerde her türlü usulsüzlüğün olabileceği, ancak evrak üzerinde bunun açık bir şekilde görülemeyeceği. Çünkü alınan bir malın, evrak üzerinde piyasa fiyatından çok üzerinde bariz bir şekilde gözükmesine rağmen, ihaleyi kazanan firmanın ve teklif veren diğer firmaların vergi dairelerine kayıtlı olmaları ve TSE belgelerinin bulunması nedeniyle, bu durumun ihale kanunlarına uygun olduğunun söylendiği, ancak burada devletin zarar uğrattırıldığı, yapılan bütün ihalelerin kanunlara uygun olarak hazırlandığı, ancak evrak üzerinde yapılacak incelemede, sadece devleti zarara uğrattığından işlem yapılabileceği... 100 milyon liraya kadar olan ihalelerde de bu tür usulsüzlüklerin olabileceği, bu tür görevleri yapan kişilerin Taşdelen'e yakın kişiler olması nedeniyle bugüne kadar herhangi bir usulsüzlüğün kamuoyuna yansımadığı, hatta geçtiğimiz yıllarda önemsiz bir evrakın ANAP Genel Merkezi'nce elde edilmesi üzerine bazı kişileri hemen görevden aldığı...

Taşdelen'in kullandığı 16 özel telefona izleme

Raporda Doğan Taşdelen'in kullandığı 16 özel telefon numarası da tek tek yazıldı. Numaralardan 7'sinin cep, 2'sinin araç, 7'sinin ise sabit telefon olması dikkat çekti.

YEDİ GÖBEK SÜLALESİ

Raporda Doğan Taşdelen'in eşi İlksen Taşdelen (Coşkun), Annesi Anik Taşdelen (Kararoç), kardeşleri Ali Ekber Taşdelen, F.Ahmet Taşdelen, Gülşen Taşdelen, Kayınpederi Celal Coşkun, Kayınvalidesi Şükriye Coşkun (Çakır), Baldızları Hülya Coşkun, Filiz Coşkun, Kayınbiraderi Hüseyin Coşkun'un adresleri, ev, iş ve cep telefonları ve nüfus bilgileri de ayrıntılı olarak yer aldı.

BALDIZIN TELEFONU

Baldızı olan Hülya Coşkun üzerine kayıtlı bulunan 0532 334 4204 numaralı cep telefonunun çok yüklü miktarda faturasının bulunduğu, bu telefonun Çankaya Belediyesi'ne ait cep telefonlarını arayan kişilerce devamlı olarak arandığı vurgulandı.

MİLİTANLARI ALDI

Raporda, Çankaya Belediyesi'nde çalışan memurlar arasından 40'ının rastgele incelendiği de vurgulanarak, inceleme sonucunda, Taşdelen'in işe aldığı ancak işe gelmeden her ay bankamatikten maaş alan memurların bir kısmının yasa- dışı örgüt militanı oldukları kaydedildi. Raporda, ‘‘Bazı yasadışı örgüt militanlarının belediyede çalışmadan maaş aldıkları kanaati hasıl omuştur’’ denilerek şu örnekler verildi:

DEV-SOL LİDERİ

Zeynel Abidin-Zeynep oğlu 1960 Eyüp doğumlu İstanbul merkez nüfusuna kayıtlı Semih Genç, (Emekli Sicil No:60.766.249) isimli şahsın, Tokat-Sivas-Ordu-Amasya-Giresun illeri kırsal alanında faaliyet gösteren DHKP/C (Dev-Sol) Silahlı Propaganda Birlikleri Karadeniz Bölge Komutanı olduğu, 1995 yılı içinde kırsaldan ayrıldığı...bu kişinin 31 Mayıs 1998 tarihinde Tokat Almus Gavze Tepesi'nde başka militanlarla birlikte elinde Kalaşnikof ve üzerinde el bombasıyla görüldüğü... bu teröristin daha sonra metropole giderek DHKP/C'nin (Dev-Sol) Türkiye sorumluluğuna getirildiği...

TİKKO'CU ZABITA

MEMURU Mustafa-Şakire oğlu, 1968 Tunceli doğumlu, Tunceli Mazgirt nüfusuna kayıtlı, Çankaya Belediyesi Zabıta memuru Selim Gül (Emekli Sicil No:68.884.063) isimli şahsın, 16 Ağustos 1994 günü TKP/ML-Partizan-TİKKO örgütüne yönelik olarak yapılan operasyonda yakalandığı ve 29 Ağustos 1994 günü sevk edildiği adli mercilerce tutuklandığı...

ÖDP İLEDE İLİŞKİLİ

DOĞAN Taşdelen için hazırlanan raporun bir bölümünde, Çankaya eski Belediye Başkanı'nın Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) ile de ilişki içinde bulunduğu belirtiliyor.

KASADAKİ EVRAK

Raporda, Taşdelen'in evrakı Mithatpaşa Caddesi 58 numaradaki belediye binasındaki kendi odasında bulunan bir kasada sakladığı bilgisi veriliyor.

GÜNDAY ORTAKLIĞI

Ahlatlıbel'de bulunan Çankaya Belediyesi'ne ait işletmenin, işletmeciliğini halen TESK Genel Başkanı olan Derviş Günday'ın şirketinin yaptığı...

İHALE ŞİRKETLERİ

Raporda, Taşdelen'in Çankaya Belediye Başkanı olarak ihale verdiği 50 şirketin adı ve telefon numaraları da yer aldı. Bu şirketler arasında ‘‘Taşdelen Sigorta Aracılık Hiz.Lmt.Şti.’’nin bulunması da dikkat çekti. Bu şirketin Doğan Taşdelen'e ait olduğu da belirtilen raporda şirketin adresi ve telefonu da var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!