Ismarlama bebek dönemi

Güncelleme Tarihi:

Ismarlama bebek dönemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tıp dünyası, çocuğu olmayan çiftleri evlat sahibi yapmak için çeşitli metodlar geliştiriyor. Ancak bazı uzmanlar fazla denenmeden insanlar üzerinde uygulanmaya başlanan bu metodlara şüpheyle yaklaşıyor.

Daha önce tıp üreme ve biyoteknoloji konusunda hiç bu kadar hızlı ilerleme kaydetmemişti.’ Bu sözler İngiltere'nin en büyük üreme kliniklerinden biri olan Hammersmith Hastanesi'nin Müdürü Robert Winston'a ait. Gerçekten de tıp çocuk isteyen kısır çiftleri evlat sahibi yapmak için seferber olmuş durumda.

Geçtiğimiz Ekim ayında San Francisco'da yapılan 16'ıncı Üreme Tıbbi Dünya Kongresi'nde telaffuz edilen rakamlara göre dünya çapında 200 bin bebek, hayatını kısırlık tedavisiyle uğraşan araştırmacılara borçlu. Kısırlık tedavisi sadece ABD'de 2 milyar dolarlık bir pazara sahip. Şimdi ise tıp dünyası ileri yaşlarda anne olmak isteyen kadınlar için geliştirilen iki tedavi metodunu tartışıyor.

Bilim adamları annenin kısır yumurtasını genç bir kadından alınan yumurta plazmasıyla gençleştirip döllenebilir hale getiriyorlar. New Jersey'deki St Barnabas Tıp Merkezi'nde bu metod 1996 yılında 39 yaşındaki bir anne adayı üzerinde denendi. 27 yaşındaki bir kadının yumurta hücresinden plazma alınarak, kısır annenin yumurtasına enjekte edildi. Sonuçta bugün 1.5 yaşında olan Emma Ott dünyaya geldi.

Ancak Emma'nın dünyaya gelmesini sağlayan teknik riskli. Çünkü Emma, iki anneli, melez bir bebek. Hem kendi annesine ait genetik materyali, hem de donör anneye ait genetik özellikleri taşıyor. Bu nedenle Emma'nın ileride ne tür sağlık problemleriyle karşılaşabileceğini şimdiden kestirmek mümkün değil. Alman jinekolog Klaus Dietrich, ‘Bazı Amerikalı meslektaşlarımız hayvanlar üzerinde yeteri kadar denenmeden kafalarda soru işaretleri oluşturan metodları insanlara uyguluyorlar’ diyor.

UMUT KAYNAĞI

New Yorklu jinekolog James Grifo ise kısırlık tedavisinde bir adım daha ileri gitti. Kısır annenin yumurta çekirdeğini, çekirdeği alınmış genç annenin yumurtasına nakletti. Bu yöntem 47 ve 44 yaşındaki iki anne adayı üzerinde denendi. 47 yaşındaki annede hamilelik gerçekleşmedi, ancak diğer annenin tedavisi sürüyor.

Üremeyle ilgili yeni tedavi yöntemlerinden sadece kısır çiftler değil, çocuklarının hastalıklı doğma ihtimali bulunan anne-babalar da yararlanabiliyor. Çocuklarına hastalık taşıma riski bulunan çiftlerin yumurta ve spermleriyle suni döllenme gerçekleştiriliyor. Hastalıklı embriyolar ayıklanarak, annenin rahmine sağlıklı embriyolar yerleştiriliyor.

6 yaşındaki oğulları tıp dilinde ‘Mukoviszidose’ diye tanımlanan genetik bir hastalıktan musdarip olan Alman çift, Brüksel'deki bir kliniğe başvurarak ikinci bebeklerinin sağlıklı dünyaya gelmesini sağlamışlar. 2 aylık olan Johannes de ise bu hastalıktan eser yok.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!