İslami protokolde harem-selamlık uygulaması

Güncelleme Tarihi:

İslami protokolde harem-selamlık uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2003 11:11

Çankaya Köşkü'ndeki 29 Ekim resepsiyonuna türbanlı eşlerin çağrılmaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e "kadın-erkek eşitliğini ihlal ettiği" suçlamasında bulunan AKP'lilerin, yurdun çeşitli bölgelerinde birçok alanda süren "harem-selamlık" uygulamaları konusunda sessiz kaldıkları belirtildi.

Haberin Devamı

AKP'de bazı milletvekilleri Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e resepsiyon davetiyelerini iade etmeye başlarken açıklamalarında, ortak tema olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "kadın erkek eşitliğini ihlal ettiğini" öne sürüp protestoda bulunuyorlar.

HAREM-SELAMLIK PROTOKOLE

AKP hükümeti, 26 Nisan 2003 tarihinde İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'in Türkiye'yi diğer İranlı bakan ve eşleriyle ziyaretinde haremlik-selamlık uygulamasını protokole uyarlayıp hayata geçirdi.

Havaalanında İran ekibini karşılayan AKP'li bakanlar ve eşlerinin karşı cinsten olanlarla el sıkışmadı. İzleyen günlerde basında yeralan haberlere göre, Ankara  Devlet Konukevi'ndeki gecede dört İranlı bakanın eşi ve IRNA Haber Ajansı muhabiri kara çarşaflı olarak yer aldı. Türk bakanların eşleri de türbanlı olarak İranlılara eşlik ettiler.

Haberin Devamı

Yemeğe bakanlar Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve dönemin Çevre Bakanı Kürşat Tüzmen eşleriyle birlikte katıldı. Heyetteki kadın misafirler Devlet Konukevi'ne ön kapıdan, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan arka kapıdan girmeyi tercih etti.

Yemekte ise kadın ve erkeklerin yanyana oturduğu Dışişleri Protokolü tercih edildi. Yemeğe, Dışişleri Bakanlığı üst düzey personelinin eşlerini getirmemesi de dikkati çekti.

ANKARA PALAS'TA KADINLAR AYRI ODADA BEKLETİLDİ

Ankara Palas'taki yemekte hiçbir basın mensubunun salona girmesine izin verilmedi. Erdoğan ve İranlı konuğu arasındaki imza töreni sırasında gazetecilerin yemek salonundan görüntü almasını engellemek için paravanlar çekildi. Törende bulunmayan kadınlar ise bu sırada bir odada bekletildi.

HAREM-SELAMLIK KRONOLOJİSİ

Devlet Bakanı Mehmet Aydın hariç, AKP'lilerin açık tepki göstermediği haremlik-selamlık uygulamaları Türkiye'nin birçok bölgesinde siyaset, turizm, kültür gibi alanlarda yürürlükte bulunuyor.

Türkiye'de yakın tarihte basına yansıyan "haremlik-selamlık" olaylarının kronolojisi şöyle:

1990 ve sonrası: Minyeli Abdullah filmi haremlik selamlık olarak izlenmeye başlandı. Türkiye'nin turistik yörelerinde ilk kez kadın erkek plajlarının ayrı olduğu beş yıldızlı oteller açılmaya başladı. Refah Partisi milletvekili toplantılarını bu otellerden birinde yaptı.

Haberin Devamı

Ekim 1998: Fazilet Partisi Erzincan Milletvekili Naci Terzi dönemin Adalet Bakanı'na verdiği bir yazılı soru önergesinde, "Türk ceza sisteminde, Başbakanlık Takip Kurulu raporunda yer alan 'kadın eli sıkmama, evlerde haremlik selamlık uygulamasında bulunma v.b.' gibi isnatlar suç teşkil etmekte midir, böyle bir suç varsa bunun cezası nedir? Yoksa Başbakanlık Takip Kurulu neye göre bu tür isnatlarda bulunmaktadır?" sorularını yöneltti.

1999 ve sonrası: Florya'daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı konutu önündeki yüzme havuzunun etrafındaki alüminyum doğramaların haremlik-selamlık uygulaması için konulduğu öne sürüldü. Belediye buna karşı çıktı, "Halka kapalı Başkanlığa özel olan havuzun haremlik selamlık olmasının da anlamı yoktur" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

29 Şubat 2000: Ankara'da belediyenin bazı otobüslerinde farklı bir tablo sergilenmeye başlandı. Yalnızca öğrenci taşıyan bu otobüslere kızlar ve erkekler ayrı kapılardan biniyor ve otobüslerde kızlar ve erkekler ayrı yerlerde oturuyorlardı. Öğrencilerin tümü, imam hatip liselerinin önündeki duraklarda iniyordu. Ankara Büyükşehir Belediyesi vakıf yurtlarında kalan imam hatiplilere özel servis sunuyor, haremlik-selamlık servisler ücretsiz sunuluyordu.

14 Mayıs 2000: Abdullah Gül ile Recai Kutan'ın aday olduğu Fazilet Partisi birinci kongresinde önce dağınık oturan kadınlar kısa sürede biraraya geldi ve haremlik-selamlık görüntüsünü tamamladı. Kongre haremlik-selamlık  biçiminde düzenlenmişti. Kadınlara, salonun kürsüye göre sol ilerisinde yer ayrılmıştı. Hemen tümü kapalı kadınlar kendilerine ayrılan bölümün dışına çıkmamaya özen gösteriyorlardı.

Haberin Devamı

2000'li yıllar: Cumhurbaşkanı Sezer'in kadın erkek eşitliğini ihlal ettiğini öne sürüp istifa etmesini isteyen AKP Ağrı Milletvekili Mehmet Melik Özmen'in memleketinde Van Gölü'nde haremlik-selamlık plajlarda kişiler suya girebiliyorlar.

18 Ocak 2001: Gaziantep Üniversitesi'nin kimi bölümlerde haremlik-selamlık uygulaması başlatıldı. Uygulama yerel ve ulusal basın tarafından kamuoyuna duyuruldu.

26 Ekim 2002: Malatya Emeksiz Meydanı AKP mitingine hazırlanırken partinin milletvekilleri miting alanına kendilerini halktan koruyan korumalarla girdiler. Kadınların katılımının düşük olduğu miting alanı "haremlik' ve selamlık" olarak ayrılmıştı.

2002: TBMM'de Milli Savunma Komisyonu Başkanlığına getirilen AKP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak'ın evinde "haremlik- selamlık" uygulaması yaptığı, ordudan çıkarılmasında bunun da gözönünde bulundurulduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

12 Nisan 2003: Çağlayan Meydanı'nda 5000 kişinin katıldığı "Bu Savaşı Durdurun" mitinginde ABD'nin Irak'a girmesi protesto edildi. Mazlum-Der, Memur-Sen, Milli Gençlik Vakfı ve Irak'ta Savaşa Hayır Koordinasyonu'nun organize ettiği ve Saadet Partisi'nin de destek verdiği mitingde, kadınlar sağ safta, erkekler sol safta yeraldı.

26 Eylül 2003: Denizli yerel basınında "haremlik selamlık" başlığıyla verdiği haberde Cumhuriyet Lisesi'nde kız ve erkek öğrencilerin ayrı kapılardan derslere alındığı yazıldı. Ancak okul yetkilileri uygulamanın laiklikle bir ilgisi bulunmadığını belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!