İslamcıların modern kasabasıymış

Güncelleme Tarihi:

İslamcıların modern kasabasıymış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2007 00:00

Kaçak Kuran kurslarıyla sık gündeme gelen Ankara’nın Pursaklar Beldesi, Financial Times tarafından "Türkiye’nin sessiz İslamcılarının model kenti" diye tanıtıldı.

Pursaklar’da içki içilmediğine, spor merkezinde kadın ve erkeklerin ayrı sınıflarda cimnastik yaptığına dikkat çeken gezete, beldenin oylarının AKP’ye gideceğini vurguladı.

DÜNYANIN önde gelen medya kuruluşlarının AKP’nin güçlü olduğu kent ve kasabalara yoğun ilgisi sürüyor. Ankara’nın Pursaklar Beldesi’ni ziyaret eden Financial Times muhabirleri "Türkiye’nin sessiz İslamcılarının model kenti" nitelemesini kullandı.

"Türkiye’deki laiklerin, İslamcıların iktidara el koyacağı endişesi ile gece yarısı terleyerek uyandığında" kabuslarında Pursaklar Belediye Başkanı AKP’li Selçuk Çetin gibi insanları gördüklerini yazan gazete, bir zamanlar 15 binlik nüfuslu Pursaklar’ın, 100 bin kişilik bir kent haline geldiğine işaret etti.

Çetin’in belediye bütçesinin önemli bir bölümünü Pursaklar’ı modern ancak aynı zaman rahat, geleneksel bir kente dönüştürmeye yönelik projelerde harcadığını belirten gazete, Pursaklar’da içki içilmediğine, spor merkezinde kadın ve erkeklerin ayrı sınıflarda cimnastik yaptığına dikkat çekti.

Financial Times, Türkiye’de son dönemde laiklik için yapılan büyük mitingleri anımsatırken "Argümanın diğer tarafındakiler ise şimdiye kadar sessiz kaldı. Yakında düşündüklerini söyleyecekler. Türkiye, 22 Temmuz’da genel bir seçim ile karşı karşıya" diye yazdı.

MİLYONLAR GÖZARDI EDİLİYOR

Türkiye’de Pursaklar halkına benzeyen milyonlarca insanının bulunduğunu, bu insanların sık sık büyük şehirliler tarafından gözardı edildiğini kaydeden gazete, "Pursaklar’da hemen hemen tüm kadınlar, Müslüman başörtüsü kullanıyor. Yeni bir araştırmaya göre, Türkiye’de başörtüsü kullanımı azaltmakla birlikte daha görünür hale geliyor" yorumuna yer verdi. Pursaklar’daki kadınların 2002’de yılında AKP için oy verdiğini ve gelecek seçimlerde de aynısını yapacağını vurgulayan gazete, alışveriş merkezindeki bazı kadınların değerlendirmelerine dayanarak "Çünkü AKP, hayatlarını iyileştirdi ve çocukları için daha iyi tesisler var" ifadesini kullandı. Gazete şöyle devam etti: "Oyları, büyük bir olasılıkla geleceğin şekillendirilmesinde 20 kilometre ötesindeki Ankaralı bürokratların ve İstanbul’daki iş aristokrasisinin oyları kadar belirleyici olacak."

HEPİMİZ LAİK VE KEMALİSTİZ

Financial Times’e konuşan Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin de, Türkler’in arasında bölünmenin söylendiği gibi belirgin olduğunu sanmadığını belirtti. Çetin, "Hepimiz, laik ve Kemalistiz. Aynı okullara gittik ve aynı Atatürk ilkelerini öğrendik. Ancak (Pursaklar’da) halk şimdi ’bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olmak istiyoruz’ diyor. Bu nedenle AKP için oy kullanıyor. AKP halkın partisi. Bizden korkmak yanlış" dedi.

Kaçak Kuran kurslarıyla biliniyor

PURSAKLAR, Türk gazetelerinde sık sık kaçak Kuran kursu baskınlarıyla haber olan bir belde. 2003’te, ilçede Nakşibendi dergahı olarak bilinen izinsiz Kuran kursu jandarma tarafından basılmış, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan getirilmiş 30 çocuğun bulunduğu yurt kapatılarak, 8 sorumlu gözaltına alınmıştı. 1 yıl sonra jandarmanın yeniden baskın yaptığı kursta, bu sefer izinsiz şekilde yaşları 7-17 arasında 32 kız çocuğuna eğitim verildiği belirlenmiş, çocuklar ailelerine teslim edilirken, 2 sorumlu hakkında dava açılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!