İSKİ suyu çok tehlikeli!

Güncelleme Tarihi:

İSKİ suyu çok tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Dr. Murat Fırat, İSKİ'nin, suları temizlemek için normalin iki katı olarak kullandığı klorun, kanser yapma ihtimali bulunan ‘kloramin' maddesinin ortaya çıkmasına yol açtığını öne sürdü. İSKİ Su Arıtma Daire Başkanı Raif Mermutlu ise klorun belirli kriterler göz önüne alınarak suya katıldığını belirterek, ‘‘Klorun insan sağlığını bozacak miktarda kullanılması söz konusu değil'' dedi.

Dr. Fırat, klorun başlı başına zehirleyici bir madde olduğunu vurgulayarak, İSKİ'nin suları temizlemek için normalin 2 katı kullandığı klorun, su şebekesine sızıntıyla karışan amonyak ile tepkimeye girerek kanser yapma ihtimali bulunduğunu iddia etti. Dr. Fırat, kloramin maddesinin bugünkü teknolojiyle Türkiye'de ölçümünün yapılamadığını da belirtti.

İstanbul'da şebeke suyunun kimyasal anlamda mangan, amonyak, kloramin ve deterjanlar ile kirlendiğini, fosfor ve nitritlerin de yoğun şekilde bulunduğunu söyleyen Dr. Fırat, sudaki kimyasal maddelerin uzun dönemde insan sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu anlattı.

Dr. Fırat, bidonlarla satılan taşıma sularda da büyük oranda bakteriyolojik kirlilik bulunduğunu belirtti. Özellikle çocukların içeceği suların mutlaka kaynatılması gerektiğini vurgulayan Dr. Fırat, karbon filtreye sahip su arıtma cihazlarının sudaki kimyasalları bir ölçüde ayrıştırabileceğini anlattı.

İSKİ Su Arıtma Daire Başkanı Raif Mermutlu ise suyun arıtılmasında klor kullanımının zorunlu olduğunu söyledi. Klor kullanılmaması halinde suda bakteri üreyebileceğini vurgulayan Mermutlu, içme suyunun arıtılmasında kullanılan klorun belirli kriterler göz önüne alınarak suya katıldığını belirtti. Mermutlu, bidonlarla satılan ve klorlanmayan sulara da dikkat çekerek, ‘‘Esas taşıma suların sağlıklı olup olmadığının tartışılması lazım'' dedi.

İÇME SUYU STANDARDI

Türk İçme Suyu Standardı olan TS 266 normlarında, suda 0.1 mg/l klor bulunması tavsiye ediliyor. Standartta, suda 0.5 mg/l oranındaki klor ‘müsaade edilebilecek maksimum değer' olarak değerlendiriliyor. İSKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, arıtma tesisi çıkışı analizinde, suda 1.20 mg/l serbest klor bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!