İşimizden memnun değiliz

Güncelleme Tarihi:

İşimizden memnun değiliz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da çalışanların yüzde 82'si işyerinde mutsuz

Kaynak Sistem Geliştirme ve Danışmanlık şirketi tarafından yapılan ‘‘Mesleki Yönelim’’ araştırmasına göre, meslek sahibi olanların yalnızca yüzde 18'i yaptığı işe ilgi duyuyor. Yüzde 82'lik büyük bölüm ise yaptığı iş dışındaki alanlara eğilimli. Erkekler kadınlara göre daha fazla oranda istedikleri işi yapma şansına sahip. Kariyer Dünyası Dergisi aralık sayısında meslek seçimiyle ilgili bu ilginç araştırmayı yayınlandı.

Kendi meslek alanına ilgi duyanların yaptıkları işlere bakıldığında ilk sırayı finans, muhasebe, hesap işleri alıyor. İkinci sırada yüzde 19.4'le el sanatları tasarım ile ticaret pazarlama alanları var. Kendi meslek alanına ilgi duyanlar arasında en sonda yüzde 1.5 ile gıda bilimi teknolojisi geliyor. Araştırmaya göre, tarım, hayvan, ormancılık alanındaki mesleklerden hiç kimse yaptığı işle bütünleşmiş değil.

İşinden memnun olmayanların büyük kısmı üniversite mezunu. İlgileri mesleklerinin dışında olanların yüzde 60'ını bu kesim oluşturuyor. Onları yüzde 23'le lise ve yüzde 13'le yüksek lisans mezunları izliyor. İşinden memnun olmayanların yüzde 60'ı 21-30 yaş arası gençler. Onların ardından yüzde 23'lük bir oranla 31-40 yaş arasında olanlar geliyor.

İşinden en az memnun olan kesim teknik işlerde çalışanlar. Bunlar toplamın yüzde 26'sını oluşturuyor. Teknik işleri yüzde 20 ile mühendislik ve fen bilimleri, yüzde 18 ile ticaret ve pazarlama alanında çalışanlar izliyor. İlgileri mesleklerinin dışında olanların en çok ilgi duydukları meslek alanı el sanatları tasarım. Bu kişilerin yüzde 34'ü bu alana ilgi duyuyor. El sanatları tasarımdan sonra en fazla ilgi duyulan alan, insani ve sosyal yardımla finans muhasebe hesap işleri.

Araştırma Türkiye'ye yayılacak

Kaynak Sistem Geliştirme ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Sevim Çavdarlı, bugüne kadar ağırlıklı olarak İnsan Kaynakları ve Yönetim Geliştirme konusunda hizmet verdiklerini, bu alana farklı açılardan yaklaşarak genel gelişim ve değişimin katkıcı bir unsuru olmaya özen gösterdiklerini belirtiyor. 1995'de TÜSİAD'ın sponsorluğuyla TRT 2'de 'İşte İş' programını hazırlayan Kaynak Sistem Geliştirme, 1996'da 'Hızlı Okuma Bilgisayar Programı'nı üreterek piyasaya sundu. 1994'de başlatılan 'Mesleki Yönelim ve Danışmanlık Programı' çerçevesinde bugüne kadar İstanbul'da beş bin kişiye ilgi duyduğu meslek alanı konusunda bilgi verildi.

Çavdarlı, hedeflerinin Mesleki Yönelim Testi ile birlikte yaptıkları kişisel bilgi anketini ülke çapında uygulamak olduğunu söylüyor. Böylece birçok stratejik ve politik kararın dayandırılabileceği bilimsel bir bilginin oluşturulabileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!