Işık Yurtçu yasası çıktı

Güncelleme Tarihi:

Işık Yurtçu yasası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Basında sorumlu müdür sıfatıyla işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların ertelenmesini içeren yasa tasarısı, dün, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Böylece başta Işık Yurtçu olmak üzere hapisteki bazı gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmaları mümkün olacak.

Genel Kurul'da söz alan Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, Anayasa'daki engel yüzünden basına af getirilmediğini, bunun bir erteleme yasası olduğunu bildirdi. Sungurlu, cezaların 3 yıl süreyle ertelendiğini, bu sürede suç işlemeyenler hakkındaki hükümlerin tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

CHP'inin, sorumlu müdürlerin yanı sıra muhabir, yazar, karikatürist ve yayıncıların da ceza ertelemesinden yararlanmalarını sağlamak amacıyla verdiği önerge kabul edilmedi. RP ve CHP'nin tam kadro onay verdiği bu önergenin oylamasında DSP, ikiye bölündü. RP, sadece sorumlu müdürleri kapsayan yasanın, eşitlik ilkesini ihlal ettiği için Anayasa'ya aykırı olduğu görüşünü savundu.

YASA NE GETİRİYOR?

Yasa, 12 Temmuz 1997 tarihine kadar işlenmiş suçlar nedeniyle, ‘sorumlu müdür' sıfatıyla mahkum edilmiş kişilerin cezalarının infazını erteliyor. Halen cezalarını çekmekte olan sorumlu müdürlerin cezalarının infazı da ertelenecek ve hapisteki gazeteciler serbest bırakılacak. İşlenen suçlardan dolayı soruşturma aşamasına gelinmiş konularda ise dava açılaması ve kesin hükme bağlanması da ertelendi. Yasadan yararlanlar, erteleme tarihinden itibaren 3 yıl içinde kasıtlı bir cürümden dolayı sorumlu müdür sıfatıyla mahkum edilmeleri halinde ertelenen cezalarını da çekecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!