Isı yalıtımından 750 trilyonluk tasarruf

Güncelleme Tarihi:

Isı yalıtımından 750 trilyonluk tasarruf
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Isı yalıtımı ile enerji tüketimini yaklaşık yüzde 50-80 oranında azaltmak mümkün. Modern ısı

yalıtımı yoluyla Türkiye’de her yıl 3 milyar dolar (yaklaşık 750 trilyon lira) enerji tasarrufu sağlanabilir. Türkiye bütçesinin 14 katrilyon olduğu düşünülürse, enerjiden elde edilecek tasarrufun önemli

bir oran olduğunu söylemek yanlış olmaz. Isı yalıtımıyla enerji tasarrufunun yanı sıra, Türkiye’de

son yıllarda giderek büyük bir sorun haline gelen çevre kirliliğini de önlemek mümkün.

ISI yalıtımı yapılmayan konutları nedeniyle ülkemizde hava kirliliği artarken, enerji israfı da büyük boyutlara vardı. Binalarda yapılacak sağlıklı bir izolasyon atmosfere atılacak zararlı gaz ve maddeler miktarında önemli azalmalar sağlarken, trilyonlarca liralık tasarrufu da beraberinde getirecek.

Modern ısı yalıtım malzemeleri ile enerji tüketimini yaklaşık yüzde 50-80 oranında azaltmak mümkün... Isı yalıtım yolu ile tüm ülkede her yıl 2.5-3 milyar dolar (750 trilyon lira) tutarında tasarruf sağlanabileceği vurgulanıyor.

Enerji darboğazının kapıda olduğu çevre ve hava kirliliğinin had safhalara ulaştığı bu ortamda en kolay ve en kalıcı çözüm tasarruf yapmaktır. Ülkemiz enerji tüketiminin yüzde 41'i konutların ısıtılmasında harcanıyor. Özellikle konutların ısıtma ve soğutma kaynaklı enerji kayıpları ve oluşan hava kirliliğinin çözümü standart bir yapılaşma ve denetimle mümkün olabilir. Bunun için de uygulanması şart olan ilk ve uzun vadeli tedbir yapılarda ısı yalıtımının gerektirdiği gibi uygulanmasıdır.

ISI KAYBININ NEDENLERİ

Türkiye'de ilk defa 11 Ekim 19891'de binalarda ısı yalıtımı yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bu yönetmelikle bazı değişiklikler, ilaveler yapılarak 1985 yılında yeniden gündeme geldi. Ancak uygulamalarda büyük yetersizlikler var. Ülkemizde toplam enerji ihtiyacının yüzde 40'ı binaların ısıtılmasında kullanılıyor. Binaların büyük bölümünde ısı yalıtımı kullanılmıyor. Ancak iyi bir ısı yalıtım uygulaması binalarda yüzde 70'e varan oranlarda enerji tasarrufu sağlıyor.

Çok katlı binalarda enerji kaybının yüzde 30-40'ı dış duvarlarda gerçekleşiyor. Bu yönde projelendirme, uygulama, kullanılan malzemeler büyük önem taşıyor. Çok katlı ve hava kaçakları önlenmiş yapılarda sadece duvar yalıtımı ile enerji tüketiminden yüzde 25-30 oranında tasarruf sağlanacağı belirtiliyor. Çok katlı yapılarda toplam ısı kaybının yaklaşık yaklaşık yüzde 10'u zeminde yok oluyor. Binalardaki ısı kaybının ise ortalama yüzde 30-40'lık bölümü pencerelerden kaynaklanıyor. Pencerelerde özellikle konutlarda tek cam kullanımı büyük ısı kaybına neden oluyor. 10-15 santimetre aralıklı su sızdırmaz, hava geçirmez çifte pencere camı kullanımı yüzde yüzde 15 dolayında tasarruf sağlıyor.

Binalarda ısı yalıtımı ile yapılan araştırmalar da bazı ilginç sonuçlar alındı. Belli bir yer, yapı ve aynı kalitedeki 20 daireli kaloriferli bir apartmanda bir kış boyunca oda sıcaklıklarını 19 derecede tutmak için hesap sonuçlarına göre, 45 ton fuel-oil gerekiyor. Böyle bir apartmanda yakma sonucu elde edilen enerjinin ortalama yüzde 16'sı bacadan yüzde 12'si çatıdan ve yüzde 22'si kapı ve pencerelerden, yüzde 25'i duvarlardan, yüzde 5'i de zemin döşemesinde kayboluyor. Bu değerlere göre, sadece duvar, zemin ve çatıyı tecrit ederek yüzde 42'lik bir tasarruf sağlamak mümkün. Günümüzdeki mevcut teknoloji ve malzemelerle yapıların yüzde 30-40 oranında ısı tasarrufu sağlayacak biçimde oluşturulması halinde iki ile üç yıl içerisinde ilave harcamaların amorti edilebileceği hesaplanmaktadır. Yüzde 70 ile 80'lere varacak biçimde ısı tasarrufu yapılması halinde normale göre yapılan ilave masraflar beş veya altı yılda kendisini amorti edebiliyor. Türkiye'de binaların yüzde 20'sinde ancak yalıtım yapılabiliyor. Bu konuda ciddi sorunlar bulunuyor.

TÜBİTAK araştırmalarına göre, İstanbul'da bir kısım konut sahibi aynı iklim koşullarında Almanya'da aynı büyüklükteki konut sahibinden 2 kat, Amerika'daki konut sahibinden 2.5 kat, İsveç'teki konut sahibinden 3.6 kat, daha fazla yakıt tüketip daha fazla para ödüyor. Konutlarda izolasyonun yetersiz olduğu görülüyor. Ülkemizde bina izolasyonuna verilen önem henüz batı ülkelerinin çok gerisinde. Bu nedenle yalıtımın en çok gerektiği yerler olan çatı, zemin döşeme, bodrum tavanları ve geçit üstü döşemeleri, yapı teknolojisinin gelişimine paralel olarak üretilen malzeme tüketimi oldukça düşük. Kişi başına düşen izolasyon malzemesi tüketimini diğer gelişmiş ülkelerle kıyaslarsak durum gözler önüne çıkıyor. İsveç'te kişi başına izolasyon malzemesi tüketimi yılda 1.03 metre, Almanya'da 0.33 metre, Kuveyt'te 0.13 metre iken, Türkiye'de ise yılda kişi başına 0.0 m.

YALITIM YETERSİZ

Isı yalıtımı yapılmış konutlarda enerjide tassarruf büyük olmaktadır. Örneğin, 100 metrelik bir çatısı olan yapıda bir kış sezonunda İstanbul'da 8cm, çatı izolasyonu yapılması halinde 7 ton kömür tasarruf edilirken, aynı tip yapıda Eruzurum'da 12cm izolasyon ile 18 ton kömür tasarruf edilebiliyor. Duvarlarda da ısı yalıtımı yapılması halinde bu tasarruf çok daha fazla oluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!