İşçiler olay anını anlattı

Güncelleme Tarihi:

İşçiler olay anını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2014 21:48

ERMENEK’TE Has Şekerler Madenciliğe ait ocakta meydana gelen kazanın ardından aileler ocağa akın ettiler. Olay sırasında madende çalışan işçiler facianın 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçilerin yemek yediği sırada meydana geldiğini söylediler. Olay sırasında ocakta olan işçilerden bir tanesi olay anını şöyle anlattı: “Saat 12’de yemek yediğimiz sırada bir toz bulutu ile birlikte su geldiğini farkettik. Çavuşlarımızı uyardık. Ancak çok üzerinde durmadılar. Torba yasanın ardından işveren bize ‘yemeğinizi evden getirip madende yiyeceksiniz’ dedi. Yemeği dışarıda yeseydik bu facia yaşanmayacaktı.İşveren ocağa inip çıkmamız yarım saat sürdüğü için yemeği ocakta yediriyordu.”

Haberin Devamı

Olayın duyulmasının ardından bölgeye çok sayıda AFAD ekibi sevk edilirken ocakta mahsur kalan 18 işçiyi kurtarmak için Zonguldak’ta TTK’ya bağlı 20 kişilik uzman arama kurtarma ekipleri de helikopterlerle Ermenek’e sevkedildi. Havanın kararmasıyla birlikte olay yerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da geldi. Burada Yıldız ve Elvan’a yetkililer tarafından brifing verildi. İşçi ailelerinin ve halkın torba yasa sonrası yaşanan mağduriyetlerle ilgili tepki gösterdiği Yıldız yaşanan gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.

İşçiler olay anını anlattı
Ateş de su da toprak da hava da onları vurdu

İşçiler olay anını anlattı
Karaman'da kömür ocağında çok sayıda işçi mahsur



Yıldız şunları söyledi:
“Bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz. Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynaklandı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız.

Haberin Devamı

ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR

Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı. Tabii ki bunun kangal boruları, jeneratörleri, burada sıra dışı bir hadise olduğu için de normal işletme gücünün daha üzerinde bir güç lazım. O yüzden kablosu, jeneratörü, pompası, borulama sistemleri her bir şeyi şu anda bu tedbirler alınıp Mersin’den, Karaman’dan, Konya’dan, Ermenek’ten çıktı. Bir yandan da nakliyeleri yapılıyor.”

AİLELER FERYAT EDİYOR

Olayın ardından AFAD ekipleri ocakta çalışan işçilerle birlikte 300-400 metre 18 işçiyi kurtarmak için çalışmalar başlatıldı. Yaklaşık 100 metre derinlikteki yeraltı su kaynağının ocakta göçüğe neden olduğu ve suların işçilerin bulunduğu galerilere dolduğu belirtildi. Olay sırasında madende çalışan işçiler facianın 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçilerin yemek yediği sırada meydana geldiğini söylediler. Vardiya sırasında su geldiğini farkeden bazı işçiler ise şanseseri ocaktan kurtuldu. Arama kurtarma çalışmaları için ocağa sürekli temiz hava pompalanırken, içerideki suyun tahliye edilmesi için elektrik hattı çekiliyor. AFAD ekipleri içerideki suyun saatte yaklaşık 1.5 metre yükseldiğine dikkat çekerken, Konya’dan suyu daha kuvvetli çeken su pompaları getirildiği öğrenildi. Ocak önünde bekleyen acılı aileler, çocuklarının ve eşlerinin içeriden sağsalim çıkmasını beklerken feryat ettiler.

Haberin Devamı

''DIŞARIDA YESEYDİK FACİA YAŞANMAYACAKTI''

Olay sırasında ocakta olan işçilerden bir tanesi olay anını şöyle anlattı:

“Saat 12’de yemek yediğimiz sırada bir toz bulutu ile birlikte su geldiğini farkettik. Çavuşlarımızı uyardık. Ancak çok üzerinde durmadılar. Su artınca benimle birkaç arkadaşım kurtulmayı başardık. Diğerleri geriye doğru kaçtığı için ocakta mahsur kaldılar. Şu an içeride bulunan 6 arkadaşım torba yasadan sonra daha bugün işbaşı yapmıştı. Torba yasanın ardından işveren bize ‘yemeğinizi evden getirip madende yiyeceksiniz’ dedi. 6 arkadaşımız bu şartı kabul etmediği için işten ayrılmıştı. Yasanın ardından bize servis de vermediler. Kendi imkanlarımızla gidip gelmeye başladık. Yemeği dışarıda yeseydik bu facia yaşanmayacaktı. Bize ‘şartları kabul edin ya da işten çıkın gidin’ gibi sözler ettiler. Olay sırasında Allah’a dua ettik. İşveren ocağa inip çıkmamız yarım saat sürdüğü için yemeği ocakta yediriyordu. Torba yasanın ardından da bizi daha fazla çalışmaya zorladılar. Şu anda ocağa su dolmuş durumda.”

Haberin Devamı

Kızılay ekipleri de ekmek, helva ve suyla birlikte 200 battaniyeyi maden ocağına gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!