İşbirliğimiz etkilenir

Güncelleme Tarihi:

İşbirliğimiz etkilenir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2013 01:52

ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma sisteminde Çinli CPMIEC ile anlaşmayı düşünmesi konusunda, “Eğer ABD’den ambargolu olan bir Çin firması ile anlaşma olursa kuşkusuz işbirliğimiz etkilenir” dedi.

Haberin Devamı

Dün Diplomasi Muhabirleri Derneği üyesi gazetecilerle bir araya gelen Ricciardone, özetle şunları söyledi:

RESMİ DİYALOG BAŞLATTIK

“(Çin’le füze anlaşması) 2 adli makamımız tarafından yaptırıma uğramış bir firmaya bu ihale verildi. Bu Türkiye’nin ticari bir kararı. Hükümetinizle uzmanlarınız arasında resmi kanallardan bir diyalog başlattık. NATO üyesi bazı ülkelerde, örneğin Yunanistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti’nde de Sovyetlerden kalma Rus sistemi var. Hiçbir zaman o sistemler entegre edilmedi. Türkiye’nin gurur duyacağı 61 yıllık NATO üyeliği var. Türkiye’nin en büyük başarısı gelişmiş bir savunma endüstrisidir. 1990’larda Lockheed Martin ve TAİ F-16’ları birlikte geliştirmeye başladılar. Üst düzey teknoloji transferi gerçekleşti ve üretilen her 7 F-16’dan 5’inin parçaları Türkiye’de üretildi. Son olarak General Electric CEO’su TUSAŞ’la jet motoru parçaları üretme konusunda çalışma kararı aldı. Sikorsky ile hala müzakereler sürüyor, yakın zamanda biteceğini umuyoruz. Türkiye ABD savunma işbirliği uzun dönemlidir. Ambargolu bir Çin firmasıyla anlaşma olursa kuşkusuz bu işbirliği etkilenir. Bu bir gerçek.

Haberin Devamı

FİDAN’LA ÇALIŞMAK AYRICALIK

(MİT Müsteşarı Hakan Fidan tartışması) Demokratik ve özgürlüklerin olduğu bir ülkede, herşeyi söyleyebilirsiniz. Hükümetimiz, Dışişleri Bakanlığımız açıklamalar yaptı. Hakan Fidan ile birçok kez çeşitli düzeylerde görüştüm. Kendini ülkesine adamış, ülkesine bağlı ve güvenilir bir kişi. Onunla çalışmak bir ayrıcalık. Görüşmelerimizde ondan çok şey öğrendim. Amerika’da, Türkiye konusunda önemli haberler yapılıyor. Türkiye’nin dostları da var, eleştirenleri de.

BARIŞÇIL GÖSTERİYİ DESTEKLERİZ

(ODTÜ’deki olaylar) Her zaman ifade özgürlüğünü ve barışçıl gösteri hakkını destekleriz. Hem ABD hem Türkiye için önemli değerlerdir. Ben 4 Temmuz’daki Bağımsızlık Günü’nde bu ülkenin kurucusunun ve 2 ABD Başkanı’nın ifade özgürlüğü konusundaki sözlerine atıfta bulunmuştum.

HALKIN KARARA İNANCI ÖNEMLİ

(Ergenekon-Balyoz davaları ve hapisteki generaller) Pozisyonumuz değişmedi. Adalet sisteminde şeffaflık en önemli şeydir. Adalete olan inanç çok önemli ama adaletin vaktinde olması da çok önemli. Bundan sonra önemli olan Türk halkının karara inancı. Çünkü çok farklı görüşler var. Ortak güvenliğimiz açısından yakın askeri ilişkilerimiz olmasından gurur duyuyoruz. Asker dostlarımıza büyük bir saygı duyuyoruz. Adalet sisteminin kararı üzerine yorumda bulunmayacağım.

Haberin Devamı

MEDYANIN ROLÜ OLMAZSA OLMAZ

(Basın özgürlüğü) Ne kadar gazetecinin işini kaybettiği, ne kadarının hapiste olduğu gibi konuları ölçen uluslararası örgütler var. Demokrasilerde medyanın rolü olmazsa olmaz. Zor sorular soruyorsunuz, hiç vazgeçmiyorsunuz, bu da demokrasinin can damarı.”

ABD’de büyük ilgi görecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, önceki gün akşam yemeğinde bir araya geldi. Buluşmanın öncelikli konusu, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri oldu. Gezi eylemlerinin de gündeme geldiği öğrenilen görüşmede, Kılıçdaroğlu’nun olası ABD ziyareti de değerlendirildi. Büyükelçi Ricciardone, dün soru üzerine, şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu ile akşam yemek yedik. Bu büyük bir ayrıcalık ve zevkti. Her demokratik ülkede olduğu gibi benim de bir büyükelçi olarak ana muhalefet partisi lideri ile yemek yemem normal bir olay. Aynı şekilde yabancı ülke temsilcilerini kabul etmek de gayet normal. Bizde sizinki gibi bir parlamento sistemi yok. Kılıçdaroğlu, ABD ziyareti sırasında kongredeki üst düzey yetkililerle ve diğer üst düzey muhataplarıyla görüşecektir. Büyük ilgi olacağına eminim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!