İş veremediğin çocuk sokakta çanta kapar

Güncelleme Tarihi:

İş veremediğin çocuk sokakta çanta kapar
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 07:00

Başbakan Erdoğan’ın "En az üç çocuk yapın" önerisine 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel karşı çıktı. "2007 Türkiye Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Araştırması" panelinin açılışında konuşan Demirel, çocuk yaparken düşünmek gerektiğini belirterek, "Bakabileceğiniz kadar çocuk yapın" dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın üç çocuk yapma önerisine, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den itiraz geldi. Demirel, aileleri tarafından bakılamayan çocukların sokaklarda kapkaççı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"1000 çocuktan 250’si beş yaşına gelmeden ölüyordu. Nüfus planlamasına o günlerde toplum da siyaset de karşıydı. Türkiye’nin 28 milyon nüfusu vardı ve bu fazla değildi. 1965’te aile planlamasını savunmak bana düştü. Bunun nüfus değil aile planlaması olduğunu anlattım. Parlamentonun her iki kanadı da kanunu kabul etti.

Dünya nüfusu giderek artıyor, ancak artık yerküre bu kadar insanı taşımıyor. Yüzde üç nüfus artışını karşılayabilecek hiçbir ekonomi yoktur. Yüzde üç nüfus artışının olduğu yerde kalkınma hızınız yüzde beş ise ülkenizi ileri götüremezsiniz. Artan nüfusunuza iş vermek zorundasınız. Aksi halde iş veremediğiniz nüfus sokakta kadınların çantalarını kapar. Nüfus artışıyla büyümenin çok yakın ilişkisi var. Zengin milletin, devleti zengindir. Her şeyi düşünüp taşınıp yapın. Sağlıklı bir nüfus istiyoruz."

Demirel, Başbakan’ın sözleri anımsatılarak yöneltilen bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Kaç tane isterseniz o kadar çocuk yapın. Besleyebileceğiniz kadar yapın, aslında çok nüfus değil de güçlü, sağlıklı iyi eğitilmiş ve işi gücü olan üretimi olan refah içinde yaşayan bir nüfusu arıyoruz. Eğer bu çocuklarımıza iş verecek, onların kazancını ve eğitimini sağlayacak durumunda değilsek o zaman sokak çocukları meydana getirmiş oluruz."

BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Pieer Sieben ise çocuk yaparken ekonomik durum ve anne sağlığının mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtirken, Türkiye nüfusunun, Avrupa ülkelerine göre çok daha yavaş yaşlandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!