İş güvencesinde uzlaşma sağlandı

Güncelleme Tarihi:

İş güvencesinde uzlaşma sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2001 00:00


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan iş güvencesi ve kıdem tazminatı fonu kurulmasıyla ilgili olarak işçi, işveren ve bakanlık temsilcilerinin bir metin üzerinde mutabakat sağladıklarını bildirdi.

Okuyan, ''Anayasa Değişikliğinin 6. Yılında Kamu Çalışanlarının Sendika Yasası'' panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İş Güvencesi taslağının ne zaman çıkarılacağına ilişkin bir soru üzerine Okuyan, bu konuda dokuz öğretim üyesinden oluşan komisyonun, üç ay önce başlattığı çalışmayı sonuçlandırdığını söyledi. Komisyonun üzerinde uzlaşılan metni kendisine verdiğini bildiren Okuyan, şöyle devam etti:

''Büyük bir memnuniyetle ifade ediyorum ki hem Türk-iş, hem Hak-iş, hem DİSK hem de TİSK konfederasyonlarımız ve bakanlığımızın temsilci olarak görevlendirdiği dokuz arkadaşımız, aynı metin üzerinde uzlaştılar. Şimdi bu konuda, önümüzdeki hafta içinde konfederasyonlarla tekrar biraraya geleceğiz.''

Bakan Okuyan, bu konuda sağlanan gelişmeyi, pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan ve bakanlara sunacağını ifade ederek, ''Mesele belki biraz gecikti ama uzlaşma ile sonuçlanması açısından hayırlı olmuştur'' dedi.

KIDEM TAZMİNATI FONU

Okuyan, kıdem tazminatı fonu kurulmasıyla ilgili bir soru üzerine bu konuda da komisyonun hazırlık yaptığını kaydetti. Bu konu üzerinde de tam bir mutabakat sağlandığını ifade eden Okuyan, şöyle devam etti:

''Aynı Komisyon, 2821 ve 2822 sayılı kanunlarla 1475 sayılı kanunlarda 12 Eylül ihtilal hukukundan kalma, örgütlenmenin önündeki engellerin ortadan kaldırılması, çağdaş bir çalışma hayatı ve sendikalar yasasının temin edilmesi konuları üzerinde de çalışmalarını sürdürmektedir. Onları da Ulusal Program'daki taahhütlerimizi ve AB normlarını da dikkate almak suretiyle yılbaşına kadar hazırlayıp Meclis'e getirme imkanını bulacağız.

Dolayısıyla çalışma hayatı ve sendikalarla ilgili a'dan z'ye bütün yasalarımız gözden geçirilmiş, 12 Eylül'den kalma engeller kaldırılmış, çağdaş bir çalışma hayatının tesis edilmesine imkan veren bir yasal düzenlemeye de geçmiş olacağız.''

Bakan Okuyan, bir başka soru üzerine İş güvencesi ve kıdem tazminatı fonu kurulmasına ilişkin düzenlemelerin birlikte veya ayrı TBMM'ye sevkedilebileceğini belirtti. Okuyan, sevindirici olanın olabildiğince bir uzlaşmanın sağlanması olduğunu, bunun gelecek açısından da umut verdiğini sözlerine ekledi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!