İş dünyasında Peker depremi

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasında Peker depremi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sedat Peker'in pek çok ihale ve anlaşmazlıkta devreye girdiğine ilişkin polis ifadesi, iş dünyasını karıştırdı. Komisyon olarak Peker'e milyonlarca dolar verildiği iddialarını, işadamları reddetti.

Hürriyet, polisin 6 gün süreyle sorguladığı Sedat Peker'in ifadesini ele geçirdi. Peker ifadesinde, Türkbank ihalesinde Hayyam Garipoğlu'nu desteklemeyi düşündüğünü, ama Çakıcı'nın kendisini arayıp, arkadaşı Korkmaz Yiğit'in gireceğini söylemesi üzerine vazgeçtiğini söyledi. Peker, bir arsa satışı üzerine de, Osman Kavala'dan 1.5 milyon dolar komisyon aldığını bildirdi.

Cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak, bu teşekkül ile adam öldürme ve yaralamaya azmettirme, adam kaçırma, alıkoyma ile haraç alma suçlarından aranırken polise teslim olan Sedet Peker'in, iş dünyasının ünlü isimlerini hedef alan şok ifadeleri, deprem yarattı.

Asayiş Şubesi Organize Suç Bürosu'nda altı gün sorgulandıktan sonra dün çıkarıldığı İstanbul DGM'de üç adamıyla birlikte tutuklanan Peker, ifadelerinde, işadamları arasındaki milyonlarca dolarlık alacağın tahsilatında arabuluculuk yaptığını kabul etmişti. Türkiye'nin en büyük ihalelerinde, Peker'in gölgesinin dolaşması iş dünyasını huzursuz etti.

Geçmişte uyuşturucu kullandığı için, uyuşturucu satıcılarına karşı özel bir düşmanlığı olan Peker, bu kişileri Hasanpaşa Spor Kulübü'nde alıkoyup dövdürdüğünü itiraf etti. Peker, dövdürdüğü kişiler arasında, uyuşturucu işinden sabıkalı sinema oyuncusu Nuri Alço'nun adını hatırladığını belirtti. Peker, ifadesinde özetle şu bilgileri de verdi:

BANKA SATIŞINDA ÇAKICI'YI ÜZMEDİ

Türk Ticaret Bankası'nın özelleştirilmesinde Hayyam Garipoğlu'nu desteklemeyi planlıyordum. Ancak, Alaattin Çakıcı satıştan kısa bir süre önce beni telefonla arayarak Türk Ticaret Bankası'na talip olan Korkmaz Yiğit'e destek verdiğini söyledi. Arttırmaya katılan birinin yanında olup olmadığımı sordu. Bunun üzerine özelleştirme işinde Hayyam Garipoğlu'ndan desteğimi çektim.

M. ALİ YILMAZ İÇİN DEVREDE

Trabzonspor Başkanı Mehmet Ali Yılmaz beni arayarak, Kemal Horzum'dan 1,5 milyon dolarlık alacağını tahsil edemediğini söyledi. Bunun üzerine bir adamımı Horzum'a gönderdim. Mehmet Ali Yılmaz ve Horzum, daha sonra beni arayarak, devreye girmeme gerek olmadığını, meselenin çözüldüğünü söyledi. Bu işten hiç komisyon almadım.

KAVALA'NIN 25 MİLYON DOLARI

Kavala Şirketler Grubu'nun patronu Osman Kavala beni arayarak, Bedrettin Dalan'ın ortağı müteahhit Yavuz Yayla'dan bir arsa satışından kaynaklanan 25 milyon dolarlık alacağının olduğunu ve benim devreye girmemi istedi. Ben de bu işi hallederek 1,5 milyon dolar komisyon aldım.

F-16 İHALESİNDE YABANCILARI KAÇIRTTI

Ali Şen ile Mehmet Ali Yılmaz'ın arası açıktı. Onları barıştırdım. Ayrıca Osman Kavala'nın ortak olduğu ve F-16 uçaklarının bilgisayar ağını yapan bir şirketin hisselerinin satışında da devreye girerek hisselerin yabancılara gitmesini engelledim ve bu işten de 200 bin dolar komisyon aldım.

CEYLAN'IN MİRAS KAVGASINI ÇÖZDÜ

Ceylan Ailesi'nin de bir miras davası vardı. Hallettim ve karşılığında Çanakkale'de bir villa aldım.

PKK HARACINI ENGELLEDİ

Romanya'ya et ihraç eden Türk tüccarlardan PKK'nın haraç almasını da engelledim. Fenerbahçe Kongresi'ne adamlarımı göndererek Aziz Yıldırım'ın başkan seçilmesini sağladım.

İlk icraatta ‘Köroğlu’ adını aldı

Henüz 28 yaşında olmasına rağmen kabarık bir suç dosyası var Sedat Peker'in. Sakarya doğumlu Peker, iki bıçakla yaralama, tabanca teşhiri, para isteme, icrai rezalet, tehditle menfaat, tabanca ile yaralama, Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet, tabanca ve tüfek bulundurmak, adam kaçırmak, alıkoymak, işkence ile çek imzalatmak, darp ve tahsilat amaçlı suçlaran pek çok kez gözaltına alındı. Peker, bu suçlardan cezaevine girip çıktığı sırada, Mecnun Otyakmaz, Erdal Aksakal, Tuncay Okay, Erdal Aras, Önder Ercan ile tanıştı. Bu şahıslar, Peker Çetesi'nin omurgasını oluşturdu.

Peker, cezaevinden çıktıktan sonra bu şahıslarla irtibatını sürdürüp, çeteyi hayata geçirdi. İlk icraat olarak, eroin satıcısı olarak nitelediği, aralarında sinema sanatçısı Nuri Alço ile Ata Kayacan adlı şahısların bulunduğu yaklaşık 80 kişiyi Hasanpaşa Spor Kulübü Lokali'nde öldüresiye dövdürdü. Bu olaydan sonra Peker'e 'Köroğlu' lakabı verildi.

Çete, bu olaydan sonra ard arda, çek senet tahsilatı, adam kaçırma, işkence, adam öldürme, öldürmeye azmettirme suçlarını işlemeye başladı. Ancak Peker, adamları tarafından 'Reis' diye çağrılıyor.

89 adamı da yakalandı

27 Şubat 1998 tarihinden beri yapılan operasyonlarda Sedat Peker'in organize suç çetesi üyelerinden 89'u yakalandı. Bu kişilerle birlikte 1 Kalaşnikof, 1 MP-5 otomatik tabanca, 25 ruhsatsız tabanca, 3 el bombası, 3 pompalı tüfek ile çok sayıda sahte nüfus cüzdanları ve askeri kimlikler ele geçirildi. Peker'in sorgusunda da ‘adam öldürmeye azmettirme, katil sanıklarına yardım etme, hisse devri, arsa, miras, alacak gibi ihtilafları çözerek komisyon alma ve ihalelere aracılık etme’ gibi 9 ayrı olaya karıştığı tespit edildi.

Ne dediler

Üzüntüyle karşıladım

Aktimedya Reklamcılık ve Tanıtım Hizmetleri'nden Korkmaz Yiğit Holding adına yapılan açıklamada, ‘‘Türkbank'ın satışı konusunda komuoyunu ve medyayı yönlendirmeyi amaçlayan bazı spekülasyonlar üzüntüyle karşılanıyor’’ denildi. Üç televizyondan naklen yayınlanan açık artırmanın beklenenin üzerinde bir fiyatla sonuçlandığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: ‘‘Gerek Hazine Müsteşarlığı, gerekse Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, her aşamada etkin bir şekilde değerlendirme ve denetimlerini yapmış ve ihaleyi tam bir şeffaflıkla ve tamamiyle rekabet kuralları içinde başarıyla sonuçlandırmıştır. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun bu başarısına gölge düşürecek ve ihalenin şeffaflığı konusunda şüphe yaratacak hiç bir etken olmamasına karşın, kamuoyu ve medya kuruluşlarını yönlendirmeyi amaçlayan bazı spekülasyonlar, Grubumuz tarafından üzüntüyle karşılanmaktadır.’’

Sedat Peker'i hiç tanımam

Sedat Peker'in Asayiş Şubesi Organize Suç Bürosu'nda 6 gün boyunca alınan ifadesinde adı geçen işadamlarından Hayyam Garipoğlu, Türk Ticaret Bankası ihalesinin hiçbir aşamasında Peker ile bir ilişkisinin bulunmadığını kaydetti. Peker ile bugüne kadar hiç görüşmediğini ve kendisini tanımadığını belirten Garipoğlu, ‘‘İhale öncesinde de Peker'den yardım teklifi almadım. İhale herkesin gözü önünde gerçekleşti. Ve ben ilk elenenlerden biriydim. Böyle yanlış bir açıklamanın kime ne faydası olabilir bunu anlayamıyorum’’ dedi.

İfadedeki biz değiliz

Peker'in, ‘‘Ceylan Ailesi'nin miras kavgasını ben çözdüm’’ şeklindeki ifadesinde adı geçen Ceylan Ailesi'nin kendileri olmadığını söyleyen Ceylan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ceylan, dün yaptığı yazılı açıklamada, ‘‘Peker'in ifadesinde yer alan Ceylan Ailesi'nin, Ceylan Holding ve iştikraklerinin sahibi olan Ceylan Ailesi ile hiçbir ilişkisi yoktur’’ diye konuştu.

Tamamen gerçek dışı

Peker'in iddia edildiği gibi adına tahsilat yapmadığını öne süren Kavala Şirketler Grubu'nun sahibi Osman Kavala, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘‘Haberde konu olan arsanın satışı tamamlanmamıştır. Dolayısıyla, arsanın alıcısı olan Yavuz Yayla'dan, sorunlu bir alacağımız veya kendisiyle bir ihtilafımız olması söz konusu değildir. Sedat Peker'e intikal ettiği iddia edilen meblağ, alım satıma aracılık edenlere ticari temettülere uygun olarak ödenen komisyonla ilgili olabilir. Satış tutarından düşülerek ödenen bu komisyonun Sedat Peker'le ilişkisi, bilgimiz dışındadır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!